Ako vytvarovať buchty, aby nepraskali
Aj vám sa stalo, že vám praskli pečené buchty a plnka z nich vytiekla von? Tomu je koniec. Odteraz si vďaka našim tipom, trikom a overenej rade ako vytvarovať buchty, aby nepraskli, upečiete buchty ako od babičky.

Tipy, triky a overené fígle sme vám priniesli v Teleráne na TV Markíza 5.11.2020.
6 tipov na čo dbať, aby pečené buchty nepraskli:
- Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika a narežeme na rovnaké štvorce (vyhneme sa vzniku odrezkov cesta).
- Vyvaľkané cesto nesmie byť tenké, hrúbku volíme 0,7 – 1 cm.
- Vytvarovaná buchta by mala mať hrúbku cesta všade rovnakú, aby horúca plnka počas pečenia nepretrhla cesto v jeho tenšej časti .
- Lekvár, ktorým buchty plníme, musí byť poriadne hustý alebo zahustený (napr. džem+mletý mak).
- Štyri cípy cesta spojíme spolu ešte na pracovnej doske. Následne si pomúčime dlaň a mierne zlepené cesto si dáme do dlane. Nezlepené konce zlepíme v strede. Dbáme pritom na to, aby sme cesto čo najmenej naťahovali a spájali naozaj len konce cesta (aby cesto zostalo rovnako hrubé po celom obvode buchty).
- Pre vláčne, mäkké, nadýchané, voňavé pečené buchty ako od babičky dbáme od začiatku prípravy cesta na dostatočnú dĺžku kvasenia.
Počas Telerána sme pre vás natočili praktické video: ako buchty vytvarovať. Toto tvarovanie buchiet nebolo v zábere na kamerách počas Telerána, a preto si ho môžete pozrieť tu:
Klik SEM pre video návod Ako vytvarovať buchty, aby nevytiekli.
A ak hľadáte recept na tie najlepšie nadýchané pečené buchty z kvásku, stiahnite si zDARma náš recept, ktorý je vycibrený viacerými generáciami- Babičkine buchty. Recept sa vám zobrazí vo vyskakovacom okne na tomto blogu a stačí si ho dať len poslať na svoj email.
Vyskúšajte, sú úžasné. Ako od babičky.
