10 komentárov

  1. Lucie G.
    16. mája 2018 @ 8:52

    Dobry den,

    dekuji za skvely clanek o kvaskovani v lete. Kvaskuji uz cca rok a pul. Vloni, neznaje jeste negativniho vlivu horka na proces vyroby kvaskoveho chleba jsem par bochniku zkazila. Pak jsem prisla na kynuti v lednicce a od te doby pouzivam jen tuto metodu v lete i zime. Zadelam si rozkvas a sleduji jeho vyvoj, jakmile je pripraveny, zamisim testo, necham odpocinout, prohnetu, poprekladam, stocim do osatky, prikryju a dam kynout do lednice na min. 12 hodin. Rano vyndam, necham chvili stat a sazim do trouby. Vytahuji neuveritelny chlebik – chutove intenzivni, voni po celem byte, krupava kurka, krasne nadychana, kypra a vlacna stridka. Nicmene porad jsem nevedela, co se vlastne deje jinak pri kynuti ve vysokych teplotach a proc pomale kynuti dela to, co dela. Ted uz to vim, dekuji. Jinak chtela bych se na neco zeptat. Cca od konce zimy mam nejak prilis zivy kvasek 🙂 Chleba pecu 1x tydne, cili z hotoveho rozkvasu vzdy odebiram do sklenicky na uskladneni v lednici na dalsi peceni. Kvasek vzdy krasne ovocne voni a pracuje jak ma. Kdyz vkladam hotove testo do osatky na lednicove nocni kynuti, drive jsem musela rano vyndat a nechat 2 – 3 hodiny dokynout na pokojove teplote pred vlozenim do trouby. Nyni jiz po par hodinach v lednici chleba zvetsi svuj objem cca o 3/4, rano kdyz vyndavam, pomalu prekyne osatku, takze musim rychle sazet do trouby. Chutove i konzistenci je ale stale vynikajici, neni kysely a oka ve stridce jsou vicemene rovnomerna. Proc kyne rychleji nez driv, byt za stejnych podminek (lednice)? Silny kvasek? Rychlejsi rozbeh (vyssi teploty nyni na jare) prvni faze pred stocenim do osatky, timpadem pri vkladani osatky do lednice uz je poradne nastartovany? Nebo mam do testa pridat vice soli? Dekuji za tip.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      21. mája 2018 @ 9:17

      Luci, zdravím, tešíme sa Vášmu kváskovaniu, len tak ďalej 🙂 Každý kvások je absolútny originál. Každý pracuje trochu inak. Niektorým kváskom sa v chladničke nepáči. Bolo by na škodu brzdiť aktivitu kvasiniek pridaním soli pre možné negatívne dopady na naše zdravie z pohľadu dlhodobého používania zvýšeného množstva soli. S kváskom je to ako s človekom- treba ho pochopiť a rešpektovať 🙂

      Reply

      • Lucie G.
        25. júna 2018 @ 11:23

        Diky za povzbuzeni Naty, krotit soli ho tedy nebudu, mas pravdu, byla by to skoda. Vyresim to jinak: poridim mu vetsi osatku 🙂

        Reply

  2. Mýty a fakty o kvásku a kváskovaní - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    3. septembra 2018 @ 11:23

    […] TIP: Prezradili sme tipy, ako kváskovať kvalitne, keď je horúco. […]

    Reply

  3. natalia
    5. februára 2020 @ 21:35

    Dobry vecer, mam otazku, dala som cesto na finalne kvasenie do chladnicky a po 3 hodinach som ho vybrala, ako dlho ho mozem nechat kvasit v izbovej teplote. Alebo sa to neodporuca a mam nechat cesto finishovat len v chladnicke. Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      16. februára 2020 @ 10:48

      Zdravime! Nedá sa odpovedať, ako dlho ešte má cesto kvasiť na linke. Tento čas závisí od viacerých faktorov. Takéto kvasenie sa nazýva riadené a teda, už to riadite vy. Cesto má vyzerať rovnako, ako keby bolo pocelú dobu kvasenia na linke pri izbovej teplote. Nech sa darí 🙂

      Reply

  4. Eva Rejdovjanová
    20. júna 2020 @ 8:40

    Veľmi pekne ďakujem za všetky kváskovačky aj kváskovačov za skvelé a užitočné rady..
    Určite sme sa mnohé dočítali aj v knihách..ale je to super keď si to v týchto článkoch prečítame..vrelá vďaka za vaše vedomosti ktoré nám odovzdávate a tak si aj my vieme upiecť mnoho skvelý ch a chutných produktov..a v neposlednej rade aj zdraviu prospešných..
    Ďakujeme pekne a tešíme sa na ďalšie informácie a mnoho skvelých receptov..❤❤❤

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      21. júna 2020 @ 16:20

      mockrát ďakujeme, Evi, za krásne slová. Je nám cťou. Najväčšia odmena je, keď sa vám darí 🙂

      Reply

  5. Jana
    29. júna 2020 @ 20:00

    Dobrý deň, kváskujem podľa vašich receptov a rád a mám z toho veľkú radosť ?. V poslednom čase je ale môj kvások akýsi “spľasnutý”. Pečiem a teda ho aj kŕmim minimálne 2-3x do týždňa. Pred časom bol viac nadýchaný, moje 2 až 3 lyžice vyplnili po prekvasení na linke takmer celý pohár. Teraz keď odoberiem 1 PL a znovu doplním po 1 PL múky a vody, tak je po 9-12 hod kvásku sotva na dne. A zdá sa mi zrazu aj redší ako predtým. Môže to byť teplom? Mám ho dať do chladničky skôr ako po 9-12 hod? Alebo ho mám viackrát po sebe / dvojnásobnou porciou / častejšie nakŕmiť, či už musím začať omladzovať? Chlieb je zatiaľ stále super, takže si možno robím zbytočné starosti ? Ďakujem za radu.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      30. júna 2020 @ 16:52

      Zdravim, Jani! Predpokladám,. že pes bude zakopaný v tom, že v pohári ostáva dosť pôvodného kvásku. Najlepšie je použioť kvások čo najčastejšie celý tak, aby vám ostal len „špinavý pohár“. Tak si zabezoečujete čistotu kvásku a jeho silu. Všetko dobré 🙂

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *