15 komentárov

  1. Eva
    5. novembra 2017 @ 14:38

    Skúšala som to jeden krát ale bolo to zdĺhavé na čas raz som robila koláč a raz chleba a ten bol taký iní ako v obchode.
    Raz som kúpila chleba a išla som ho jesť a zbadala som v ňom kúsky železnej drôtenky tak som vrátila p.predavačke v Coop Jednoty chleba ona mi vrátila eurá a povedala mi aby som o tom s nikým nedebatovala.

    Reply

  2. Ivana
    26. decembra 2017 @ 17:28

    ja kvaskujem preto, lebo som zamestnana v pekarni a nepaci sa mi, co v tom chlebe je

    Reply

    • Daniela Rau
      9. januára 2018 @ 23:15

      Sme radi, že človek, ktorý je vo výrobe chlebov toto povie nahlas. Ľudia na Slovensku sme ešte stále naučení dôverovať potravinárskym firmám a veriť v poctivosť výrobkov. Preto je fajn poznať kompetentný názor človeka, ktorý v tejto oblasti pracuje. Je smutné, že aj chlieb sa už rôzne “pančuje”. No zároveň sme radi, že čoraz viac ľudí objavuje staré čaro kváskovania.

      Reply

  3. Erika
    11. februára 2018 @ 9:28

    Má konzumácia produktov z kvásku vplyv na redukciu hmotnosti? Zatiaľ som sa o tom nikde nedočítala.

    Reply

  4. Alena
    11. marca 2018 @ 17:23

    U mňa sú dôvody č. 1,2,5 a 8. Začalo to zvedavosťou 🙂 začala som piecť klasický chlieb s droždím v domácej pekárni a hľadala som recepty na internete. Na stránke domacipekarny.dama.cz som sa prvý raz stretla s pojmom kvások a zaujalo ma to. Začala som si o tom čítať. Bolo to asi pred 5 rokmi. Vtedy sa mi to zdalo komplikované, ale povedala som si, že raz sa k tomu vrátim a poriadne si to preštudujem. A ten čas nastal minulého roku v septembri, kedy som si oživila sušený kvások kúpený v predajni zdravej výživy. Prvé chleby boli nepodarky, lebo som ich piekla v DP. Až keď som začala piecť v rúre, zlepšilo sa to. Teraz by som sa už ku klasickému chlebu nevrátila 🙂

    Reply

  5. Lucia
    3. apríla 2018 @ 10:24

    Som celiatička a nájsť dobrý a chutný “chlebík” je naozaj problém. Trochu som počula o kvásku, ale nevenovala som tomu pozornosť. Až tak skôr z pokusu a zo zvedavosti som si zarobila do skleného pohára vodu s pohánkovou múkou a nechala ležať na linke. Pohánka mi nesmierne vonia, tak som si to len ovoniavala a pozorovala čo sa robí :-). No a potom to prišlo, začalo to bublinkovať :-). A odvtedy bublinkuje nielen pohánkový ale aj ražný kvások pre moju rodinu :-).

    Reply

    • Daniela Rau
      11. apríla 2018 @ 10:18

      Super Lucka! Tak prajeme nech sa vám v kváskovaní darí.

      Reply

  6. Ivan
    3. marca 2019 @ 21:11

    Moja úplne prvá pohnúka začať s kváskovaním bola veľmi prvoplánová. Fascinovalo ma, že cesto môže vykysnúť aj bez droždia. …a priznám sa, fascinuje ma to čoraz viac?. Kváskujem už niekoľko mesiacov, ale skutočný progres kvality u mňa nastal až keď som objavil na nete Naty.

    Reply

    • Daniela Rau
      16. mája 2019 @ 14:16

      To nás teší Ivan a nech sa ti darí v kváskovaní i naďalej.

      Reply

  7. Iveta
    17. júna 2019 @ 18:31

    Mňa na kvaskovanie namotala švagriná, ktorá žije v zahraničí,a radila pri prvých nezdaroch.Moj prvý chlebík bol kyslý ,nedal sa jesť,ale neodradilo ma to.Kvaskujem už dva roky,z obchodu nič nekupujem,okrem múky.
    Podarilo sa mi týmto úžasným zázrakom z múky a vody “nakaziť” aj ďalších,z čoho mám radosť.Dokonca aj moja 80.ročná mamička kváskuje.Tá úžasná vôňa, ktorá prevonia celý dom a vynikajúca chuť kváskoveho chlebika je nenahraditeľná.,a ešte spravime niečo pre svoje zdravie.Zdravim všetkých posadnutých týmto zázrakom.,en keby nebol problém so zháňaním múky…

    Reply

  8. Elena
    1. októbra 2019 @ 22:49

    Ja mám síce len 28 rokov, ale potrebovala som spomaliť a pred niekoľkými rokmi som sa rozhodla vrátiť k tomu tradičnému a dobrému. Keďže sa venujem folklóru (spevu, tancu, zvykosloviu), doma na dedinke chováme a veľa si aj dopestujeme, vôňa chlebíka bola vec, ktorou som potrebovala rozvoňať kuchyňu. Nuž a aký iný, ako taký, čo kedysi robili naše prastaré mamy? 🙂 Miesim ho vždy v drevenom korýtku, nechávam oddychovať pri piecke, do ošatky ho ukladám ako bábätko a z rúry vyberám ako poklad od Boha. Takže celý proces ma napĺňa jednoduchým šťastím.

    Reply

    • Daniela Rau
      12. decembra 2019 @ 16:19

      S láskou pečený, k zdraviu zjedený 🙂

      Reply

  9. Zuzana
    5. októbra 2019 @ 8:10

    Kvaskujem už rok.Ku kvaskovaniu som sa rozhodle lebo mam dlhe roky so zazivanim a moj syn s pankreasom. Odkedy kvaskujem žiaden problem obaja nepocitujeme ,velmi mam doma vsetkym chlebik chuti.

    Reply

  10. Zuzana
    5. októbra 2019 @ 8:11

    Kvaskujem už rok.Ku kvaskovaniu som sa rozhodla lebo mam dlhe roky problaem so zazivanim a moj syn s pankreasom. Odkedy kvaskujem žiaden problem obaja nepocitujeme ,velmi nam doma vsetkym chlebik chuti.

    Reply

  11. Zdenka
    10. mája 2020 @ 5:30

    Mňa to kvaskovanie zaujalo ale bála som sa že to bude časovo náročné, tak som čakala pár rokov na vhodnú chvíľu, tá prišla ako som nastúpila na materskú, tak som sa do toho dala, hneď som si založila kvások, kupodivu to vôbec nie je náročné, nie som typ do kuchyne a prvé chleby sa mi nedarili ale proste chytilo ma to. Ja veľmi chleby nejem, u nás ten kupovaný bol odjedeny vždy iba čerstvý a potom som nachádzala chlieb plesnivy, mrzelo ma, že ho len tak vyhadzujem. A keďže som vedela že ten kvaskovanie vydrží aj týždeň, tak to bol asi aj hlavný dôvod, prečo som do toho šla, pečiem raz do týždňa 750g chlieb a vydrží pri našom jedení týždeň 🙂 takže účel to splnilo + odkedy som na tej materskej tak so starším 4 ročným pečieme aspoň 2x do týždňa niečo kvaskove, takže máme z toho vždy spolu radost. Potom to síce tiež veľmi nejem, ale rozdávame po rodine, že syn upiekol, tak už sa na to kvaskovanie chytili ďalšie tri zienky z rodiny 🙂 super že ste 🙂

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *