31 komentárov

  1. hana
    21. marca 2020 @ 7:09

    ahojte , chcem sa len podakovať, nestihla som založiť Lm, tak som to skusila z raž.kv.a je super, tak pekne ĎAKUJEM

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      23. marca 2020 @ 15:50

      jej, Hani, tomu sa veľmi tešíme 🙂 nech sa darí, nech to dobre kváskuje 🙂

      Reply

  2. Zuzana
    27. marca 2020 @ 9:20

    Ahojky.Chcem sa spýtať.Prerabala som RK na LM,asi 5-6 x som z neho odobrala a zase urobila šišku,aby narastlo a nabubla.Vzdy krasne rastlo a malo krasne bublinky.Kedy ho uz mozem dat do chladnicky a raz za tyzden krmit?A do chladnicky sa dava take narastene a bublinkove,alebo siska v pohari?Po tyzdni nakrmim a nechat startovat na linke,alebo dame rovno zase do chladnicky?Dskujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      28. marca 2020 @ 6:51

      Zdravím, Zuzi, po nakŕmení je potrebné nechať LM napapať tak, aby zväčšilo svoj objem x3, Následne odoberieš 100G, tie dáš do chladničky nabudpce. Zvyšných 150g použiješ do receptu. LM kŕmič vždy predtým, než ho plánuješ použiť. V chladnicvkčj ti vydrží tých 100g min.týždeň. Potom je dobré ho použiť. Nech sa darí 🙂
      Naty

      Reply

  3. Mária
    8. apríla 2020 @ 18:53

    Ahojte. Prosím o radu. Pečiem s LM. Keď dokrmim kvások a mám 250.g odoberiem 150g do cesta, musím urobiť ešte rozkvas, alebo už môžem rovno zamiesit cesto?Doteraz som robila ešte rozkvas. Ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. apríla 2020 @ 20:13

      to už je 150g rovno do cesta 🙂

      Reply

      • Sandruška Husárová
        12. mája 2020 @ 11:04

        Ahojte dostala
        Som LM od kamosky dna 7.5 ako ho uchovavat a doktmovat? S akou mukou najlepsie? Zatial ho mam v chladnicke ale urcite nechcem o neho prist dakujem

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          12. mája 2020 @ 11:36

          pšeničnou múkou, môže byť hladká, chlebová, ale aj polohrubá. Nám sa osvedčila najviac z praktickosti polohrubá múka.
          Nech sa darí 🙂

          Reply

  4. Gabika
    15. apríla 2020 @ 20:25

    Dobry vecer prajem, prosim o radu. Ak mi dosla polohruba muka, mozem na domrmenie LM pouzit aj inu muku? Ak ano, aku?
    Vdaka!

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      16. apríla 2020 @ 14:16

      Zdravím, áno, je to možné, akoukoľvek pšeničnou (okrem hrubej múky).
      Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Daniela
        8. júna 2020 @ 7:25

        Založila som si LM, podľa postupu z materského kvasku. Ako často a ako dlho je potrebne kŕmiť LM, a podľa čoho viem zistiť, že je už vhodný na pečenie. Ďakujem

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          10. júna 2020 @ 10:27

          Zdravím, Danielka. V chladničke vydrží LM cca týždeň v sile, kedy vie pekne upiecť. Pri živote vie byť viac týždňov bez používania, no je dobré ho potom najprv párkrát nakŕmiť, aby zosilnel. Je to vidno podľa nárastu. Silné a dobré LM vie narásť o trojnásobok svojho objemu. Nech sa darí 🙂

          Reply

  5. Janka
    23. apríla 2020 @ 11:14

    Dobry den, prosim o radu. Dnes skoro rano som si zalozila LM a ono strojnasobilo objem poriadne rychlo, tak ho uz davam do chladnicky, kedze zajtra chcem pripravit cesto na pizzu. Mam ho teda zajtra rano vybrat z chladnicky a nakrmit a az potom pouzit? Stale mi ten postup nie je uplne jasny 🙂
    Dakujem 🙂

    Reply

  6. Bernadeta
    23. apríla 2020 @ 12:05

    Dobrý deň :), chcela by som sa opýtať po koľkých dňoch je už LM stabilný a môžem ho dať do chladničky ? Resp. kedy ho môžem presťať krmiť každý deň a prežije aj sám. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      24. apríla 2020 @ 5:19

      Zdravíme, keď dokáže strojnásobiť svoj objem, je vyspestovaný a možno ho používať do receptov. 🙂

      Reply

  7. Gaba
    26. apríla 2020 @ 18:05

    Dobrý deň,
    založila som si LM podľa vášho návodu, ráno som dala do pohára cesto, ale už teraz večer je trojnásobne narastený…. Môžem ho taký dať rovno do chladničky, alebo je vhodnejšie ho prekrmiť a potom dať, ak nemám v úmysle teraz z neho piecť?…
    Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      28. apríla 2020 @ 19:03

      zdravím, úplne najlepšie je skladovať si v chladničke len 100g, pretože LM urobí v ceste najväčšiu nadýchanosť práve vtedy, keď je použité v dobre svojho strojnásobenia objemu. Ak máte nakŕmené LM a nechcete ho vôbec použiť(aj lievance môžu byť), dajte do chladničky.
      Všetko dobré:)

      Reply

  8. lucia
    29. apríla 2020 @ 12:02

    Dobrý deň.

    Mozem z tohto materského kvásku robit aj knedlu?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. mája 2020 @ 10:57

      áno, jasné 🙂

      Reply

  9. Katarína
    1. mája 2020 @ 17:16

    Dobrý deň prajem, môžem LM kŕmiť aj spaldovou polohrubou? Alebo klasickou polohrubou psenicnou?

    Reply

  10. Zdenko
    10. mája 2020 @ 13:52

    Ja mam LM kvások asi 2 mesiace, prikrmujem podla návodu ale ked som ho otvoril po niekolkych dnoch v chladicke vysiel tlak a ako peroxidovy zápach, kvások nebol kysely, pouzil som do chleba a bolo dobre. Podarilo sa mi ho zabit? Poradte, je to normálne? Ze tolko oxiduje? Aby mi to nestrelilo v chladničke…

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      11. mája 2020 @ 8:00

      dravíme, určite je potrebné ten kvások ozdraviť- nakŕniť klasickým spôsobom, len pridajte aj 1ČL medu.
      Malo by to pomôcť.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  11. Jimmyx
    11. mája 2020 @ 9:26

    Zdravim, dostal som LM presiel videa, članky ako Vas, vsade sa riesi zalozenie a 24 dni skoro nikde pouzivanie a pecenie z LM, tak na vysvetlenie par otazok pre istotu a) nakrmil som 100g LM nechal mimo lednicu nakysnut utiahol dal do lednice mam ho krasne bublinkove cca 5 den a zacalo padat, t.j mam nakrmit ?
    b) odoberiem vsetko ( necham a nakrmim len 100g LM a postup podla bodu a, t.j toto je moj zaklad ktory točim dokola proste moje LM ) a to uz nekrmim ked to ma minimalne 150g ale rovno peciem? T.j nakrmil iba ak by som mal malo, chapem to spravne? Proste vo videach riesia stale nejake zbytky a vyhadzujte, hodte sliepkam ?! preco by ale mali zbytky vznikat? Dakujem, dufam ze som to napisal zrozumitelne .

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      11. mája 2020 @ 10:29

      Zdravim, zbytky nie sú, všetko sa spotrebuje, teda je to na vás, či vyhodíte alebo spotrebujete do cesta.
      Skladujete si základ LM, ktorý predstavuje 100g. Keď chcete ísť LM použiť, najprv ho nakŕmite- vyberiete z chladničky a doplníte vodu a múku. V momente ako zväčší objem x3, odoberiete 100g(základ) do chladničky a ostatok použijete do cesta. Je to „akoby štartér“. LM dávate priamo do cesta. Recepty sú zdarma na našich weboch, veľa skvelých máme v tretej knihe Kváskovanie.

      Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Jimmyx
        11. mája 2020 @ 11:52

        Asi si nerozumieme, zacnem od zaciatku, LM som dostal narkmeny v sklenici, rozdelil 100g z dna sklenice nakrmil urobil gulu a ulozil do sklenice, po par hodinach sklenica plna takze utiahol a dal do lednice ( to co som urobil zo zbytkom nie je teraz dolezite nechcem Vas domotat ).
        Takze po 5 dnoch mam v sklenici 250g LM, rozdelim ale nekrmim predsa celych 250g LM ?! ale len 100g z dna sklenice to je moje LM ktore točim a ten zbytok tj 150g je mnozstvo ktore akurat clovek potrebuje na 1 pecenie ak aj to nakrmi vznikne ZBYTOK a to predsa nechceme, tych 150g je predsa hotovy štarter teda ide z chladu tak sa musi nechat asi dostat na pokojovu teplotu ale nekrmit ?! Ako chapem to spravne lebo sorry ale 1 čast Vasej odpovede je dost confused ✌️, dík a to ze chybaju recepty bolo myslene ze tam prave chyba ten zaviatok ako som odobral LM ( o tom je cela tato otazka ) hned to preskoci na ,,mame 150g LM ,, bum ?

        Reply

        • Jimmyx
          11. mája 2020 @ 12:07

          Len doplnim, teda ak to nie je myslene tak ze tych 100g LM ktore sa dokola toči je ( 40g LM + 40 muka+ 20 voda ) to by to cele vysvetlilo ale vo videach to mnozstvo zodpoveda 100g LM + nakrmenie ale ?! Dík

          Reply

          • Naty Štefková Žúreková
            13. mája 2020 @ 6:50

            Jimmyx, my to robíme naopak. V chladničke máme len malý poharik s LM, ked je ho 100g. Až ideme piecť, tak ho najprv nakŕmime a keď zväčší objem x3, tak vtedy, taký izbovej teploty ho použijeme do cesta. Nerobíme už štartér. To kŕmenie bolo akoby štartér. Teda neskladujeme v chladničke LM určené do receptu. Výnimka je- Ak nepotrebujeme celých 150g, ktoré nám kŕmením vznikne na použitie do receptu, dáme ho zvlášť do pohárika a použijeme hocikde inde navyše do receptu. Ale to je tam aj iný kvások, napr štartér s ražným kváskom.
            Nech sa darí 🙂

  12. Jimmyx
    13. mája 2020 @ 14:15

    Ano uz som to pochopil, proste viac zdrojov vacsi chaos ?, kazdopadne vcera vecer som oddelil 40g nakrmil a teda 100g LM nechal mimo lednicu ale asi dlho pretoze ked som ho po 6 hodinach ( narastol asi 3x ) dal do lednice hned zacal padat, tak neviem nenechat tak dlho rast alebo vobec ak uz fakt potrebujem prerusit kolotoč pečenia, kedze ja nevyhadzujem ✌️a dosiahnut toho, aby som mal v lednici 100g LM a na min 5 – 7dni pokoj ?! Dík

    Reply

  13. Naty Štefková Žúreková
    14. mája 2020 @ 6:18

    ano, tomu chápem, aj preto radíme ísť jedným smerom, nemýliť sa zbytočne. V chladničke teraz vydrží cca týždeň. Potom ho treba najprv nakŕmiť a opäť oddeliť 100g do chladničky nebudúce. 🙂
    Nech sa darí 🙂

    Reply

    • Jimmyx
      14. mája 2020 @ 7:55

      No cloveka to dopletie hlavne ked dostane LM a az potom zistuje čo s nim ?! ?
      Kazdopadne by ma uz zaujimala len 1 vec, v čom je lepsi Vas sposob tj skladovat 100g LM, je to o sile kvasku o rychlosti pouzitia kedze nam tych 150g rastie mimo lednice, neviem este ina vyhoda ?
      Na zaver teda este jedna, lebo odpoved som nedostal, teda po oddeleni 100g LM hned ulozit do lednice necakat kym narastie, pretoze rastlo kym zvacsilo objem 2x az 3x, spravne? Dík ✌️

      Reply

  14. RECEPT: Papučkový chlieb s lievito madre - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    19. marca 2021 @ 10:09

    […] Ako sa starať o lievito madre […]

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *