Kváskovanie v Teleráne
Teleráno na TV Markíza si nás zavolalo zrovna v týždni, kedy Danka oslavovala okrúhle narodeniny a zároveň 5.11. bol medzinárodný deň „ryšaviek“, teda oslavovala aj Naty 🙂 Zavolali nás, aby sme obliekli tradičnú kuchyňu do trendy šatu svojimi kváskovými receptami.
5.11.2020 sa teda v novučičkom štúdiu Telerána rozvoňali kváskové šmakocinky. A samozrejme, pre divákov sme pripravili užitočné tipy, triky a fígle do kuchyne. Nech sa všetkým kváskuje s radosťou a v pohode.
Nasadili sme rúška, vyhrnuli rukávy a pustili sa hneď zrána do vypekania pre vás.
Kváskové dobroty navodili skvelú náladu
Už od 5:30 hod, keď sú kamery ešte vypnuté, sme si vybaľovali svoje pomôcky a spoznávali nové prostredie. Teleráno sa po niekoľkých týždňoch vrátilo do svojich staro – nových priestorov, no v novom šate.
Zmodernizovaná kuchyňa, nové prvky v štúdiu pre upútanie očí diváka, najnovšia digitálna technológia vysielania. No stále rovnako veľké srdce relácie, rodinná atmosféra, dobrá nálada, očakávania najnovších informácií, zaujímavé témy, súťaže a samozrejme voňavé dobroty z kuchyne pre ten najlepší štart dňa. To je naše staro – nové milované Teleráno.
A takto vyzerá štúdio ešte pred zapnutím kamier:
Čím sme rozvoňali celé štúdio?
Pre toto výnimočné Teleráno, kedy sa celý prípravný tím a aj my ešte zlaďovali s vynoveným prostredím, sme zvolili zaručené kváskové recepty, ktoré zahrejú, vyčaria úsmev na perách a prípadný stres rozoženú nádhernou vôňou. Aby ráno urobilo celý deň krásnym. 🙂
1. Recept: Vianočka zo 6 prameňov s návodom na pletenie
Už v prvom živom vstupe o 6:40 hod sme vám ukázali návod, ako si upliesť vianočku zo 6 prameňov, ktorá vzhľadovo vyzerá úplne rovnako ako tá z obchodu.
Tomáš aj Kvetka, moderátori Telerána, ostali prekvapení, že to vyzerá zložito, no zároveň aké je to jednoduché. 🙂
Viac o pletení vianočky zo 6 prameňov prinášame v tomto článku.
2. Recept: Kváskové pečené buchty
Mimo kamery Telerána sme pre vás natočili video postup: ako vytvarovať pečené buchty, aby nepraskli a plnka z nich nevytiekla.
Podrobný návod: ako vytvarovať pečené buchty, vám prinášame v tomto samostatnom článku. Nájdete v ňom aj video, v ktorom vám presne ukazujeme, ako na to. A jasné, že v článku nájdete aj RECEPT, podľa ktorého sme v Teleráne tieto fajnové buchty z kvásku piekli.
3. Recept: Mini pizze
Priniesli sme pripravené kváskové cesto na pizzu podľa receptu od Naty a urobili sme praktické mini pizze, veľkosťovo tak akurát do ruky. Ozdobili sme ich rôznorodo, nech si každý z hostí Telerána príde na svoje.
Pizza do ruky len tak na pochutenie, mňam! Po vypnutí kamier zmizli z taniera do pár sekúnd 🙂
Sme obidve rady, že prítomným chutili.
4. Recept: Kváskové moravské koláče
Moravské koláče s tvarohom, čučoriedkami a mandľami namiesto mrveničky, ktoré prenesú zaručene každého z nás k babičke a vďaka mandliam v nich nájdeme i moderné vyhotovenie. Aj takúto mňamku sme vám počas Telerána pripravovali. Šikovný tip: ako vytvarovať moravské koláče a ďalšie užitočné rady pri ich príprave sme vám spísali do samostatného článku. Stačí si kliknúť TU >> Nájdete v ňom aj RECEPT na tieto Moravské koláče z kvásku.
5. Recept: Kvásková nátierka
Aby boli raňajky pre celý štáb aj hostí Telerána dokonalé, priniesli sme čerstvo upečený Jednoduchý kváskový chlieb (recept naň nájdete zdarma na našej web stránke), ktorý sme natreli 2 nátierkami: tvarohovou nátierkou a čerstvo pripravenou kváskovou nátierkou.
Tomáš, moderátor Telerána, sa po celú dobu Telerána nevedel dočkať, kedy z kváskovej nátierky ochutná. A ako povedal po jej ochutnaní: „Hmmmm, paráda! Mňam.“ Vôňa a chuť tejto kváskovej nátierky ho ževraj preniesla do detstva, keď ako malý chlapec u známych jedával túto nátierku, len v drožďovej verzii.
Z nátierky nezostalo ani trošku, čo je dobrým znakom, že sa vydarila 🙂
Ako všetkým chutilo?
Podľa toho, čo ostalo asi 3 minúty po vypnutí kamier, môžeme spokojne povedať, že všetkým chutilo. Všetko upečené sa do poslednej omrvinky zjedlo.
Veľmi sa tomu tešíme. 🙂 Pre nás je to znak toho, že kváskovanie ich chuťové bunky zaujalo.
SUMÁR: Užitočné články na recepty, návody, tipy a triky
Nech máme všetky informácie pohromade:
- Článok s video postupom, ako vytvarovať vianočku zo 6 prameňov, nájdete TU.
- Článok ako na pečené buchty, aby nepraskli a lekvár ostal vo vnútri, KLIK SEM.
- Tip, ako vytvarovať moravské koláče, nájdete v tomto článku.
- Ak ste nás nestihli pozerať, celú reláciu Telerána z 5.11.2020, nájdete v archíve TV Markíza tu: https://videoarchiv.markiza.sk/video/telerano/epizoda/31772-telerano
Ďakujeme produkcii Telerána za pozvanie a možnosť ukázať všetkým, že kváskovať môžu aj moderné ženy s dvoma a troma deťmi. A že kváskové dobroty svojou chuťou a vôňou vytvoria tú správnu atmosféru. Či už doma alebo v štúdiu.
S láskou a úctou k tradíciám,
Daniela a Naty