44 komentárov

  1. Eni
    4. apríla 2019 @ 13:31

    Dobry den,
    s kvaskovanim som len zaciatocnik. Zakupila som si obidve Vase knihy. Mam len jednu otazku: Docitala som sa, ze pri vybere osatky musime brat do uvahy velkost chleba (cca kolko gramov surovin ma dany recept), ale ked by som chcela piect mensi chlieb 500 g alebo 750 g, ale v recepte su udavane mnozstva surovin na vacsi chlieb, ako si to mam prepocitat teda na mensi chlieb.
    Radsej by som piekla castejsie a mozno obmienat recepty.
    Dakujem.
    Prijemny den
    eni

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. apríla 2019 @ 14:40

      Zdravíme, Eni! tešíme sa vášmu kváskovaniu 🙂 len matematika. Treba si to prerátať 🙂

      Reply

  2. Monika
    4. apríla 2019 @ 18:39

    Zdravím mám takú otázočku. Koľko g LM sa používa do receptu kde je cca 300g rozkvasu. Za odpoveď ďakujem
    Monika

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      5. apríla 2019 @ 22:43

      Zdravíme, Moni! 100 g lievito madre je cca to, čo 1 PL materského kvásku. Teda 200g vo vašom prípade potrebujete. Nech sa darí 🙂

      Reply

  3. Anna zamborská
    6. apríla 2019 @ 14:23

    Zdravím, keď použijem na pizzu 60 g LM, ten čo mi zostane môžém uchovávať určitý čas v chladničke? Alebo ho musím vyhodiť a po určitom čase urobiť zase nový.

    Ďakujem a príjemný deň

    anka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. apríla 2019 @ 20:46

      Zdravím, Anka 🙂 LM možno skladovať v chladničke a stále sa oň starať 🙂 pomer vždy rovnaký 1:1:0,5 Múka:kvások:voda
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  4. HENRIETA
    7. apríla 2019 @ 19:00

    Ahoj potrebujem poradiť prosím. Z razneho kvasku podľa návodu som si urobila LM. Môžem ho dat do chladničky? Ako často ho kŕmiť? Akým množstvo múky a vody? Ak s neho odoberiem, mám ho nakŕmiť 100g múky a 50g vody? Prosím o radu, som úplný začiatočník.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. apríla 2019 @ 20:44

      Zdravím, áno, LM skladujeme v chladničke. Kŕmi sa vždy rovnako- pomer 1:1:0,5 kvások:múka:voda.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  5. Silvia
    7. apríla 2019 @ 23:08

    Naty, dnes sme skúsili túto pizzu s LM (lievitko síce mám vypestované úplne odlišným spôsobom ako je tento Váš – ale to nie je podstatné) tá pizza je uplne ale že úplne luxusnaaa ?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. apríla 2019 @ 20:45

      Oooo, Silvi, ďakujem za pochvalu 🙂 ďakujem, teším sa, že chutí 🙂 Nech to kváskuje 🙂

      Reply

  6. Petra
    13. apríla 2019 @ 16:58

    Dobrý deň,

    mám otázku ohľadom kŕmenia LM – ak z LM odoberiem a zvyšok potrebujem dokŕmiť pomerom 1:1:0,5 – je potrebné to LM, čo mi zostalo v pohári, odvážiť, aby som zachovala ten pomer?

    Ďakujem za odpoveď,
    Petra

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      15. apríla 2019 @ 22:13

      Peti, zdravíme 🙂 je vhodné nechať si v pohári len 100 g a tie dokŕmiť spomínaných pomerom. Ak máte zozstatok LM viac ako 100 g, rozdiel použite do nejjakého cesta alebo (v prípade, že nevyužijete) vyhoďte. Napíšeme k tomu zvlášť článok. Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Petra
        15. apríla 2019 @ 22:40

        Ďakujem za odpoveď ? Ešte jednu vec by som sa rada spýtala – vždy po nakŕmení treba urobiť guličku a narezať?

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          17. apríla 2019 @ 11:36

          áno, vždy tak 🙂

          Reply

  7. Lenka
    18. apríla 2019 @ 15:50

    Dobrý deň. môžem použiť obyčajnú polohrubú pšeničnú múku na vytvorenie LM ?

    Reply

  8. Julia
    24. apríla 2019 @ 19:41

    Dobry den,
    Ak sa uz LM z kvasku zvacsil, mozem ho dat hned do chladnicky, ci ho radsej hned nakrmit a potom do chladnicky?
    Potom, ak LM nakrmim, ako dlho ho mam nechat na linke kym ho dam do chladnicky?

    Vopred dakujem,

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. apríla 2019 @ 16:18

      Juli, zdravím 🙂 stačí ho dať do chladničky. Vydrží vám tam asi týždeň, niekedy aj dlhšie. Spracuvávame práve na to zvlásť článok, kde to celé vysvetľujeme. 🙂 Výjde v najbližších dňoch 🙂

      Reply

  9. Kváskovanie v Teleráne - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    11. mája 2019 @ 21:31

    […] Návod na lievito madre + recept na pizzu […]

    Reply

    • Helena Kováříková
      18. marca 2020 @ 19:41

      Dobrý den,
      Mohla bych toto těsto na pizzu, použít na foccaciu?

      Reply

      • Naty Štefková Žúreková
        19. marca 2020 @ 10:16

        Určite áno, Heli, bude moc moc fajn 🙂

        Reply

  10. Fester
    29. mája 2019 @ 12:49

    Mam otazku z tejto davky vyjdu 4 pizze? asi v akom priemere? sa mi to zda celkom dost tak preto sa pytam 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      3. júna 2019 @ 17:23

      áno, 4 menšie pizze výjdu. Záleží od vás, aké veľké si prosíte. 5 členná rodina sa naje z tejto dávky 🙂

      Reply

  11. Martina
    5. júna 2019 @ 14:30

    Dobrý deň ?, rada by som vedela, ak si prerobím ražny kvások na levito madre, nechám ho na linke a 3 násobne zväčší svoj objem, potom ho môžem uložiť do chladničky? Ďakujem ?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      7. júna 2019 @ 16:11

      DObrý deň, Martinka, áno. Najlepšie by však bolo ho hneď použiť. Najväčšiu silu má práve takýto nabublaný. Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Zuzana
        21. marca 2020 @ 10:05

        Ahoj Naty LM treba dokrmovať každý deň aj keď ho nepoužívam na každodenné pečenie ?
        Ďakujem za odpoveď

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          23. marca 2020 @ 15:50

          Netreba, Zuzi. drž ho v chladničke a pred použitím ho občerstvi, t.j. nakŕm 🙂

          Reply

  12. Lenka
    23. júna 2019 @ 21:15

    Tento týždeň som skúsila recept na pizzu z LM. Neviem, či som spravila niečo zle, ale pri finálnom tvarovani pizze sa s cestom nedalo vôbec pracovať. Stále sa lepilo, bolo ako glej. Po upečení, bolo cesto veľmi suché a kraje vôbec nechceli chytiť farbu. Kde nastala chyba?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      24. júna 2019 @ 14:19

      Zdravíme, Lenka, ďakujeme za reakciu. Ťažko povedať objektívne, no cesto mohlo byť premiesené. Vtedy sa správa veľmi podobne.

      Reply

  13. Mária
    28. júla 2019 @ 15:48

    Dobrý deň,

    prosím vás ak si zarobím na pizzu, upečiem trebárs jednu/ sme 2 členná domácnosť a jedna nám stačí/ môžem tri bocníčky dať do mrayničky? S droždím som to tak robila.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      9. augusta 2019 @ 18:16

      Majka, zdravíme, áno, je to možné 🙂 nech sa darí 🙂

      Reply

  14. Lenka
    9. septembra 2019 @ 7:09

    Dobrý deň, receptík vyzerá naozaj super a akurat ho chcem vyskúšať ale ešte pred tým by som sa chcela opýtať či na ten rozkvas použiť cele množstvo muky a vody čo je uvedene v recepte alebo iba čast a potom tam zvyšok domiesiť .??

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      10. septembra 2019 @ 15:24

      Leni, zdravím, ak chápem Vašu otázku správne, tak treba použiť všetko, čo je napísané v recepte. Zachovajte pritom gramáž. nech sa darí:)

      Reply

  15. Kristína
    23. októbra 2019 @ 8:19

    Dobrý deň, v knihe Kváskovanie 3 píšete ako využiť 4-dňový kvások. Jeden z receptov by mala byť táto pizza a chcem sa opýtať ako v recepte požiť namiesto LM tento kvások? Postup je ten istý? Do kvásku naliať vodu a múku a celé to zľahka premiešať? Ďakujem za odpoveď.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      24. októbra 2019 @ 20:39

      Kristi, zdravíme:) áno, je to možné. nech sa darí 🙂

      Reply

  16. Ľubica
    11. decembra 2019 @ 21:57

    Zdravím, chcem sa spýtať či možem použiť na pizzu LM ,ktoré mám v chladničke už 6 dní alebo je potrebné nové.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      12. decembra 2019 @ 19:56

      Lubi, zdravim, ak je z chladnicky, nechajte ho oteplit a pouzite ho trosku viac. Najlepsie je vzdy pouzivat prave obcerstvene LM.

      Reply

  17. Božena
    22. januára 2020 @ 12:25

    Pekný deň!
    Ja mám otázku na použitie MD materského cesta pri vzájomnom používaní s kváskom. Ci ho môžeme pridávať ku materskému kvásku pri každom recepte, a v akom množstve. Uvádzate trošku. Prosím to slovko trošku, konkretizovať.
    Práve som si MD založila a rada by som ho použila, napr. pri babičkiných buch, ale aj v iných receptoch, kde vy MD neuvádzate.

    Srdečne dakujem!

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      27. januára 2020 @ 21:25

      Zdravíme, Boženka. Troška MD sa ťažko konkretizuje, neexistujú presné pomery. Áno, môže sa kombunovať, aj v recepte na chrumkavé bagety je tak robené. Nech sa darí 🙂

      Reply

  18. Lenka
    24. marca 2020 @ 11:26

    Je mozne cesto na pizzu zamrazit? A potom by som ho len nechala rozmrazit a mozem piect? Ci treba s nim nieco dalsie v takom pripade?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      24. marca 2020 @ 15:03

      zdravím, áno, môžete daj aj do mrazničky. Potom len rozmrazte a upečte obvyklým spôsobom

      Reply

  19. Gabika
    26. marca 2020 @ 16:41

    Zdravím sa…podľa vášho návodu som si vyrobila LM…kedy ho môžem použiť ?hneď ako strojnásobí svoj objem?
    Ďakujem
    Gabika

    Reply

    • Naty
      28. marca 2020 @ 6:46

      ano:)

      Reply

  20. Lenka Vadlejchová
    5. apríla 2020 @ 8:10

    Naty prosím, když budu do receptu potřebovat třeba 300gLM, kolik vezmu LM z lednice a kolik mouky a vody?
    Děkuji Lenka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      5. apríla 2020 @ 13:11

      Leni, v tom pripade to treba urobit na dvakrat. Teda najprv si namnozit na 100LM, 50vody, 100muky- vznikne 250LM. 100g odoberiesm ostane ti 150 a tie dokrmis 75 vody a 150 muky 🙂
      75 g, ktore budes mat navyse, mozes pouzit navyse alebo urobit napr lievance 🙂

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *