14 komentárov

  1. Eni
    4. apríla 2019 @ 13:31

    Dobry den,
    s kvaskovanim som len zaciatocnik. Zakupila som si obidve Vase knihy. Mam len jednu otazku: Docitala som sa, ze pri vybere osatky musime brat do uvahy velkost chleba (cca kolko gramov surovin ma dany recept), ale ked by som chcela piect mensi chlieb 500 g alebo 750 g, ale v recepte su udavane mnozstva surovin na vacsi chlieb, ako si to mam prepocitat teda na mensi chlieb.
    Radsej by som piekla castejsie a mozno obmienat recepty.
    Dakujem.
    Prijemny den
    eni

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. apríla 2019 @ 14:40

      Zdravíme, Eni! tešíme sa vášmu kváskovaniu 🙂 len matematika. Treba si to prerátať 🙂

      Reply

  2. Monika
    4. apríla 2019 @ 18:39

    Zdravím mám takú otázočku. Koľko g LM sa používa do receptu kde je cca 300g rozkvasu. Za odpoveď ďakujem
    Monika

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      5. apríla 2019 @ 22:43

      Zdravíme, Moni! 100 g lievito madre je cca to, čo 1 PL materského kvásku. Teda 200g vo vašom prípade potrebujete. Nech sa darí 🙂

      Reply

  3. Anna zamborská
    6. apríla 2019 @ 14:23

    Zdravím, keď použijem na pizzu 60 g LM, ten čo mi zostane môžém uchovávať určitý čas v chladničke? Alebo ho musím vyhodiť a po určitom čase urobiť zase nový.

    Ďakujem a príjemný deň

    anka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. apríla 2019 @ 20:46

      Zdravím, Anka 🙂 LM možno skladovať v chladničke a stále sa oň starať 🙂 pomer vždy rovnaký 1:1:0,5 Múka:kvások:voda
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  4. HENRIETA
    7. apríla 2019 @ 19:00

    Ahoj potrebujem poradiť prosím. Z razneho kvasku podľa návodu som si urobila LM. Môžem ho dat do chladničky? Ako často ho kŕmiť? Akým množstvo múky a vody? Ak s neho odoberiem, mám ho nakŕmiť 100g múky a 50g vody? Prosím o radu, som úplný začiatočník.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. apríla 2019 @ 20:44

      Zdravím, áno, LM skladujeme v chladničke. Kŕmi sa vždy rovnako- pomer 1:1:0,5 kvások:múka:voda.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  5. Silvia
    7. apríla 2019 @ 23:08

    Naty, dnes sme skúsili túto pizzu s LM (lievitko síce mám vypestované úplne odlišným spôsobom ako je tento Váš – ale to nie je podstatné) tá pizza je uplne ale že úplne luxusnaaa 😋

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. apríla 2019 @ 20:45

      Oooo, Silvi, ďakujem za pochvalu 🙂 ďakujem, teším sa, že chutí 🙂 Nech to kváskuje 🙂

      Reply

  6. Petra
    13. apríla 2019 @ 16:58

    Dobrý deň,

    mám otázku ohľadom kŕmenia LM – ak z LM odoberiem a zvyšok potrebujem dokŕmiť pomerom 1:1:0,5 – je potrebné to LM, čo mi zostalo v pohári, odvážiť, aby som zachovala ten pomer?

    Ďakujem za odpoveď,
    Petra

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      15. apríla 2019 @ 22:13

      Peti, zdravíme 🙂 je vhodné nechať si v pohári len 100 g a tie dokŕmiť spomínaných pomerom. Ak máte zozstatok LM viac ako 100 g, rozdiel použite do nejjakého cesta alebo (v prípade, že nevyužijete) vyhoďte. Napíšeme k tomu zvlášť článok. Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Petra
        15. apríla 2019 @ 22:40

        Ďakujem za odpoveď 🙂 Ešte jednu vec by som sa rada spýtala – vždy po nakŕmení treba urobiť guličku a narezať?

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          17. apríla 2019 @ 11:36

          áno, vždy tak 🙂

          Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *