Chladničkové kvasenie
Pečenie kváskového chlebíka a pečiva, ktoré podporuje naše zdravie, je pre mnohých lákavé a príťažlivé. Vidina zlepšenie alergií, kožných problémov, problémov s nafukovaním či trávením, sú dosť veľkou motiváciou, prečo začať premýšľať nad tým, že budeme doma kváskovať.
Čo nás ale častokrát odrádza je časovo náročnejší proces, ktorý kváskovanie sprevádza. Skrátka: kváskovanie trvá. Kvások musí múku prekvasiť. Neznamená to však, že budeme teraz otrokom času. Kvások je náš pomocník.
S nasledujúcimi tipmi a trikmi sa spoločne presvedčíme, že kváskovanie nie je náročné, ako sa na prvý pohľad javí. V skutočnosti nám dá veľa kváskovačov za pravdu, že je to len nafúknutá bublina poloprávd, ktorá sa nás snaží odradiť od toho správneho a dobrého pre nás, naše zdravie a zdravie našich najbližších.
Ako potom docieliť, aby sme nemuseli byť hore do hlbokej noci, či vstávať príliš zavčasu, len aby sme upiekli kváskový chlieb?
Veľmi dobrým pomocníkom je chladnička a chladničkové kvasenie. Vďaka nízkej teplote v chladničke sa proces kvasenia výrazne spomalí, čo znamená, že máme viac času na plnenie si povinností bežného dňa.
Ako postupovať pri chladničkovom kvasení?
Pri izbovej teplote platí pravidlo:
Štartér: kvasenie 9- 12hodín
1.kvasenie: 2-3 hodiny
2.kvasenie (v ošatke): 2-3 hodiny
Pri chladničkovom kvasení platí pravidlo:
Teplota v chladničke okolo 8´C, alebo staršie typy chladničiek- úroveň medium alebo prostredné číslo (ak máme číselný rad).
Časy pri chladničkovom kvasení sú nasledovné:
Štartér: kvasenie 24- 30 hodín
1.kvasenie: 12- 16 hodín
2.kvasenie (v ošatke): 12- 16 hodín
Pre jednoduchšie pochopenie to môžeme vidieť na týchto dvoch priamkach:
Medzi týmito dvoma priamkami sa môžeme ľubovoľne, podľa našej potreby, presúvať.
Konkrétne kombinácie izbového a chladničkového kvasenia:
- Štartér pri izbovej teplote 12 hodín, 1.kvasenie v mise v chladničke 12 hodín, 2.kvasenie v ošatke v chladničke 12 hodín.
- Štartér pri izbovej teplote 12 hodín, 1. kvasenie v mise pri izbovej teplote 2-3 hodiny, 2.kvasenie v ošatke v chladničke 12- 16 hodín.
- Štartér v chladničke 24 hodín, 1.kvasenie v mise pri izbovej teplote 2-3 hodiny, 2.kvasenie v ošatke v chladničke 12- 16 hodín.
Spôsobov je veľa, záleží naozaj len od našich časových možností, ako si kváskovanie prispôsobíme našim možnostiam a bežným denným činnostiam.
Samozrejme, čím nižšiu teplotu máme, tým kvasenie dlhšie trvá. Od teploty 4´C smerom nižšie sa začína aktivita kvásku zastavovať.
Ak si zvolíme finálne kvasenie v ošatke v chladničke, chlieb nie je potrebné otepľovať. Do rúry ho dáme piecť priamo z chladničky.
Táto doba prináša veľa povinností a málo voľného času. Chladnička je práve odpoveďou na naše obavy, či sa dá aj popri náročnému životnému štýlu kváskovať.
Chladničkové kvasenie nám ponúka odbremenenie sa od náročnosti časovej prípravy. Každý si tak môže dopriať kvalitu a ozajstnú chuť od základu.
Kváskovať sa dá aj popri práci, troch deťoch, koníčkoch a domácnosti. Sama som toho príkladom. Len si je potrebné kváskovanie správne načasovať, aj pomocou chladničky.
Ľubica Tomčalova
9. decembra 2017 @ 22:40
Pekný večer?prosím ako získam kvások?Nemám s tým skúsenosti žiadne.. Môžete mi podrobnejšie napísať aby som aj ja mohla si piecť chlebík??
Naty Štefková Žúreková
11. decembra 2017 @ 19:31
Ľubi, tešíme sa so záujmu o kváskovanie 🙂 nech zavládne kvalita v kuchyni 🙂
Návod na založenie kvásku si pohodlne stiahnete tu na stránke- lepkový alebo aj bezlepkový 🙂 užitočné rady nájdete tu u nás na webe, no všetko o kvásku a kváskovaní aj s receptami nájdete v knihách Kváskovanie 1 a 2 🙂
Nech sa daríííí 🙂
Ľubomír Krištof
16. februára 2018 @ 14:44
Dnes idem podľa vašej rady prvý krát skúsiť chladničkové kvasenie. teda kombináciu. Štartér pri izbovej teplote 9 – 12 hod. potom 1. kvasenie v chladničke cca 15 – 16 hodín – Chceme ísť lyžovať a druhé kvasenie v ošatke pri izbovej teplote. tak aby sa chlebík mohol piecť večer a bol na nedeľu pripravený na konzumáciu.
Zatiaľ som piekol tri krát a ten tretí už bol vynikajúci. Pečiem z ražného kvásku a špaldovej múky – kombinácia celozrnná a obyčajná špalda..
Zatiaľ nepoužívam ošatku – kysne mi to v cedníku vystlanom ľanovou utierkou a vysypanu špaldovou múkou.
Dfa,, že a mi chlebík vydarí
Daniela Rau
1. marca 2018 @ 22:48
Držíme palce 🙂
Adela
6. marca 2018 @ 20:35
Dobry vecer,
pri 1. kvaseni (v miske) v chladnicke to ako treba riesit s prekladanim? Mam cesto prelozit pocas chladnickoveho kvasenia, ak ano, kolko krat? Ci nie je to v tomto pripade potrebne?
Za odpoved vopred dakujem!
S pozdravom
Adela
Naty Štefková Žúreková
11. marca 2018 @ 12:01
Adela, zdravím 🙂 V prvej etape kvasenie nie je potrebné prekladanie, ak je cesto v chladničke. Nech sa darí 🙂
veronika
9. mája 2018 @ 8:58
Dobry deň,neviem kde sa stala chyba dala som chlebik kysnuť s ošatkou do chladničky a nič mi nevykyslo ,neviem kde sa stala chyba
Anna Vnuková
13. júna 2018 @ 15:54
Dobrý deň Naty, chcem sa opýtať, koľko kvásku spracuje 1 kg múky hladkej, polohr .. Pýtam sa preto, že keby som chcela upiecť klasické koláče z hladkej pšeničnej múky, z 1 kg, mám ražný kvások a neviem kolko múky a vody mám dať do rozkvasu a môžem dať do rozkvasu aj hladkú pšenič z toho 1 kg a do cesta ostatok? Dakujem za odpoved
Naty Štefková Žúreková
13. júna 2018 @ 17:17
Anka, zdravím, pri kváskovaní to funguje inak. Návod, ako si prekváskovať recept nájdete tu: https://kvaskovanie.sk/kvasnice-na-kvasok/
Nech sa darí 🙂
Majka
4. januára 2019 @ 14:09
Dobry den. Da sa napr. 1. faza kvasenia skombinovat chladnickove + izbove ? Napriklad o siestej rano zamiesim cesto dam ho do chladnicky a o stvrej poobede som doma. To je 10 hodin. Mozem ho vybrat a dalej mi moze kvasit pri izbovej teplote, ak ano ako dlho este ? Dakujem
Naty Štefková Žúreková
9. januára 2019 @ 17:15
Majka, zdravím, áno dá sa skombinovať. Časy však potom už neplatia. Treba vedieť vypozorovať, že už je ten správny čas. JE to náročnejšie, ale dá sa to 🙂 Držíme palce 🙂
Eva Dusickova
15. marca 2019 @ 18:45
Dobry den 🙂
Ja mam taku malinku otazocku ku kvasku v „chladnicke“ , ja totizto zijem v severnom irsku a bohuzial tieto domy tu niesu postavene tak ako u nas a neudrziavaju teplotu. Tym myslim ze vacsinou v nasom byte je okolo 14-18 stupnov pri normalnej teplote a samozrejme ked zapnem kurenie tak je tu krasnych cca 21 stupnov ale nevydrzi to dlho. Dnes je 14ty den od kedy som zalozila Kvasok a niesom si ista ze si je uz ready na pecenie chlebika , snazim sa ho vzdy mat nedaleko od radiatorov ale ako hovorim teplota sa tu neudrzi a klesne a je tu dost chladno . Su na nom bublinky a vyzera aj ze trosicku rastie ale niesom si ista ci je to „ten“ kvasok.
Dakujem pekne za odpoved 🙂
Naty Štefková Žúreková
20. marca 2019 @ 18:01
Evi, zdravím. Vypestovanie kvásku spoznáte najlepšie podľa čiarok, ktoré si značíte od piateho dňa. Kvások by mal byť natoľko silný, že svoj objem zväčší dvojnásobne. Skúste si takto otestovať a uvidíte. Každopádne, kvások vypestujete. Možno to bude trochu dlhšie trvať, no bude to stáť za to. 🙂
5 tipov, ako úspešne kváskovať počas leta a horúčav - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
5. júna 2019 @ 19:23
[…] Použime chladničkové kvasenie: Chladičkové kvasenie je v horúcich letných dňoch vynikajúca vec. Kvasením cesta v chladničke jednoducho retardujeme, t.j. spomaľujeme proces kvasenia. Článok o na tému Chladničkové kvasenie nájdete tu. […]
Veronika
19. septembra 2019 @ 18:59
Dobrý deň,
chcem sa spýtať, či môžem štartér pred koncom izbového kvasenia dať do chladničky a tak dobu kvasenia predĺžiť. (Napr. štartér už je takmer alebo úplne hotový, ale cesto chcem zamiesiť až o hodinu – dve.)
Ďakujem.
Naty Štefková Žúreková
27. septembra 2019 @ 9:05
Zdravíme, áno, je to tak možné.
ivana
11. apríla 2020 @ 11:23
Ahoj…?mam chlebik v osatke cez noc ..je tam už 9h ale kysne pomaly ..Môžem ho vybrať a dokysnut pri izbovej teplote? Ďakujem
Naty Štefková Žúreková
12. apríla 2020 @ 5:58
ahoj, určite môžeš 🙂
Nech sa darí 🙂
Lubica
2. októbra 2019 @ 22:23
Dobrý deň chcela by som sa opýtať kde môže byt chyba nechala som 1.kvasenie v chladničke 12,5 hodiny, dala do ostatky a nechala 3 hodiny na linke a chlieb vôbec nerastie?čo som urobila zle? Dakujem
Naty Štefková Žúreková
3. októbra 2019 @ 20:50
Zdravím, nič 🙂 niekedy mu to môe trvať, nech sa zohreje a proces kvasenia sa rozbehne. Cesto je totiž zlý vodič cesta. Nech sa darí 🙂
Jana
8. októbra 2019 @ 8:35
Dobrý deň
chcela by som sa opýtať, keď mi kvasí štartér v chladničke, potom ho vyberiem a chcem vyskúšať, či je naozaj vykvasený, platí tu tiež metóda s vodou? tj odoberiem kúsok z neho, dám do hrnčeka so studenou vodou a mal by vyplávať, ak je správne vykvasený. Či toto pri chladničkovom kvasení neplatí?
ďakujem
Naty Štefková Žúreková
8. októbra 2019 @ 9:41
Dobrý deň, áno, platí takisto. V chladničke je proces kvasenia spomalený, ale musí prebehnúť v takej miere ako na linke. Nech sa darí 🙂
Jana
22. januára 2020 @ 9:22
Dobry deň ,nevie kde je chyba ale moj chlieb v osatke ktory kysne v chladnicke akosi slabo vykysol Stale ho takto davam kysnut a nebol problem .Kysne priblizne 10h.Teplota v chladnicke teraz v zime bola 6stupnov tak som ju dala na 9 ale dnes mi zas nevykysol tak ako mal .Potom mi chlieb praskne pri peceni . Ďakujem
Naty Štefková Žúreková
22. januára 2020 @ 9:38
Zdravíme, áno, je to potom logické, že praskne, keďže chcel ešte kvasiť. Odporúčam nechať ešte kvasenie dobehnúť na linke. Cesto má zdvojnásobiť svoj objem. Ak to v chladničke za vami určený čas nestíha, buď ho nechajte v chladničke dlhšie, alebo ho vytiahnite na linku a am nechajte dokvasiť. Nech sa darí 🙂
Alex
1. apríla 2020 @ 9:02
Dobrý deň, čo v prípade, že máme izbovú teplotu 18 st v noci a cez den cca 20st.. kvások a ani cesto mi až tak dobre nekysnú.. Môžem ho dávať na slnko pod okno teraz na jar, kde som namerala teplotu 35st a vykyslo mi pekne za cca 1,5 hod? Ďakujem
Naty Štefková Žúreková
2. apríla 2020 @ 6:08
TO je v poriadku, eln to dlhšie trvá. Čím je proces rýchlejší, tým stráca na kvalite.
Lucia Wanaková
16. júna 2020 @ 10:06
Ahoj Naty, prosím kde zoženiem bezlepkový kvások? alebo ako použiť raťný kvások do bezlepkového chleba?
Ďakujem za odpoveď.
Lucia
Naty Štefková Žúreková
19. júna 2020 @ 21:33
Luci, ahoj! V prípade, že nie si celiatik, resp.ten, kto bude chlebík jesť nie je celiatik, môžeš použiť aj bezlepkový kvások 🙂
Nech sa darí 🙂
Radoslava
29. januára 2021 @ 16:17
Dobrý deň práve som si zarobila cesto na chlebík prvé kysnuté mam pri izbovej teplote môže potom dat druhé kysnuté v osatke na noc do chladničky aby som ráno mohla piecť chlebík?
Naty Štefková Žúreková
1. februára 2021 @ 10:07
Dobrý deň, Radka, áno, presne tak. V chladničke bude cez noc pomaly kvasiť a ráno už len upečiete 🙂 Nech sa darí 🙂
Janka
19. mája 2023 @ 21:55
Zdravím!
Je možné kombinovať 1.fázu štýlom 3h na linke s prekladmi a na noc do chldnicky?
Následne kysnutie v osatke už na linke
Vďaka za odpoved
Naty Štefková Žúreková
12. júna 2023 @ 9:22
Dobrý deň, Janka, áno, je to možné. Najlepšie je riadiť sa nadýchanosťou cesta- musí byť rovnako vykvasené, ako keby bolo len na linke.
Nech sa darí 🙂
Naty