25 komentárov

  1. Mirka
    31. marca 2018 @ 8:12

    Krasne napisane, ja sa nikdy nevzdam???

    Reply

    • Daniela Rau
      11. apríla 2018 @ 10:19

      Super Mirka 🙂

      Reply

  2. Katarína
    28. januára 2019 @ 15:20

    Dobrý deň,
    dovoľte mi po prečítaní Vašich slov poprosiť Vás o radu. Chlebík z kvásku robím pravidelne každý víkend už asi 2 mesiac. Kvások mám svoj, ale aj od kolegyne a vždy ich striedam. Všetko mi ide ako po masle, avšak keď dám chlebík (a to rôzne, nie iba jeden recept) do ošatky na finálne kvasenie, nikdy mi nezdvojnásobí objem, a to pri dodržaní všetkých odporúčaní. Po upečení je chutný, len ostane v rovnakej veľkosti, ako keď som ho vkladala do ošatky, resp. sa málinko zdvihne pri naparovaní v rúre.
    Kde môžem ešte robiť chybu.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      28. januára 2019 @ 21:49

      Katka, zdravím, ak je cesto škrtené v ošatke, môže to byť spôsobené múkou. Skúste zmeniť značku múky. Držím palce.

      Reply

  3. Ľudmila
    27. marca 2019 @ 9:02

    Dobrý deň . Aj ja by som poprosila o radu . Mám taký problém ako pani Katarína . Robím chlebík z Vašej knihy a snažím sa dodržiavať postup. Cesto sa mi vymiesí dobre, no potom akoby začalo rednúť a tiež mi cesto v ošatke nezdvojnasobí objem a to používam do všetkého “Vašu” múku. Môže sa stať , že prekysne rozkvas ? Ďakujem ?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      29. marca 2019 @ 17:33

      Ľudmilka, zdravím 🙂 buď je chyba v kvalite múky alebo je v ceste zemiak, ktorý to spôsobuje. Snáď sme pomohli. 🙂 Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Gabriela
        19. apríla 2019 @ 8:17

        Dobry den, peciem chlebik este len par mesiacov. Kazdy tyzden iny :-), podla vasej knihy ale casto aj skusam a experimentujem. Dostala som od dcery muku dvojzrnku. Docitala som sa o nej ze obsahuje menej lepku. Ako piect z takejto muky? Na co si dat pozor?
        Dakujem 🙂

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          26. apríla 2019 @ 16:12

          Gabi, zdravím 🙂 áno, dvojzrnka je “starý” druh pšenice. Je zaujímavé s ňou piecť, má svoje špecifiká, cesto sa trošku lepí a pod., ale určite to skúste. Má super chuť. Opodrúčam cesto domiesiť ručne, aby ste cítili ťažnosť cesta. Neech sa darí, Gabi 🙂

          Reply

          • zlata
            20. januára 2020 @ 19:07

            Dobrý deň, chcela som sa aj ja zaradiť medzi úspešné kváskovačky, ale sa mi nedarí : rozkvas ražný – vždy krásne zdvojnásobený – cesto sa snažím prekladať podľa rozpisu, ale sa mi nedarí zdvojnásobiť objem v ošatke ani po 2 hodinách. Cesto sa mi rozleje – je nízke a neudrží tvar ošatky. Múku používam Trenčan a vyskúšala som už asi 6 receptov. Má aj ošatka vplyv na úspešne upečený chlebík ? Ďakujem a zdravím so závisťou šikovnú kváskovačku

          • Naty Štefková Žúreková
            22. januára 2020 @ 9:37

            Zlatka, zdravíme. Áno, ošatka a jej veľkosť/tvar sú veľmi dôležité. Je potrebné zvoliť správnu veľkosť. Podľa toho, čo píšete usudzujem, že bude veľká. Skúste použiť menšiu ošatku. Nech sa darí 🙂

        • Lucia
          20. mája 2019 @ 19:00

          Dobry den,prosim Vas cim to je,ze chleba krasne vnutri prepeceny aj zhora ale zospodu je bledy?dakujem

          Reply

          • Naty Štefková Žúreková
            20. mája 2019 @ 20:29

            Zdravím, Luci! To bude najpravdepodobnejšie povrchom pečenia alebo výkonnsoťou spdnej špirály- asi je slabá… 🙁

  4. Mária Reznická
    2. októbra 2019 @ 21:39

    Dobrý deň. Prosím Vás, čo mám robiť, keď mi chlebík zvykne zboku popraskať, aj keď ho hore narežem? Mám ho nechať dlhšie kysnúť? Ražná múka to kvasenie spomaľuje? Ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      3. októbra 2019 @ 20:49

      Zdravím, Majka, toto je potom problém nedostatočne nahriateho alebo tenkého plechu. Odporúčam piecť na dvoch plechoch spolu. Nech sa darí 🙂

      Reply

  5. michaela
    26. novembra 2019 @ 21:47

    dobry den,
    odporucate davat chlebik v osatke do mrazaku pol hodinku pred pecenim, aby sa zabranilo tomu, ze po presunuti na plech chlebik nesplasol?
    vdaka za tip!

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      1. decembra 2019 @ 23:34

      zdravím, áno, no hlavne sa potom lepšie dobre ozdobne narezáva 🙂

      Reply

  6. Martina
    7. decembra 2019 @ 21:40

    Dobry den,

    kvaskovy chlebik peciem uz asi dva roky, hned prvy pokus bol uspesny, co ma nesmierne povzbudilo a od vtedy peciem kazdy tyzden. V poslednom case sa mi ale nedari, pod korkou sa mi spravi diera, niekedy mensia, ale niekedy dost velka. Neviem preco . Pouzivam stale tie iste muky, ten isty recept a ten isty postup… Vedeli by ste mi prosim poradit kde mozem robit chybu?
    Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      9. decembra 2019 @ 16:53

      Zdravím, Martinka, skúste dávať pozor na štartér a v prípade, že vlíte chladničkové kvasenie, odporúčame chlieb narezať.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  7. Lucia
    3. marca 2020 @ 12:13

    dobrý deň , prosila by som radu, starter mi pekne cez noc zdvojnasobi objem, chlebik si rano zamiesam podla receptu, ale cesto mi ostane lepkave a huste, pri prekladani sa cesto trha a ked ho dam do osatky tak nevykysne. po upeceni je chlebik hutny a mokry. viete mi poradit kde robim chybu? dakujem pekne

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. marca 2020 @ 9:42

      Luci, zdravím, o aký typ receptu sa jedná? ako miesite? ako prekladáte cesto? Najlepšie by bolo, keby ste nám celý váš ostup nafotili a poslali mailom.
      Ďakujem

      Reply

  8. Jarka
    18. marca 2020 @ 8:56

    Kváskový chlebík pečiem už viac ako polrok. Po začiatočníckych chybách sa mi darí ho upiecť pekný,chutný s okami, ako má byť, ale ked ho rozkrojím vo vnútri je trochu vlhký. Neviem, či robím niekde chybu alebo to tak má byť. Ďakujem za odpoveď. Jarka.

    Reply

  9. Adela
    28. apríla 2020 @ 15:12

    Dobry den, peciem z kvasku par mesiaco, chlieb je vzdy chutny, osatku mam akurat, presne sa do nej po vykysnuti zmesti chlieb. Po upeceni je vonavy, ma pekne dierky a je naozaj chutny. Problem je v tom, ze sa vzdy rozleje, niekedy menej niekedy viac. On v rure este podrastie, ale stale je to viac splostene, ako by som chcela. Za kazdym dufam, ze tentokrat ked ho tam vyklopim bude tuhy, ale stale sa rozteka. Cim to prosim moze byt. Ziadne chyby nema, je to vlastne len o estetike, ale chcela by som aby vyzeral ako skutocny. Dakujem za radu Ada

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      28. apríla 2020 @ 19:08

      Zdravím, Adela, treba vychytať správnu dobu kvasenia cesta v ošatke. Ak je rozlieva, je v ošatke dlho. SKúste skracovať pôvodný čas vždy o 30 min na tom istom recepte. Tak si určíte presný čas, aký má cesto v ošatke byť. 🙂 Všetko dobré:)

      Reply

  10. Peter
    30. apríla 2020 @ 9:37

    Dobrý deň, nemôžem zohnať múku na kváskovanie, ako náhradu môžem použiť pšeničnú múku hladkú T-650? Ďakujem. Peter

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. mája 2020 @ 11:05

      ano, je to mozne:)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *