Nová Pšeničná celozrnná múka
Keď Mlyn Trenčan oslovil Kváskovanie, Naty a Danielu, s predstavou vysoko kvalitných slovenských múk, ktoré budú vhodné na prípravu kváskového chleba, pečiva či koláčov, potešili sme sa. Svitla nám nádej, že kváskovanie bude pre každého dostupnejšie, jednoduchšie, úspešné a z kvalitných múk, na ktoré sa všetci môžeme pri kváskovaní spoľahnúť.
A teraz nastal čas, keď k piatim základným múkam z rady na kváskovanie pribudla po dvoch rokoch nová múka: Pšeničná múka celozrnná. Spoločne sa všetci tešíme, že napriek všetkému náročnému v tejto dobe, sa podarilo túto dlho pripravovanú múku uviesť na trh.
Z čoho vzniká Pšeničná múka celozrnná na kváskovanie
Tak ako stále prízvukujeme: Nie je múka ako múka. Pri celozrnných múkach, ktoré dostanete na slovenskom a českom trhu to platí ešte dvojnásobne. Nie je celozrnná múka ako celozrnná múka.
Pšeničná múka celozrnná na kváskovanie vzniká zomletím CELÉHO pšeničného slovenského zrna. Obsahuje tak všetky časti obilia, teda aj vrchné obalové vrstvy, v ktorých je uložené množstvo cenných vitamínov a minerálov. Okrem toho obsahuje aj viac vlákniny. Teda je zdravšia a výživnejšia.
Kvôli čomu zdôrazňujeme, že táto naša=vaša múka je zomletá z celého zrna? Lebo to u celozrnných múk to nie je žiaľ samozrejmosťou. Pre mlyny je totižto technologicky náročnejšie a aj drahšie zachovať v zrne to obohacujúce a výživné a odstrániť zo zrna to, čo by sa do kvalitnej celozrnnej múky nemalo mlieť. Preto nie je celozrnná múka ako celozrnná múka a my sme za všetkých slovenských ľudí vďačné za to, že Mlyn Trenčan si dáva záležať na kvalite múk zo svojho mlyna.
TIP: Prečo používať múky na kváskovanie, ktoré používajú na pečenie aj skúsení profesionálni pekári? Dočítate sa v tomto článku.
Na aké pečenie je vhodná Pšeničná múka celozrnná na kváskovanie
Táto v poradí šiesta múka z edície múk na kváskovanie je vhodná „na všetko“. Je jemne zomletá, takže aj v jemnom pečive nebude celozrnnosť prekážať. Chlieb, pečivo, koláče, cestoviny. Jej označenie „na kváskovanie“ naznačuje, že je vhodná pri práci aj s kváskovým cestom. Samozrejme, je to druh múky tak, ako aj iné značky múk. Múka „na kváskovanie“ od Mlyn Trenčan je vhodná aj na pečenie s droždím, práškom do pečiva, sódou aj na nekvasené cestá. A je dostatočne kvalitná aj na kváskovanie.
Do cesta prináša robustnejšiu chuť. Celozrnné múky vo všeobecnosti dávajú produktom tmavšiu farbu a vyššiu hutnosť, no zároveň viac zdravotných prínosov. Stačí v akomkoľvek recepte nahradiť časť múky touto celozrnnou múkou a doprajete si tak svoje obľúbené recepty v zdravšej verzii.
Kvôli čomu používať pšeničnú celozrnnú múku na kváskovanie?
- Jej vysoký obsah vlákniny udržiava stabilnejšiu hladinu cukru v krvi (dôležité je to pre diabetikov i pri redukčných diétach), má nižší glykemický index.
TIP: Článok na tému glykemického indexu a kváskovania nájdete TU. - Znižuje cholestorol.
- Pomáha pri pravidelnom vyprázdňovaní.
- Má vyšší obsah vitamínov B1, B2, B3, B6 a E.
- Obsahuje minerály vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, železo.
Ako nahradiť v recepte bielu múku za pšeničnú celozrnnú múku?
Najlepšie je postupovať, ako hovorí staré príslovie: „pomaly ďalej zájdeš.“ Platí to aj tu. Ak nie sme na robustnejšiu, výraznejšiu chuť celozrnných múk zvyknutí, treba ísť na výmenu opatrne. Najprv v recepte nahradiť 10% -ami použitej bielej hladkej (chlebovej alebo 00 extra špeciál) alebo polohrubej múky za celozrnnú. V tomto prípade nie je potrebné upraviť množstvo tekutiny. Stále budeme mať nadýchaný produkt s veľmi miernym náznakom celozrnnosti v striedke.
Len postupne pomer bielej (hladkej alebo polohrubej) múky a celozrnnej upravovať. Aký pomer najviac môžeme nahradiť, to je len na nás a našich chuťových preferenciách. Pokojne to môže byť až 100%, teda pôvodný recept s bielou múkou môžeme úplne nahradiť celozrnnou. Je to len na nás a tom, čo nám najviac vyhovuje.
Na čo treba dbať pri zámene bielej múky za celozrnnú?
Obalové vrstvy zrna, ktoré pšeničná múka celozrnná na kváskovanie obsahuje, na seba viažu viac vodu. Teda sú viac savé. Preto do cesta treba uliať o trochu viac vody(mlieka), ako je v pôvodnom recepte napísané. Koľko to je, to nám napovedia fotky vo fotopostupe. Riaďme sa nimi a postupne tekutinu pridávajme toľko, aby nám vznikla tá správna hustota ako na fotke vo fotopostupe. Ak by sme hustotu neupravili, upečenému produktu by tak chýbala vláčnosť a mäkkosť.
TIP: Aj vďaka fotopostupom v knihách Kváskovanie je práca s cestom jednoduchá a plná relaxu. Doprajte si aj vy či darujte knihu Kváskovanie pre úspešné kváskovanie. Kúpite aj s bonusami navyše TU.
Je možné upiecť s celozrnnou pšeničnou múkou nadýchaný recept?
Áno, je to možné. Ide o správnosť receptúry, jej doladenosť a správny čas kvasenia. Aj babičkine buchty si môžeme dopriať v zdravšom, celozrnnom šate, a predsa môžu byť nadýchané a mňam.
TIP: Stiahnite si zDARma recept na Babičkine buchty aj s fotopostupom. Prihláste sa na odoberanie nášho newsletteru a pošleme vám recept na stiahnutie obratom na váš mail.
Kde kúpite Pšeničnú múku celozrnnú na kváskovanie?
Pšeničnú múku celozrnnú na kváskovanie a aj ďalšie múky z edície múk na kváskovanie ponúka Mlyn Trenčan vo svojej podnikovej predajni. Múky si poľahky objednáte aj cez eshop u Naty, dostupná je tiež v kamennom Obchodíku u Naty a ďalších bio obchodoch, eshopoch a potravinách na celom Slovensku.
Tip na vianočné pečenie s celozrnnou múkou
Vyskúšajte Marekove mandľové kolieska, ktoré sú skvelým dôkazom, že aj celozrnné chutí báječne. Vianočný recept vyladený chuťovo do dokonalosti.
Inšpirujte sa receptom od Naty a upečte si chutné Vianoce.
Recept na Marekove mandľové kolieska nájdete TU.
Odkaz na múke
Tak ako aj pri ostatných múkach, tak aj pri tejto múke na kváskovanie, sme dali na zdanú stranu jej obal odkaz pre každého človeka:
Ak je zdravé zrnko, je zdravý celý klas.
Ak máš zdravie, máš všetko.
Veríme, že touto celozrnnou múkou prispejeme ku kvalitnejšiemu stravovaniu v každej rodine.
S úctou k zdraviu a tradíciám,
Naty a Daniela
Emil Královič
27. novembra 2020 @ 20:26
U nás, doma je „kváskovanie“ už takmer denným procesom.
Úspešné aj menej úspešné chvíle príprav kvásku takmer stále vynahradí dennodenný záujem o tento druh pečiva.
Aj keď manželka už tento druh príprav prináša s radosťou, niekedy aj s napätím, výsledkom je všeobecný záujem nielen u manžela pokračovať v zdravej ceste. „Náklonnosť“ k rôznym receptúram zo všetkých vydaných kníh je obdivuhodne závislá. Často závidíme nárast kvásku a hlavne bublinkovanie už na spodných častiach nádob vo videách..
Prajem celému kolektívu „Kváskovania“ veľa úspechov a zdravých tvorivých myšlienok.
Emil s Marikou z Košíc