32 komentárov

  1. Ľubica Tomčalova
    9. decembra 2017 @ 22:40

    Pekný večer?prosím ako získam kvások?Nemám s tým skúsenosti žiadne.. Môžete mi podrobnejšie napísať aby som aj ja mohla si piecť chlebík??

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      11. decembra 2017 @ 19:31

      Ľubi, tešíme sa so záujmu o kváskovanie 🙂 nech zavládne kvalita v kuchyni 🙂
      Návod na založenie kvásku si pohodlne stiahnete tu na stránke- lepkový alebo aj bezlepkový 🙂 užitočné rady nájdete tu u nás na webe, no všetko o kvásku a kváskovaní aj s receptami nájdete v knihách Kváskovanie 1 a 2 🙂
      Nech sa daríííí 🙂

      Reply

  2. Ľubomír Krištof
    16. februára 2018 @ 14:44

    Dnes idem podľa vašej rady prvý krát skúsiť chladničkové kvasenie. teda kombináciu. Štartér pri izbovej teplote 9 – 12 hod. potom 1. kvasenie v chladničke cca 15 – 16 hodín – Chceme ísť lyžovať a druhé kvasenie v ošatke pri izbovej teplote. tak aby sa chlebík mohol piecť večer a bol na nedeľu pripravený na konzumáciu.
    Zatiaľ som piekol tri krát a ten tretí už bol vynikajúci. Pečiem z ražného kvásku a špaldovej múky – kombinácia celozrnná a obyčajná špalda..
    Zatiaľ nepoužívam ošatku – kysne mi to v cedníku vystlanom ľanovou utierkou a vysypanu špaldovou múkou.
    Dfa,, že a mi chlebík vydarí

    Reply

    • Daniela Rau
      1. marca 2018 @ 22:48

      Držíme palce 🙂

      Reply

  3. Adela
    6. marca 2018 @ 20:35

    Dobry vecer,

    pri 1. kvaseni (v miske) v chladnicke to ako treba riesit s prekladanim? Mam cesto prelozit pocas chladnickoveho kvasenia, ak ano, kolko krat? Ci nie je to v tomto pripade potrebne?
    Za odpoved vopred dakujem!

    S pozdravom
    Adela

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      11. marca 2018 @ 12:01

      Adela, zdravím 🙂 V prvej etape kvasenie nie je potrebné prekladanie, ak je cesto v chladničke. Nech sa darí 🙂

      Reply

  4. veronika
    9. mája 2018 @ 8:58

    Dobry deň,neviem kde sa stala chyba dala som chlebik kysnuť s ošatkou do chladničky a nič mi nevykyslo ,neviem kde sa stala chyba

    Reply

  5. Anna Vnuková
    13. júna 2018 @ 15:54

    Dobrý deň Naty, chcem sa opýtať, koľko kvásku spracuje 1 kg múky hladkej, polohr .. Pýtam sa preto, že keby som chcela upiecť klasické koláče z hladkej pšeničnej múky, z 1 kg, mám ražný kvások a neviem kolko múky a vody mám dať do rozkvasu a môžem dať do rozkvasu aj hladkú pšenič z toho 1 kg a do cesta ostatok? Dakujem za odpoved

    Reply

  6. Majka
    4. januára 2019 @ 14:09

    Dobry den. Da sa napr. 1. faza kvasenia skombinovat chladnickove + izbove ? Napriklad o siestej rano zamiesim cesto dam ho do chladnicky a o stvrej poobede som doma. To je 10 hodin. Mozem ho vybrat a dalej mi moze kvasit pri izbovej teplote, ak ano ako dlho este ? Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      9. januára 2019 @ 17:15

      Majka, zdravím, áno dá sa skombinovať. Časy však potom už neplatia. Treba vedieť vypozorovať, že už je ten správny čas. JE to náročnejšie, ale dá sa to 🙂 Držíme palce 🙂

      Reply

  7. Eva Dusickova
    15. marca 2019 @ 18:45

    Dobry den 🙂

    Ja mam taku malinku otazocku ku kvasku v „chladnicke“ , ja totizto zijem v severnom irsku a bohuzial tieto domy tu niesu postavene tak ako u nas a neudrziavaju teplotu. Tym myslim ze vacsinou v nasom byte je okolo 14-18 stupnov pri normalnej teplote a samozrejme ked zapnem kurenie tak je tu krasnych cca 21 stupnov ale nevydrzi to dlho. Dnes je 14ty den od kedy som zalozila Kvasok a niesom si ista ze si je uz ready na pecenie chlebika , snazim sa ho vzdy mat nedaleko od radiatorov ale ako hovorim teplota sa tu neudrzi a klesne a je tu dost chladno . Su na nom bublinky a vyzera aj ze trosicku rastie ale niesom si ista ci je to „ten“ kvasok.

    Dakujem pekne za odpoved 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      20. marca 2019 @ 18:01

      Evi, zdravím. Vypestovanie kvásku spoznáte najlepšie podľa čiarok, ktoré si značíte od piateho dňa. Kvások by mal byť natoľko silný, že svoj objem zväčší dvojnásobne. Skúste si takto otestovať a uvidíte. Každopádne, kvások vypestujete. Možno to bude trochu dlhšie trvať, no bude to stáť za to. 🙂

      Reply

  8. 5 tipov, ako úspešne kváskovať počas leta a horúčav - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    5. júna 2019 @ 19:23

    […] Použime chladničkové kvasenie: Chladičkové kvasenie je v horúcich letných dňoch vynikajúca vec. Kvasením cesta v chladničke jednoducho retardujeme, t.j. spomaľujeme proces kvasenia. Článok o na tému Chladničkové kvasenie nájdete tu. […]

    Reply

  9. Veronika
    19. septembra 2019 @ 18:59

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať, či môžem štartér pred koncom izbového kvasenia dať do chladničky a tak dobu kvasenia predĺžiť. (Napr. štartér už je takmer alebo úplne hotový, ale cesto chcem zamiesiť až o hodinu – dve.)
    Ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      27. septembra 2019 @ 9:05

      Zdravíme, áno, je to tak možné.

      Reply

    • ivana
      11. apríla 2020 @ 11:23

      Ahoj…?mam chlebik v osatke cez noc ..je tam už 9h ale kysne pomaly ..Môžem ho vybrať a dokysnut pri izbovej teplote? Ďakujem

      Reply

      • Naty Štefková Žúreková
        12. apríla 2020 @ 5:58

        ahoj, určite môžeš 🙂
        Nech sa darí 🙂

        Reply

  10. Lubica
    2. októbra 2019 @ 22:23

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať kde môže byt chyba nechala som 1.kvasenie v chladničke 12,5 hodiny, dala do ostatky a nechala 3 hodiny na linke a chlieb vôbec nerastie?čo som urobila zle? Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      3. októbra 2019 @ 20:50

      Zdravím, nič 🙂 niekedy mu to môe trvať, nech sa zohreje a proces kvasenia sa rozbehne. Cesto je totiž zlý vodič cesta. Nech sa darí 🙂

      Reply

  11. Jana
    8. októbra 2019 @ 8:35

    Dobrý deň
    chcela by som sa opýtať, keď mi kvasí štartér v chladničke, potom ho vyberiem a chcem vyskúšať, či je naozaj vykvasený, platí tu tiež metóda s vodou? tj odoberiem kúsok z neho, dám do hrnčeka so studenou vodou a mal by vyplávať, ak je správne vykvasený. Či toto pri chladničkovom kvasení neplatí?
    ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. októbra 2019 @ 9:41

      Dobrý deň, áno, platí takisto. V chladničke je proces kvasenia spomalený, ale musí prebehnúť v takej miere ako na linke. Nech sa darí 🙂

      Reply

  12. Jana
    22. januára 2020 @ 9:22

    Dobry deň ,nevie kde je chyba ale moj chlieb v osatke ktory kysne v chladnicke akosi slabo vykysol Stale ho takto davam kysnut a nebol problem .Kysne priblizne 10h.Teplota v chladnicke teraz v zime bola 6stupnov tak som ju dala na 9 ale dnes mi zas nevykysol tak ako mal .Potom mi chlieb praskne pri peceni . Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. januára 2020 @ 9:38

      Zdravíme, áno, je to potom logické, že praskne, keďže chcel ešte kvasiť. Odporúčam nechať ešte kvasenie dobehnúť na linke. Cesto má zdvojnásobiť svoj objem. Ak to v chladničke za vami určený čas nestíha, buď ho nechajte v chladničke dlhšie, alebo ho vytiahnite na linku a am nechajte dokvasiť. Nech sa darí 🙂

      Reply

  13. Alex
    1. apríla 2020 @ 9:02

    Dobrý deň, čo v prípade, že máme izbovú teplotu 18 st v noci a cez den cca 20st.. kvások a ani cesto mi až tak dobre nekysnú.. Môžem ho dávať na slnko pod okno teraz na jar, kde som namerala teplotu 35st a vykyslo mi pekne za cca 1,5 hod? Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      2. apríla 2020 @ 6:08

      TO je v poriadku, eln to dlhšie trvá. Čím je proces rýchlejší, tým stráca na kvalite.

      Reply

  14. Lucia Wanaková
    16. júna 2020 @ 10:06

    Ahoj Naty, prosím kde zoženiem bezlepkový kvások? alebo ako použiť raťný kvások do bezlepkového chleba?
    Ďakujem za odpoveď.
    Lucia

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      19. júna 2020 @ 21:33

      Luci, ahoj! V prípade, že nie si celiatik, resp.ten, kto bude chlebík jesť nie je celiatik, môžeš použiť aj bezlepkový kvások 🙂
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  15. Radoslava
    29. januára 2021 @ 16:17

    Dobrý deň práve som si zarobila cesto na chlebík prvé kysnuté mam pri izbovej teplote môže potom dat druhé kysnuté v osatke na noc do chladničky aby som ráno mohla piecť chlebík?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      1. februára 2021 @ 10:07

      Dobrý deň, Radka, áno, presne tak. V chladničke bude cez noc pomaly kvasiť a ráno už len upečiete 🙂 Nech sa darí 🙂

      Reply

  16. Janka
    19. mája 2023 @ 21:55

    Zdravím!
    Je možné kombinovať 1.fázu štýlom 3h na linke s prekladmi a na noc do chldnicky?
    Následne kysnutie v osatke už na linke
    Vďaka za odpoved

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      12. júna 2023 @ 9:22

      Dobrý deň, Janka, áno, je to možné. Najlepšie je riadiť sa nadýchanosťou cesta- musí byť rovnako vykvasené, ako keby bolo len na linke.
      Nech sa darí 🙂
      Naty

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *