Vianočný špeciál: Feniklová veka
Aby sme ponúkli návštevu chutným, ľahko stráviteľným a pre naše zdravie prínosným pohostením, chce to nejaký výnimočný tip. Máme? Jasné 🙂
Na takéto výnimočné chvíle máme v zálohe feniklovú veku. Základ chlebíčkov, ktorého receptúra urobí zážitok z jedenia výnimočným. Feniklová veka je voňavá a veľmi chutná a so svojou chrumkavou kôrkou sa hodí so šunkou, slaninkou či rôznymi nátierkami. Feniklová veka je stvorená nielen pre návštevy, ale i bežné domáce „chlebíčkovanie“.
***FENIKLOVÁ VEKA***
Na štartér potrebujeme:
100 g ražnej celozrnnej múky
100 g vody
1 PL materského kvásku
Suroviny spolu premiešame v mise a prikryjeme potravinovou fóliou, aby štartér neobschol a kvások správne pracoval. Pri izbovej teplote 22´C ho necháme kvasiť 9 – 12 hodín.
Ďalej na cesto potrebujeme:
400 g špaldovej chlebovej múky
150 g mierne vlažného mlieka (nesmie byť horúce)
70 – 100 g studenej vody
1 ČL trstinového cukru
3 ČL pomletého sušeného feniklu
1 ČL celého sušeného feniklu
0,5 ČL drvenej rasce
1,5 ČL soli
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame suroviny. Vodu však prilievame postupne, aby sme vymiesili vláčne cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.
Cesto necháme 2 hodiny prikryté fóliou odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby cesto v troch pravidelných intervaloch poprekladáme a to zo všetkých svetových strán.
Po vykvasení z cesta na pracovnej doske vytvarujeme rovnako ako oválny chlieb cca 30 cm veku a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme fóliou a necháme asi 1 hodinu vykvasiť. Ak je v miestnosti chladnejšie, dĺžka kvasenia sa môže predĺžiť. Veka musí zväčšiť svoj objem.
Medzitým si dáme vyhriať rúru na 230´C. Na dno rúry dáme rozohriať starší plech, ktorý bude slúžiť na zaparenie. Plech do stredu rúry netreba dávať. Veku narežeme žiletkou alebo ostrým nožíkom asi štyrmi šikmými rezmi. Plech prenesieme do rúry a do plechu na dne rúry vylejeme šálku vody. Rúru rýchlo zatvoríme, aby para zostala vo vnútri. Pečieme cca 10 minút pri 230´C.
Spodný plech následne vyberieme, rúru vyvetráme a chlebík dopekáme na 200´C ešte cca 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
Voilá, feniklová veka je hotová. Už len natrieť nátierkou a návšteva môže prísť.
Dobrú chuť!