14 komentárov

  1. Ľubica Tomčalova
    9. decembra 2017 @ 22:40

    Pekný večer?prosím ako získam kvások?Nemám s tým skúsenosti žiadne.. Môžete mi podrobnejšie napísať aby som aj ja mohla si piecť chlebík??

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      11. decembra 2017 @ 19:31

      Ľubi, tešíme sa so záujmu o kváskovanie 🙂 nech zavládne kvalita v kuchyni 🙂
      Návod na založenie kvásku si pohodlne stiahnete tu na stránke- lepkový alebo aj bezlepkový 🙂 užitočné rady nájdete tu u nás na webe, no všetko o kvásku a kváskovaní aj s receptami nájdete v knihách Kváskovanie 1 a 2 🙂
      Nech sa daríííí 🙂

      Reply

  2. Ľubomír Krištof
    16. februára 2018 @ 14:44

    Dnes idem podľa vašej rady prvý krát skúsiť chladničkové kvasenie. teda kombináciu. Štartér pri izbovej teplote 9 – 12 hod. potom 1. kvasenie v chladničke cca 15 – 16 hodín – Chceme ísť lyžovať a druhé kvasenie v ošatke pri izbovej teplote. tak aby sa chlebík mohol piecť večer a bol na nedeľu pripravený na konzumáciu.
    Zatiaľ som piekol tri krát a ten tretí už bol vynikajúci. Pečiem z ražného kvásku a špaldovej múky – kombinácia celozrnná a obyčajná špalda..
    Zatiaľ nepoužívam ošatku – kysne mi to v cedníku vystlanom ľanovou utierkou a vysypanu špaldovou múkou.
    Dfa,, že a mi chlebík vydarí

    Reply

    • Daniela Rau
      1. marca 2018 @ 22:48

      Držíme palce 🙂

      Reply

  3. Adela
    6. marca 2018 @ 20:35

    Dobry vecer,

    pri 1. kvaseni (v miske) v chladnicke to ako treba riesit s prekladanim? Mam cesto prelozit pocas chladnickoveho kvasenia, ak ano, kolko krat? Ci nie je to v tomto pripade potrebne?
    Za odpoved vopred dakujem!

    S pozdravom
    Adela

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      11. marca 2018 @ 12:01

      Adela, zdravím 🙂 V prvej etape kvasenie nie je potrebné prekladanie, ak je cesto v chladničke. Nech sa darí 🙂

      Reply

  4. veronika
    9. mája 2018 @ 8:58

    Dobry deň,neviem kde sa stala chyba dala som chlebik kysnuť s ošatkou do chladničky a nič mi nevykyslo ,neviem kde sa stala chyba

    Reply

  5. Anna Vnuková
    13. júna 2018 @ 15:54

    Dobrý deň Naty, chcem sa opýtať, koľko kvásku spracuje 1 kg múky hladkej, polohr .. Pýtam sa preto, že keby som chcela upiecť klasické koláče z hladkej pšeničnej múky, z 1 kg, mám ražný kvások a neviem kolko múky a vody mám dať do rozkvasu a môžem dať do rozkvasu aj hladkú pšenič z toho 1 kg a do cesta ostatok? Dakujem za odpoved

    Reply

  6. Majka
    4. januára 2019 @ 14:09

    Dobry den. Da sa napr. 1. faza kvasenia skombinovat chladnickove + izbove ? Napriklad o siestej rano zamiesim cesto dam ho do chladnicky a o stvrej poobede som doma. To je 10 hodin. Mozem ho vybrat a dalej mi moze kvasit pri izbovej teplote, ak ano ako dlho este ? Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      9. januára 2019 @ 17:15

      Majka, zdravím, áno dá sa skombinovať. Časy však potom už neplatia. Treba vedieť vypozorovať, že už je ten správny čas. JE to náročnejšie, ale dá sa to 🙂 Držíme palce 🙂

      Reply

  7. Eva Dusickova
    15. marca 2019 @ 18:45

    Dobry den 🙂

    Ja mam taku malinku otazocku ku kvasku v “chladnicke” , ja totizto zijem v severnom irsku a bohuzial tieto domy tu niesu postavene tak ako u nas a neudrziavaju teplotu. Tym myslim ze vacsinou v nasom byte je okolo 14-18 stupnov pri normalnej teplote a samozrejme ked zapnem kurenie tak je tu krasnych cca 21 stupnov ale nevydrzi to dlho. Dnes je 14ty den od kedy som zalozila Kvasok a niesom si ista ze si je uz ready na pecenie chlebika , snazim sa ho vzdy mat nedaleko od radiatorov ale ako hovorim teplota sa tu neudrzi a klesne a je tu dost chladno . Su na nom bublinky a vyzera aj ze trosicku rastie ale niesom si ista ci je to “ten” kvasok.

    Dakujem pekne za odpoved 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      20. marca 2019 @ 18:01

      Evi, zdravím. Vypestovanie kvásku spoznáte najlepšie podľa čiarok, ktoré si značíte od piateho dňa. Kvások by mal byť natoľko silný, že svoj objem zväčší dvojnásobne. Skúste si takto otestovať a uvidíte. Každopádne, kvások vypestujete. Možno to bude trochu dlhšie trvať, no bude to stáť za to. 🙂

      Reply

  8. 5 tipov, ako úspešne kváskovať počas leta a horúčav - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    5. júna 2019 @ 19:23

    […] Použime chladničkové kvasenie: Chladičkové kvasenie je v horúcich letných dňoch vynikajúca vec. Kvasením cesta v chladničke jednoducho retardujeme, t.j. spomaľujeme proces kvasenia. Článok o na tému Chladničkové kvasenie nájdete tu. […]

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *