Video: Hustota kvásku
Kvások. Len voda a múka. A predsa živý organizmus niekoľkých stoviek až miliónov baktérií.
Často sa pýtate:
- Akým pomerom ho dokrmovať?
- Ako má byť hustý?
Najlepší pomer múka:voda je 1:1. Treba však brať ohľad na špecifickosť múk. Presnú hustotu pomeru 1:1 môžeme pekne vidieť vo videu.
28. apríla 2017 @ 8:05
ak mám kvások redší ako ukazuje vide- stačí pridávať viac múky? Alebo je už neskoro a treba radšej založiť nový? dakujem
28. apríla 2017 @ 20:33
Stačí pri dokrmovaní kvásku pridať viac múky a menej vody.
15. júna 2017 @ 9:13
Dobrý deň,
treba kvások pred pečením chleba dokrmovať, alebo stačí iba raz za týždeň a potom ho udržiavať v chladničke a odobrať íba toľko koľko treba na chlebík
Janka
10. júla 2017 @ 21:42
Dobrý deň pani Janka, sú rôzne možnosti. My doporučuejeme- kvôli zachovaniu čistoty a jednodruhovosti kvásku- kvások dokrmovať samostatne s ou istou múkou a z neho odoberať potrebné množstvo do receptov.
5. marca 2018 @ 15:25
Tu nebola zodpovedaná otázka.pani sa pýtala či treba prikrmovať kvások pred pečením ktorý bol vybratý z chladičky,alebo rovno z neho pripraviť rozkvas a potom ho dokŕmiť.za koľko ho môžem použiť do rozkvasu keď ho vyberiem z chladničky?
5. marca 2018 @ 18:29
Dobrý deň, odpoveď je v našich článkoch. Konkrétne v tomto podrobne rozoberáme, ako odporúčame sa o kvások starať tak, aby to bolo čo najjednoduchšie, najpraktickejšie a najviac podporujúce silu a aktivitu kvásku: https://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/
22. novembra 2017 @ 18:01
Dobrý deň Daniela, chcem sa len uistiť či to robím správne. Materský kvások mám založený v chladničke a raz do týždňa si ho dokrmim a súčasne nechám na kuchynskej linke postáť celú noc potom založím do chladničky. Som ešte začiatočník takže piekla som iba 3 krát chlebik stále sa vydaril 🙂 a vždy si zo startera odoberieme 1-2 lyžičky do zvlášť menšieho pohárika a dám do chladnicky. Na dalsie pecenie potom pouzijem iba tie odobrate 2 lyžičky a opäť pripravím štartér na ďalší chlebik. Materský kvások mám vo väčšom pohári a iba ho dokrmim raz do týždňa. Aký to má zmysel ???? :). Môžem ho použiť napr.na palacinky ,…Musím odobrate lyžičky tam vracať? Alebo ako? nerozumiem co mám s tým kvaskom materským robiť okrem toho že ho dokrmujem raz do tyzdna?
5. marca 2018 @ 14:09
Tiež nie som veľmi skúsený kvaskovac, ale ja to chápem tak, že štartér alebo rozklad by sa mal robiť z materského kvasku a nie z toho čo si si odobrala zo štartéra. Tým je ten matersky kvasok materským ?, to čo zostane zo štartéra sa môže použiť na niečo iné, napríklad na lievance a podobne. Neviem či tpmu dobre rozumiem, ale ja to robím tak a chlebík sa mi podaril okrem prvého pokusu vždy .
5. marca 2018 @ 18:31
Andy, my učíme iný spôsob starostlivosti o kvások. Staráme sa oň zvlášť z viacerých dôvodov. Konkrétne to do podrobna rozoberáme v našej knihe Kváskovanie 2 Poklady z vašich kuchýň. Návod, ako sa starať o kvások, aby to bolo čo najpraktickejšie a najviac sme podporovali kondíciu kvásku, nájdete aj u nás na webe v tomto článku: https://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/
Držíme palce, nech sa darí.
12. februára 2019 @ 14:59
Zdravím, ako postupovať, keď som kvások dokŕmila pomerom 1:1 a po vybratí z chladničky sa mi zdá až moc hustý, bublinky sú krásne, ale nevadí to, že je taký hustý?
15. februára 2019 @ 15:30
Peti, zdravíme 🙂 je to v poriadku, aj taký hustý je super 🙂
7. marca 2019 @ 20:28
Dobrý večer ja som s Vami už emailovala ohľadom kvasku. Musím Vám napísať že sa mi teraz stále chlebík vydarí a musím ho piecť každý druhý deň. Mám ale jednu otázočku chcela by som docieliť aby chlebík mal po upečení lesklý korku ako to docieliť. Ďakujem za odpoved prajem všetko dobre .
20. marca 2019 @ 18:02
Oli, zdravím 🙂 stačí hneď po vytiahnutí z rúry chlebík postriekať vodou s rozprašovačom. Nech sa darí 🙂
31. mája 2019 @ 22:42
Neviem ako to robíte, ja sa držím receptu, nechám chlieb kysnúť tak ako je napísané, ale nikdy sa mi nezdvihol viac ako centimeter, vôbec ho nemám vysoký.
12. decembra 2019 @ 16:20
Emília, tým pádom doporučujeme, aby ste kvások ozdravila. Presný postup nájdete na tomto blogu.
14. apríla 2020 @ 15:36
Dobry den,
chcela by som sa spytat ci robim zle, ze pridam do kvasku to co mi ostalo zo startera?
A este by som sa rada opytala, ze ked napriklad dnes odoberiem z kvasku do startera a dokrmim ho mukou a vodou tak kedy najblizsie z neho mozem odobrat na dalsi starter pre dalsi chlebik?
Precitala som si uz vela clankov na vasej stranke, a aj uvazujem o ozdraveni kvasku, lebo mi chlebik velmi dlho kysne a posledny som mala ploskejsi a hlavne bol taky hutnejsi s malymi bublinka, kdezto prve chlebiky co som robila som mala s velkymi bublinkami nadychane, aj ked niekedy sa mi rozpleskli na plechu ale aspon zvnutra boli pekne, no tento posledny nie.
Dakujem,
Katka
16. apríla 2020 @ 14:20
Zdravím 🙂 nič 🙂 pokojne môžete odoberať aj zo štartéra. Problém všeak nastáva, ak je startér iný, ako ražný chlebový, alebo ste zabudli odobrať. Pre praktickosť a účelnosť radíme starať sa o kvások zvlášť.
Ozdravenie kvásku robievame aj preventívne, keď chceme dodať kvásku lepšiu silu. Nie je to nič zlé, práve naopak. Snažme sa udržať silu kvásku a v prvých náznakoch zakročiť. 🙂
Všetko dobré 🙂
12. februára 2021 @ 19:31
Dobrý večer, je chyba ak kvások ma iba maličké bublinky, ale keď načriem lyžicou, tak v strede je samá bublina.
12. februára 2021 @ 20:09
To je v poriadku 🙂