Video: Hustota kvásku
Kvások. Len voda a múka. A predsa živý organizmus niekoľkých stoviek až miliónov baktérií.
Často sa pýtate:
- Akým pomerom ho dokrmovať?
- Ako má byť hustý?
Najlepší pomer múka:voda je 1:1. Treba však brať ohľad na špecifickosť múk. Presnú hustotu pomeru 1:1 môžeme pekne vidieť vo videu.
jana
28. apríla 2017 @ 8:05
ak mám kvások redší ako ukazuje vide- stačí pridávať viac múky? Alebo je už neskoro a treba radšej založiť nový? dakujem
Daniela Rau
28. apríla 2017 @ 20:33
Stačí pri dokrmovaní kvásku pridať viac múky a menej vody.
Janka Valášková
15. júna 2017 @ 9:13
Dobrý deň,
treba kvások pred pečením chleba dokrmovať, alebo stačí iba raz za týždeň a potom ho udržiavať v chladničke a odobrať íba toľko koľko treba na chlebík
Janka
Daniela Rau
10. júla 2017 @ 21:42
Dobrý deň pani Janka, sú rôzne možnosti. My doporučuejeme- kvôli zachovaniu čistoty a jednodruhovosti kvásku- kvások dokrmovať samostatne s ou istou múkou a z neho odoberať potrebné množstvo do receptov.
Ferdinand
5. marca 2018 @ 15:25
Tu nebola zodpovedaná otázka.pani sa pýtala či treba prikrmovať kvások pred pečením ktorý bol vybratý z chladičky,alebo rovno z neho pripraviť rozkvas a potom ho dokŕmiť.za koľko ho môžem použiť do rozkvasu keď ho vyberiem z chladničky?
Naty Štefková Žúreková
5. marca 2018 @ 18:29
Dobrý deň, odpoveď je v našich článkoch. Konkrétne v tomto podrobne rozoberáme, ako odporúčame sa o kvások starať tak, aby to bolo čo najjednoduchšie, najpraktickejšie a najviac podporujúce silu a aktivitu kvásku: https://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/
andy
22. novembra 2017 @ 18:01
Dobrý deň Daniela, chcem sa len uistiť či to robím správne. Materský kvások mám založený v chladničke a raz do týždňa si ho dokrmim a súčasne nechám na kuchynskej linke postáť celú noc potom založím do chladničky. Som ešte začiatočník takže piekla som iba 3 krát chlebik stále sa vydaril 🙂 a vždy si zo startera odoberieme 1-2 lyžičky do zvlášť menšieho pohárika a dám do chladnicky. Na dalsie pecenie potom pouzijem iba tie odobrate 2 lyžičky a opäť pripravím štartér na ďalší chlebik. Materský kvások mám vo väčšom pohári a iba ho dokrmim raz do týždňa. Aký to má zmysel ???? :). Môžem ho použiť napr.na palacinky ,…Musím odobrate lyžičky tam vracať? Alebo ako? nerozumiem co mám s tým kvaskom materským robiť okrem toho že ho dokrmujem raz do tyzdna?
Lubomir kristof
5. marca 2018 @ 14:09
Tiež nie som veľmi skúsený kvaskovac, ale ja to chápem tak, že štartér alebo rozklad by sa mal robiť z materského kvasku a nie z toho čo si si odobrala zo štartéra. Tým je ten matersky kvasok materským ?, to čo zostane zo štartéra sa môže použiť na niečo iné, napríklad na lievance a podobne. Neviem či tpmu dobre rozumiem, ale ja to robím tak a chlebík sa mi podaril okrem prvého pokusu vždy .
Naty Štefková Žúreková
5. marca 2018 @ 18:31
Andy, my učíme iný spôsob starostlivosti o kvások. Staráme sa oň zvlášť z viacerých dôvodov. Konkrétne to do podrobna rozoberáme v našej knihe Kváskovanie 2 Poklady z vašich kuchýň. Návod, ako sa starať o kvások, aby to bolo čo najpraktickejšie a najviac sme podporovali kondíciu kvásku, nájdete aj u nás na webe v tomto článku: https://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/
Držíme palce, nech sa darí.
Petra
12. februára 2019 @ 14:59
Zdravím, ako postupovať, keď som kvások dokŕmila pomerom 1:1 a po vybratí z chladničky sa mi zdá až moc hustý, bublinky sú krásne, ale nevadí to, že je taký hustý?
Naty Štefková Žúreková
15. februára 2019 @ 15:30
Peti, zdravíme 🙂 je to v poriadku, aj taký hustý je super 🙂
Olga Kovacova
7. marca 2019 @ 20:28
Dobrý večer ja som s Vami už emailovala ohľadom kvasku. Musím Vám napísať že sa mi teraz stále chlebík vydarí a musím ho piecť každý druhý deň. Mám ale jednu otázočku chcela by som docieliť aby chlebík mal po upečení lesklý korku ako to docieliť. Ďakujem za odpoved prajem všetko dobre .
Naty Štefková Žúreková
20. marca 2019 @ 18:02
Oli, zdravím 🙂 stačí hneď po vytiahnutí z rúry chlebík postriekať vodou s rozprašovačom. Nech sa darí 🙂
Emília
31. mája 2019 @ 22:42
Neviem ako to robíte, ja sa držím receptu, nechám chlieb kysnúť tak ako je napísané, ale nikdy sa mi nezdvihol viac ako centimeter, vôbec ho nemám vysoký.
Daniela Rau
12. decembra 2019 @ 16:20
Emília, tým pádom doporučujeme, aby ste kvások ozdravila. Presný postup nájdete na tomto blogu.
Katka
14. apríla 2020 @ 15:36
Dobry den,
chcela by som sa spytat ci robim zle, ze pridam do kvasku to co mi ostalo zo startera?
A este by som sa rada opytala, ze ked napriklad dnes odoberiem z kvasku do startera a dokrmim ho mukou a vodou tak kedy najblizsie z neho mozem odobrat na dalsi starter pre dalsi chlebik?
Precitala som si uz vela clankov na vasej stranke, a aj uvazujem o ozdraveni kvasku, lebo mi chlebik velmi dlho kysne a posledny som mala ploskejsi a hlavne bol taky hutnejsi s malymi bublinka, kdezto prve chlebiky co som robila som mala s velkymi bublinkami nadychane, aj ked niekedy sa mi rozpleskli na plechu ale aspon zvnutra boli pekne, no tento posledny nie.
Dakujem,
Katka
Naty Štefková Žúreková
16. apríla 2020 @ 14:20
Zdravím 🙂 nič 🙂 pokojne môžete odoberať aj zo štartéra. Problém všeak nastáva, ak je startér iný, ako ražný chlebový, alebo ste zabudli odobrať. Pre praktickosť a účelnosť radíme starať sa o kvások zvlášť.
Ozdravenie kvásku robievame aj preventívne, keď chceme dodať kvásku lepšiu silu. Nie je to nič zlé, práve naopak. Snažme sa udržať silu kvásku a v prvých náznakoch zakročiť. 🙂
Všetko dobré 🙂
Oľga
12. februára 2021 @ 19:31
Dobrý večer, je chyba ak kvások ma iba maličké bublinky, ale keď načriem lyžicou, tak v strede je samá bublina.
Naty Štefková Žúreková
12. februára 2021 @ 20:09
To je v poriadku 🙂