Tajomstvo zdobenia chleba
Máte svoj obľúbený recept na kváskový chlebík a chceli by ste ho urobiť niečím výnimočným? Nejak pekne ho ozdobiť? Vyskúšajte tento náš TIP a ozdobte ho pomocou kakaa, šablóny a žiletky.
Čo potrebujete? Tajomstvo zdobenia chleba vám odhalíme:
Okrem chlebíka v ošatke potrebujete ešte:
- kakao (alebo nejaké sypké korenie: sladká paprika, kurkuma,..)
- šablónu so vzorom
- žiletku (obyčajná žiletka Astra)
- sitko na čaj (s maličkými dierkami)
Ako postupujeme pri nanášaní vzoru?
Ukážeme si to na tomto chlebíku:
Prekvasené cesto si vyklopíme z ošatky na podložku s papierom na pečenie.
Pomocou kakaa, sitka a šablóny (buď kupovanej- používa sa na ozdobenie kávy alebo stačí si vyrobiť z tvrdšieho papiera) nasypeme vzor z kakaa priamo na cesto.
Pomocou klasickej ostrej žiletky narežeme cesto do dostatočnej hĺbky krátkymi zárezmi.
Potom už len postupujeme tak ako inokedy: prenesieme chlieb do rúry vyhriatej na 250´C na horúci plech alebo kameň na pečenie a do spodného plechu vylejeme 2dcl vody- kvôli zapareniu. Pozor: chlieb nekropíme zvrchu rozprašovačom, aby sme si vzor „nerozfúkali“.
Ďalej pri pečení postupujeme podľa návodu v recepte.
Takýmto jednoduchým spôsobom môže byť váš obľúbený chlebík zakaždým iný 🙂