119 komentárov

  1. Anna
    21. septembra 2017 @ 15:40

    Ahojky mám otázku, ak mám kvások v chladničke už od júla, prikrmila som ho len keď acetonovo vonial (cca raz za 2 t.), je v poriadku? Môžem ho mať aj nadalej v chladničke? Minuke som z neho robila rozkvas na chlieb no dvihol sa len ked som ho dala do rúry na najnizsiu teplotu… Dakujem pekne

    Reply

    • Daniela Rau
      23. septembra 2017 @ 19:42

      Anička potrebujeme viac informácií alebo zašli fotku do správy. Má kvások bublinky? Ako vonia? Podľa toho, ako ho opisuješ, tak už asi nie je ok. Alebo ho skús oživiť. Zober 1 PL z tohto tvojho “starého” a pridaj mu múku a vodu… návod na oživenie/ ozdravenie kvásku nájdeš tu: https://kvaskovanie.sk/ako-ozdravit-kvasok/

      Reply

    • Lucia
      10. apríla 2018 @ 7:10

      Dobrý deň prajem,zalozila som si kvasok,vcera som prešla do štvrtého dňa,no kvasok mi po dvanastich hodinach nenarastol,vonia pekne kyslo aj bublinky na vrchu má,no nerastie,neviem čo s tým dalej,ci je dobrý alebo ci nie a začať znova.

      Reply

      • Daniela Rau
        11. apríla 2018 @ 10:14

        Dobrý deň Lucia, je v poriadku. Okolo 4.dňa sa kvások mení a môže vyzerať “ako by bolo po ňom”. Pokračujte v jeho prikrmovaní podľa návodu.

        Reply

  2. anna
    15. októbra 2017 @ 22:11

    Dobrý deň, a čo sa prosím deje,keď kvások smrdí ako ocot? Už sa mi to stalo 2x 🙁 prvý krát som ho vyhodila a založila druhy, a druhy krát ozdravovala, ale stále mam pocit, že nevonia tak ako predtým. Ďakujem 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      15. októbra 2017 @ 23:13

      Anka, keď vonia kvások ako ocot, je to v poriadku 🙂

      Reply

      • Julka
        31. marca 2020 @ 14:38

        Dobrý deň. Kamarátka mi podarovala kvások….oddelila moju časť a nakŕmila ju pred 5 dňami. Keď mi ho dávala povedala že jej klesol. Na vrchu bola ako keby vyschnuta skrupinka a bolo tam len pár malinkych bubliniek(aj na prstoch by som ich poratala ?). Je to v poriadku? Alebo si mám radšej založiť nový?
        Ja som ho dokrmila a vyzerá že začína znovu bublinkovat. Ale nechcem sa starať o kvások ktorý nie je zdraviu prospešný. Ďakujem.

        Reply

  3. Maria
    3. novembra 2017 @ 14:08

    Dobry den, moj kvasok ma dnes 14 dni, tesila som sa zajtra na prvy chlebik. Ale uz 4 dni velmi nerastie a aj niekolko hodin po dokrmeni smrdi acetonovo. Bublinky su. Odporucali by ste urobit radsej novy kvasok?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      3. novembra 2017 @ 17:50

      Maji, dobrý deň, scetónový zápach značí hlad. Odporúčame ho ozdraviť- postup aj tu na blogu- a až následne piecť. Držíme palce 🙂

      Reply

  4. Martin
    22. novembra 2017 @ 15:01

    Dobrý deň. Už po druhý raz sa mi okolo kvásku vytvorila pleseň. Viete mi prosím Vás poradiť čo môže byť príčinou?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      23. novembra 2017 @ 23:02

      DObrý deň, skúste zmeniť značku múky. Je možné, že zárodky sú už v nej. Držíme palce 🙂

      Reply

    • Jana
      20. apríla 2020 @ 18:34

      Dobry den! Ked som doteraz pouzivala na krmenie kvasku raznu chlebovu muku jednej znacky a neviem ju uz niekolko tyzdnov zohnat v obchode a muka mi dochadza, mozem pouzit na krmenie raznu chlebovu muku inej znacky? Dakujem

      Reply

      • Naty Štefková Žúreková
        21. apríla 2020 @ 5:22

        Zdravím, Jani, áno, môžete aj inou značkou. Nech sa darí 🙂
        Naty

        Reply

  5. Gabriela
    18. decembra 2017 @ 15:26

    Dobry den, prosim poradte mi. Zalozila som uz treti kvasok a stale sa mi nedari dojst do finalneho konca. V prvom kvasku sa mi oddelila voda od muky, druhy kvasok som zalozila z inej znacky muky, krasne rastol, ale ked som oddelila 60 g kvasku (na 5. den) a dokrmila obycajnou raznou mukou zacal vonat acetonovo, tak som ho vyhodila. Treti kvasok som robila do bodky presne podla navodu a opat po oddeleni kvasku vonia acetonovo. Bublinky ma a rastie paradne. Oplati sa ho ozdravit alebo mam skusit zas inu muku, alebo nejaky iny postup? Dakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      18. decembra 2017 @ 15:35

      Gabika, zdravím, vonia ako odlakovač na nechty? chemikália? Jeho normána vôňa je kyslá ako ocot. Určite by som skúsila ozdraviť a držať ho na chladnejšom mieste. Držím palce

      Reply

      • Gabriela
        18. decembra 2017 @ 19:11

        Ano, vonia ako odlakovac, resp. ako nejaky ovocny destilat. Kvasok mam ulozeny v rure, tak ho teda premiestnim na linku. Snad sa mi podari ho ozdravit. Dakujem za radu. 🙂

        Reply

        • Eva
          5. júna 2020 @ 22:22

          Dobrý deň prajem ? žienky prosím o pomoc,išla som ozdraviť kvások,prečítala návod,navazila 150gmuky,150g vody a PL kvásku ,zamiešala ,nechala odpočívať a po 5hodinach čítam že ťa dávka.bola na 3x??och joooj,dorazila som ho úplne ?? Chudáčik a také krásne cestičky má,prosím zachranim alfonza? Ďakujem pekne ❤️

          Reply

  6. Majka
    17. januára 2018 @ 12:03

    Dobrý den. Mam asi mesačný kvasok. Uz uložený v chladnicke. Ked mam kvasok po použití na kuchynskej linke po nakŕmení. Ma krasne bublinky. Avšak v chladnicke nema žiadne. Kde moze byt problem? Mam ho oživiť? Alebo Preco sa mu nepáči? Dnes som robila rozkvas a narástol mi po 12h max o 70% miesto 200%. Rozkvas som robila z kvasku hned po vybratí z chladnicky.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      17. januára 2018 @ 21:56

      Majka, ak pečie dobre je to ok. Býva to často, keď je kvások redší. Voda tlačí na bublinky.

      Reply

  7. Zdeno
    18. marca 2018 @ 23:12

    Dobrý deň,
    Chcem sa opýtať či mám problém v kvásku, ak rozkvas po 12hodinách síce má bublinky, ale nezväčší výrazne svoj objem. Ak z neho uhnetiem cesto, tak je vláčne a nelepivé, ale ak to cesto nechám napr. na vianočku kvasiť 4 hodiny podľa receptu nezväčší svoj objem ani na dvojnásobok. Stáva sa mi pri pečení (rohlíky, chlieb, vianočka),že pečené veci pri dodržaní dlžky kvasenia podľa receptov napr. 5hodín v recepte mi pečivo v rúre nezväčšuje objem, ak tak len minimálne a po upečení je hutné, mokré, ťažké. Mám skúsiť ozdraviť kvások? Ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      19. marca 2018 @ 10:19

      Zdeno, zdravím, určite ozdraviť a zmeniť značku múky. Je jedno akú značku, možno je problém prve v danej múke. Držíme palce 🙂

      Reply

      • Zdeno
        19. marca 2018 @ 22:18

        Ďakujem, akú značku múky používate?

        Reply

      • Monika
        30. júna 2019 @ 12:52

        Dobeý deň, moj kvasok ma dnes 3.deň, bublinkuje len horna vrstva a za posledných 24h vôbec nenarastol. Vonia jemne kyslo, zdal sa mi moc tekutý tak aom pridala o 1 lyžicu muky viac ako bolo odpoeučáne. Je to vporiadku, alebo mám radšej založiť novy kvasok prosim?

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          1. júla 2019 @ 16:07

          Moni, zdravíme, skúste určite kvások zahustiť. Nevyhadzujte ho ešte, môže byť úplne ok. Uvidíte podľa bubliniek. Môže byť v období oodychu.

          Reply

  8. Naty
    22. marca 2018 @ 14:57

    Mám ich doma veľa. Niektoré značky obchádzam, môj kvások s nimi nepracuje. Avšak sestra si danú značku nevie vynachváliť. Treba poskúať, ktorá je naj pre ten konrétny kvások 🙂

    Reply

  9. Gabriela Ferencová
    22. marca 2018 @ 20:25

    Zdravím, Naty, pečiem asi 2 mesiace chlieb z kvásku a spočiatku sa mi darilo, no teraz sa nemôžem dopracovať k chutnému chlebu. Chlebík je kyslý a jeme ho “za pokutu”. Poskúšala som aj iné múky a nepomohlo to. Kvások som si vyrobila sama a je vońavý a bublinkatý, na dokrmovanie od začiatku používam tú istú raźnú múku. Rozkvas aj cesto nechávam kysnúť v kúte na kuchynskej linke. Rozkvas nechávam kysnúť 12 hodín, za ten čas zdvojnásobí svoj objem, cesto v košíku je vykysnuté za cca 2 hodiny. Chlieb je na pohľad pekne vypečený a mäkký. Poraďte mi, kde robím chybu. Vrelá vďaka za odpoveď.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. marca 2018 @ 21:00

      Gabi, zdravím, kyslosť ám môže spôsobiť prekvasený štartér- skúste 10 hodín, alebo vyššia teplota v domácnosti. Každopádne držíme palce, nech sa darí 🙂

      Reply

  10. Lucia Gavalova
    2. mája 2018 @ 11:13

    Dakujem velmi pekne za instrukcie – fungovalo to. Cesto na chlebik prave kysne 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. mája 2018 @ 10:00

      Jej, Luci, to sa veľmi tešííííme 🙂

      Reply

  11. Zuzana
    19. mája 2018 @ 21:40

    Ahojte
    potrebovala by som radu. Kvasok som nakrmila, narastol raz tak vela ako ho bolo, ale nema moc bubliniek. Co s nim?
    Dakujem!
    Zuzana

    Reply

  12. Zuzana
    19. mája 2018 @ 21:41

    Ahojte
    potrebovala by som radu. Kvasok som nakrmila, narastol raz tak vela ako ho bolo, ale nema moc bubliniek. Co s nim?
    Dakujem!
    Zuzana

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      21. mája 2018 @ 9:13

      Zuzi, zdravím, skúste ho urobiť trochu hustejší. Malo by to pomôcť. Každopádne, keď vie zdvojnásobiť objem, je to ok 🙂

      Reply

  13. Katka
    6. októbra 2018 @ 20:34

    Ahojte, prosím o radu- zdá sa mi, že kvások na začiatku voňal inak(menej octovo) ako po mesiaci čo s ním pečiem, navyše keď je v chladničke do ďalšieho pečenia po otvorení pohár akoby fúkne (ako keď otvorite zaváraninu) čo predtým nerobil- je to v poriadku? alebo treba nový kvások? Vopred ďakujem za radu 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      7. októbra 2018 @ 21:22

      Kati, zdravíme 🙂 netreba nový kvások, pokiaľ tento bublinkuje. Pri papaní na linke je dôležité mať viečko voľne položené. Kvások musí byť aj dobre najedený. Až do chladničky sa uťahuje viečko. Skúste ho nechať o niečo dlhšie na linke. Vôňa kvásku je kyslá, octová. Tak to dobre 🙂 Držíme palce, nech to kváskuje 🙂

      Reply

  14. Katka
    6. októbra 2018 @ 20:37

    Ahojte, prosím o radu- zdá sa mi, že kvások na začiatku voňal inak(menej octovo) ako po mesiaci čo s ním pečiem, navyše keď je v chladničke do ďalšieho pečenia po otvorení pohár akoby fúkne (ako keď otvorite zaváraninu) čo predtým nerobil- je to v poriadku? alebo treba nový kvások? A po upečení z neho mi teraz kôrka vždy zmäkne, aj keď von ju vytiahnem chrumkavú. Vopred ďakujem za radu 🙂

    Reply

    • Daniela Rau
      13. októbra 2018 @ 22:18

      Katka aké množstvo kvásku si uchovávate v chladničke? A akým množstvom múky ho prikrmujete a ako často?

      Reply

  15. Eva
    13. októbra 2018 @ 15:13

    Dobrý deň, kvások som ozdravila podľa návodu vyššie a teraz neviem či mám odložiť do uzatvárateľného pohára do chladničky celé množsvo, alebo z neho odobrať a zbytok vyhodiť?

    Reply

    • Daniela Rau
      13. októbra 2018 @ 22:17

      Dobrý deň Evka, do chladničky si stačí odložiť 2 – 3 PL. Ostatné použiť do receptov (nakoľko ide o vitálny kvások).

      Reply

  16. Simona Kyselicová
    17. októbra 2018 @ 13:16

    Dobrý deň, keď odoberiem z rozkvasu 1 PL na ďalšie pečenie, čo mám robiť: dokŕmiť, nechať na linke a po nejakom čase dať do chladničky, alebo hneď bez prikŕmenia odložiť. Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. októbra 2018 @ 8:50

      Simi, zdravíme 🙂 Keď z kvásku odoberierme, treba mu vrátiť to, čo sme mu vzali. Inak by sme si kvások rýchlo minuli. Na túto tému sme spracovali informácie tu https://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/
      Nech sa darí 🙂
      Naty

      Reply

  17. Marcela
    5. novembra 2018 @ 19:33

    Dobrý deň mala som kvások, ktorý som dokŕmila, no nechala som ho kvasiť nie 12 hodín, ale cca 20. Dá sa ešte zachrániť, alebo už je taký prekysnutý (znehodnotený), že je lepšie založiť nový? Ďakujem

    Reply

    • Daniela Rau
      26. novembra 2018 @ 22:02

      Marcelka ešte by mal byť v pohode. Dokŕm a uvidíš.

      Reply

  18. Sabína
    22. novembra 2018 @ 22:03

    Dobrý deň, kvások mám už pol roka no asi pred 3 týždňami mi došla múka a prikŕmila som inou značkou a odvtedy jak keby skapal ? doslova nedvíha sa bublinky len 1-2 odvtedy som kúpila tú istú značku no nejako sa mu aj tak nechce skúšam ozdravovať.. myslíte, že mu mohla nesadnúť tá múka a ho zabila? Či je tu ešte šanca že sa vzchopí no a pri ozdravovaní po prvom odbere mi nenabublinkoval. Smrdel ako aceton teraz to je neindentifikovateľná vôňa. Ďakujem za odpoveď. 🙂

    Reply

    • Daniela Rau
      26. novembra 2018 @ 21:56

      Sabínka, áno. Určite doporučujeme vyskúšať inú múku/ od iného výrobcu. Nemusela mu “sadnúť”. S novou múkou doporučujeme kvások ozdraviť. Držíme palce.

      Reply

  19. Janka
    7. januára 2019 @ 18:32

    Dobrý deň
    Kvaskujem už asi rok, musím povedať, že som sa čudovala ako sa môže nepodarí chlebík ale už rozumiem, pretože posledných asi 7 chlebikov sa mi nepodarilo a to som skúšala aj kefirovy z k1 a te mi vždy vyšiel na jednotku posledné chlebíčky sú vo vnútri hutné a akoby mokré. V chladničke mám 2kvasky ktoré pravidelne prikrmujem raznou stále rovnakou múkou na jednom sa mi niekedy urobí taká hrubsia korka ale skúšala som piecť z oboch a stále rovnako v čom môže byť problém prosím vás o radu ďakujem Jana

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      9. januára 2019 @ 17:14

      Jani, zdravím, v tomto prípade je na mieste ozdravenie kvásku. To by malo pomôcť vrátiť kvásku jeho stratenú silu. Držíme palce 🙂

      Reply

  20. Marta
    29. januára 2019 @ 13:08

    prosim o radu. Už som zufala. Neviem kde robim chybu. Kvasok dobre pracuje ale chlebiky su nakysle v com môže byť problem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      30. januára 2019 @ 17:53

      Marti, zdravime. Myslite na chut? MOze to byt sposobene starostlivostou o kvasok, teplotou kvasenia i frekvenciou pecenia. Ktory recept robite?

      Reply

  21. Katarina
    21. februára 2019 @ 11:46

    Dobry den. Chcem sa opytat, ako priviest ususeny kvasok znova k zivotu.
    Dakujem!

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. februára 2019 @ 13:57

      Katka, zdravím, zalejte vodou, nechajte cca hodinu odstáť a potom nakŕmte. Následne potrebuje 9 – 12 hodín na linke a mal by byť prebudený 🙂 nech sa darí 🙂

      Reply

  22. Veronika
    28. februára 2019 @ 0:09

    Dobrý večer,mám v chladničke založených viac pohárov s kvaskom.Ked som naposledy z jedného odoberala po odobratí prvej lyžice zvrchu bol pod ním kvások akoby ružovej farby,čo to prosím znamená? Môžem z takého kvásku normalne piecť?Vďaka za odpoveď.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      29. marca 2019 @ 17:36

      Veri, zdraíme 🙂 ružová farba je veľmi nebezpečná. Celý kvások treba vyhodiť.

      Reply

  23. Katka
    3. apríla 2019 @ 20:02

    Ahojte, v poslednom čase mi zmäkne korka pri chladnuti, hoci ho vytiahnem chrumkavy. Pred pečením ho potriem vodou, ale to som robila aj predtým a ostal chrumkavý. Ďakujem ?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. apríla 2019 @ 14:39

      Kati, ahoj, skús piecť po upečení ešte na 180´C 10 minút. Alebo zmeniť povrdch pečenia. Určite chlieb pri chladnutí neprerkrývaj utierkou. Držíme palce, nech niečo z toho zaberie 🙂

      Reply

  24. Drahoslava
    5. apríla 2019 @ 10:16

    Dobry den,

    chcela by som sa poradit.Myslite,ze psenicna chlebova muka pracuje inak ako zitna chlebova? Skusala som starter na gazdovsky chlebik i na rohliky z psenicnej muky a po 12 hodinach nic.Len par bubliniek.Myslite,ze je to kvaskom alebo spravanim muky?Lebo pri zitnej sa pekne vytiahne.
    Dakujem velmi pekne za radu.

    Reply

    • Daniela Rau
      16. mája 2019 @ 14:11

      Dobrý de Drahuška, áno, ražná múka a pšeničná múka sa správajú v cesto inak, resp. cesto z nich je úplne iné. Okrem iného sú rozdielne aj tým, že pšeničné múky obsahujú veľa lepku = cesto ja “naťahovaci”, no pri ražných múkach, ktoré obsahujú máličko lepku, je cesto typu “blato”. Preto ak zmeníte niektorú múku v recepte za iný typ múky, je to ok, len dostanete iný výsledok a niekedy je potrebné daný recept tým pádom ešte si doupraviť.

      Reply

  25. gabriela rourke
    5. mája 2019 @ 12:54

    Ahojte. Poprosila by som o radu. Zalozila som si kvasok, dari sa mu zatial velmi dobre. Na 4 den som si z celkoveho kvasku odobrala iba 60g a dokrmujem psenicno-raznou chlebovou mukou. Kvasok na 6ty den po dokrmeni 30g muky a 30g vody krasne zdvojnasobil objem, potom pomaly v priebehu niekolkych hodin splasol o cca 3 cm. Nechala som ho tak, lebo podla receptu sa ma nakrmit iba 1x za den. Na druhy den, teda na 7my den som ho opat prikrmila a krasne rastie. Nic mu nie je, pekne vonia, bublinky su nadherne. Moja 1. otazka je…. Je tento kvasok uz dozrety na pecenie, alebo mam pokracovat podla receptu a tento kvasok dokrmovat 1x za den az do 14teho dna??? Ako zistim, alebo podla coho viem, ze mam stabilny kvasok?
    otazka c.2. kedze dokrmujem psenicno-raznou chlebovou mukou, musim z tohto kvasku piect iba psenicno razny chlebik, alebo mozem aj vianocky a rozky, ktore budem piect z bielej muky?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      6. mája 2019 @ 18:02

      Gabi, zdravím! Podľa čiarok nakŕmeného a najedeného kvásku najlepšie spoznáte, kedy je kvások stabilný. Dôležité je, aby rástol rovnako (teda nie jeden deň o 0,5 násobok a ďalší deň o 2-násobok.) Ak nevydrží kvások 24 hodín, treba skrátiť túto dobu (asi je mu teplo) na 12 hodín, teda kŕmiť 2x denne.
      Tento kvások bude vhodný aj na vianočky a rožky.dôležité je, aby nebol celozrnný. nech sa darí 🙂

      Reply

    • Anna
      19. marca 2020 @ 17:38

      Ahojte, chcem sa opýtať, včera som ozdravovala kvasok, dnes pokračujem. Kvasok mal 4 dní keď som ozdravovala lebo nemal takmer žiadne bublinky.
      Koľko dní a v akom pomere ho teraz dokrmovat? A keď pôjdem čosi piecť co s tým kvaskom, ako ho kŕmiť a kedy až dat do chladničky ?‍♂️ďakujem za rady, som kváskový začiatočník ?

      Reply

      • Naty Štefková Žúreková
        20. marca 2020 @ 7:29

        Anka, zdravíme, kvások musí byť stabilný, to znamená, že musí rásť rovnako. Mladý kvások je búrlivý a nemá ešte správnu silu (aj keď by sa to mohlo zdať). Vypestovať kvalitný kvások trvá asi 2 týždne. Uvidíte, ako sa bude správať, ako bude rásť ten váš a podľa toho 🙂 Nech sa darí 🙂

        Reply

      • Anka
        23. mája 2020 @ 22:05

        Zdravim, viem si celozrnny kvasok prerobit na necelozrnny? Mam celozrnny spaldovy a pecie sa mi z neho velmi dobre. Ostatne mimo chlebu (vianocky,rozky,buchty…) robim z LM ale chcela by som skusit aj z kvasku. Musim si v tom pripade zalozit novy alebo si viem z celozrnneho odobrat a ho “prevychovat”? Dakujem ?

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          25. mája 2020 @ 14:31

          Zdravím, Anka, stačí ho začať inou múkou. Postupne sa očistí.
          Nech sa darí 🙂

          Reply

  26. Martina
    11. mája 2019 @ 8:07

    Ahojte, chcela by som poprosit o radu. Prave ozdravujem kvasok podla vasho navodu, o chvilu ho idem treti krat, resp posledny krat rozkvasit. No nezvacsil sa o dvojnasobok po 12h, tak by som to prirovnala asi k 180%. Je to v poriadku? Kvasok ozdravujem preto, ze po nakrmeni krasne bublinkuje, ale po cca 2 dnoch v chladnicke rapidne straca bublinky a celkovo nema tu pravu vonu. S mukou som spokojna, vytvara take bubliny ako nikdy predtym, kvasok mam husty, nie riedky.
    Dakujem za rady ☺️

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      13. mája 2019 @ 15:10

      Martinka, ahoj! Ďakujeme za otázku. Odporúčam ozdraviť ešte 4.krát. Ak bude strácať bublinky aj napriek tomu, že je hustý, môže to byť chladničkou. Ak robí pekné striedky, vôbec nerieš, skrátka nevydrží 7 dní. Nie je o nič horší, je skrátka individuál, ako sme vlastne aj my ľudia 🙂 držím moc palce- daj vedieť, ako sa má kvások 🙂

      Reply

  27. Katka
    15. mája 2019 @ 21:36

    Pekný deň, dnes som piekla svoj prvý kvaskovy chlieb. Po upečení bol kyslý a taky hutný. Kde som urobila chybu?

    Reply

    • Daniela Rau
      16. mája 2019 @ 14:03

      Dobrý deň Katka, aký kvások ste použila do receptu? Mladý, alebo už vyzretý? Otázkou tie je, aký dlhý čas ste nechala kvasiť štartér (či neprekvasil až príliš) a aj cesto v ošatke. Pošlite nám kľudne do správy na Facebooku Kváskovanie fotky štartéra a cesta pred vyklopením z ošatky = podľa toho sa dá posúdiť. Držíme palce v kváskovaní.

      Reply

      • Katka
        16. mája 2019 @ 20:05

        Pekný deň, kvások som krmila v pondelok na obed a rozkvas som robila v utorok večer okolo 6. Chlieb som miesila ráno o 5,30. Zajtra pokus 2. Tiež som už urobila koka keksy s kvaskom a tie mali veľký úspech.

        Reply

  28. Edit
    16. mája 2019 @ 12:36

    Dobrý deň, som úplný nováčik v kváskovaní. Založila som si nový kvások presne podľa vášho návodu, držala som ho na linke, ale kŕmila iba 13 dní, pretože už 14.deň by už nemal kde kysnúť, nakoľko z litrovej fľaše už vytekalo na linku. Tak som z neho odobrala 2 pol. lyžice a dala do chladničky. Lenže predtým ako som ho odoberala do malej fľaštičky, tak bublinky sa úplne stratili. Vôňa bola ok. Teraz je v chladničke zatvorený vo fľaši už druhý deň a je vždy bez bubliniek. Neviem si poradiť ako ďalej postupovať. Chcem ešte podoknúť, že môj kvások je redší ako váš, ktorý máte vo videu na vašej stránke. Ďakujem

    Reply

    • Daniela Rau
      16. mája 2019 @ 14:01

      Dobrý deň Edit, v tom prípade urobte kvások trochu hustejší (pri prikrmovaní dajte viac múky než vody). Následne nechajte prikrytý kvások pri izbovej teplote napr. z večera do rána a ak bude mať bublinky, je to znakom jeho vitality. Držíme palce v kváskovaní.

      Reply

  29. Lucia
    27. mája 2019 @ 23:01

    Ahojte. Dnes som si zacala ozdravovat kvasok, nakolko sa mi zdalo, ze ma male bublinky. Odobrala som z povodneho kvasku do noveho sklicka a pridala vodu a muku podla navodu. Ale po pomaly 4 hodinach tam nie je skoro ziadna bublinka. Je nejaka sanca, ze si ho este zachranim?

    Reply

    • Daniela Rau
      30. mája 2019 @ 20:00

      Pri ozdravovaní treba dodržať postup a opakovať ho viac dní po sebe. Ak v kvásku budú bublinky = chytí sa, tak je dobre. Ak v ňom ani po ozdravení nebudú bublinky, tak žiaľ je po ňom.

      Reply

    • Anka
      20. októbra 2019 @ 8:51

      Ahoj. Chcela by som sa opýtať či sa mi mohol kvások pokaziť po dokŕmení ak som ho na linke zabudla na 24h namiesto max 12. Viecko som nechala položené na sklíčku ale nie zavreté. Keď som ráno zistila, že som kvások zabusla na linke, ihneď som ho dala do chladničky. Neviem odhadnúť či je v poriakdu alebo nie. Ako to zistím? Ďakujem

      Reply

      • Naty Štefková Žúreková
        21. októbra 2019 @ 10:47

        Zdravím, Luci, vôňa a stav bublinikek ťa bezpečne navedie. Kvások vydrží pri izbovej teplote cca 24 hodín. malo by to byť teda ok 🙂

        Reply

  30. Monika
    19. júna 2019 @ 14:46

    Dobry den chcela by som sa spytat kedy je mozne piect z darovaneho kvasku.mal 2 dni bol dokrmeny 2xale nenakysol a v rure sa skoro vobec nedvihol.takze bolo este skoro.dakujem pekne za radu

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      20. júna 2019 @ 11:10

      Moni, zdravíme! Závisí od toho, v akej kondícií bol darovaný kvások. Ak bol vypestovaný a kvalitný, možno poecť hneď. Ak si kvások pestujete, je potrebné počkať, kým bude stabilný.
      V prípade, že vám kvások nepracuje správne a je vypestovaný, treba ho ozdraviť- dodať mu silu. ávod ako na to, nájdete v našich knihách alebo aj tu na webe. Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Alzbeta
        26. novembra 2019 @ 20:27

        Dobry den,
        zakladam si matersky kvasok (dnes ma 8. den). Ked som ho dnes krmila, ovonala som ho a vonal ako ked kvasi vino. Myslite, ze je chory a mala by som ho vyhodit alebo sa da este zachranit? Rastie pekne a ma aj bublinky a vcera tj 7.den sa mi nezdalo, ze by takto vonal.
        Dakujem krasne za odpoved.

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          1. decembra 2019 @ 23:33

          Alzbetka, zdravim, vona je uplne v poriadku 🙂 tak je to ok 🙂 pokracujte dalej. Dolezite je, aby nepachol ako aceton. Nech sa dariiii 🙂

          Reply

  31. Petra
    26. októbra 2019 @ 6:00

    Dobrý deň,dnes ráno som zistila,že okolo môjho kvásku na pohári sa spravila pleseň. Čo s mojím kvaskom,už ho neviem nijako zachrániť?Prosím poraďte mi,ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      27. októbra 2019 @ 15:29

      Peti, ak je tam pleseň, určite nie. treba ho vyhodiť.

      Reply

  32. Petra
    2. novembra 2019 @ 9:44

    Dobry den. Mam kvasok od kamaratky z nemecka. Ale na zaciatok som si zobrala aj muku z nemecka. Viete mi prosim Vas poradit ako ho nastavim na slovensku muku? Kvasok je zdravy a silny. Krasne chlebiky z neho su?. Len sa bojim ked mi dojde muka. Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      7. novembra 2019 @ 19:18

      aký presný typ muky používate teraz, Peti?

      Reply

  33. Katks
    1. decembra 2019 @ 23:11

    Dobrý deň, mám založený kvások, dnes je to 12 deň čo sa oňho starám. Bublinky ma veľa, rastie krásne, ale vonia tak alkoholovo. Je to v poriadku? Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      1. decembra 2019 @ 23:32

      Zdravím, Katka, je to v poriadku 🙂 nesmie byť ako acetón.

      Reply

  34. Roman Majer
    20. januára 2020 @ 15:16

    Ahojte, môj kvások ma dnes druhý deň, ráno som ho dokrmoval a mal výšku tak 3 – 4 cm v sedem dcl pohári. No vrátil som sa z prace a po cca 5 hodinách narástol úplne doplna. Co s nim mam teraz robiť. Znamená to, že mu je príliš teplo?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. januára 2020 @ 9:34

      Zdravíme, je to úplne v poriadku. Kvások je v prvé dni búrlivý. Ustáli sa postupne 🙂

      Reply

  35. Megi
    10. februára 2020 @ 12:46

    Dobrý deň, robila som kvasok podľa vás už asi tri krát samozrejme nevyšiel. Na štvrtýkrát vyšiel,ale keď som ho prikrmila inou múkou na štvrtý deň vôbec nerástol. Tak som sa rozhodla na ôsmy deň ho ozdraviť. Vyzerá že sa to podarilo akurát neviem ako ďalej či to je plnohodnotný kvasok kedže som nedošla do konca. Ako postupovať ďalej. Za odpoved vopred ďakujem.

    Reply

  36. Petra
    11. februára 2020 @ 15:14

    Ahojte, prosím vás, keď otvorím pohár s LM tak akoby “odfukne” a smrdí acetónom….Stačí ho viac dní po sebe nakŕmiť a bude ok??Rastie pekne aj bublín má veľa.Ďakujem vopred za radu ❤ Petra

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      16. februára 2020 @ 8:22

      Okolo štvrtého dňa je normálne, že kvások stratí svoju “silu”. Je to prechodný stav. Treba pokračovať.
      Určite to bude plnohodnotný kvások. Pokračujte tak, ako vraví návod. Držíme palce 🙂

      Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      16. februára 2020 @ 10:53

      Peti, zdravím, acetón nie je dobrý. Treba ho ozdraviť, vyčistiť od nežiaducich baktérií. Návody máme na webe. ak by bol problém s nájdením, napíš nám. Nech sa darí 🙂

      Reply

  37. Zuza
    16. marca 2020 @ 22:10

    Dobry den,

    rozhodla som sa v tychto tazkych casoch prebrat k zivotu moj ususeny kvasok spred vyse roka… Najskor sa mu nechcelo, ale na treti den zacal krasne rast, vsetko vyzeralo slubne. Na piaty den si vravim, ze spravim vas gazdovsky chlieb a odrazu cele zle… Kvasok aj starter od rana velmi kyslo smrdia, ako pokazene mlieko. Starter som mala na linke 11hodin, bublal ako blaznivy, velmi zredol, ale narastol len minimalne. Co s tym je? Poradite mi prosim? Odobrala som z kvasku na ozdravenie, ale aj novy kvasok behom kratkej chvile opat smrdi velmi vyrazne kyslo.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      19. marca 2020 @ 10:18

      kysla vona je v poriadku. Ak je vsak az prilis silna, je potrebne ho ozdravit. moze tam prebiehat iny druh kvasenia. mozno chce len cas. drzim palce velmi 🙂

      Reply

  38. Mária
    23. marca 2020 @ 10:03

    Dobrý deň, môj materský kvások vonia ako acetón /10ty deň/ Písali ste, že to znamená, že kvások je hladný. Stačí ho teda iba dokŕmiť v tej nádobe, v ktorej sa nachádza, alebo už mám začať komplet ozdravujúci proces podľa vášho návodu? Ďakujem 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      23. marca 2020 @ 15:42

      Dobrý deň, treba ho dokrmiť hustejšie, t.j. dajte 30 g múky a 15 g vody a treba ho držať v chladnejšom prostredí. Kŕmte ho už 2x denne. Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Mária
        23. marca 2020 @ 16:28

        Ďakujem pekne za odpoveď, aj vám! 🙂

        Reply

  39. Lucia
    25. marca 2020 @ 9:48

    Dobry den prajem, kvasok mam 10ty den pri izbovej teplote, vonia ako jablko. Neviem presne aku ma mat konzistenciu, bublinky v nom su, ale minimalne podla mna. Nerastie, vonu by som k acetonu neprirovnavala, je to taka sladsia jablkova vona (jablko v nom nebolo). Mam z neho skusit spravit rozkvas, alebo sa da nejako otestovat? 🙂
    Dakujem!

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. marca 2020 @ 8:39

      ak vám, Luci, rastie pravidelne (zistíte to podľa fixkovania), tak môžete piecť 🙂 môže to byť, že je tekutejší a preto bublinky padajú. skúste dokŕmiť 30 g múky a 15 g vody, aby ste ho zahustili. Ak by ste potrebovali pomôcť, pošlite nám, prosím, aj fotky na mail kvaskovanie@gmail.com
      Všetko dobré:)

      Reply

  40. Ľudmila
    29. marca 2020 @ 12:17

    Dobrý deň.Zalozila som si kvások z ražnej múky,ale ako som ho začala prikrmovat pšeničnú chlebovou,tak mi nerastie,môže to byť múkou a môžem zmeniť inú múku,napr.hladku babičkinu voľbu alebo mám častejšie prikrmit,kvasok ma asi ôsmi deň ,trocha zredol,môžem ho ešte zachrániť?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      29. marca 2020 @ 13:08

      Dobrý deň, skúste zmeniť, ak sa mu táto zmena nepáčila. Určite je vhodné to vyskúšať. Kvások vám sám povie svojimi bublinkami. Nech sa darí 🙂

      Reply

  41. Ľudmila
    29. marca 2020 @ 16:00

    Dobrý Ľudmila.Myslim, že prežil.Muku som nemenila, len som mu dala trocha viac pšeničnej chlebovej a tak sa naštartoval až mi vykypel,tak som ho prehodila do novej sklenenej nádoby,mám pokračovať ako doteraz?Dakujem

    Reply

  42. Mária
    30. marca 2020 @ 22:30

    Dobrý deň, založila som si kvások, ktorý pekne 14 dní rástol. Dala som odobraté 2 PL do chladničky a kvások nemá žiadne bublinky a páchne ako alkohol. Je v poriadku?

    Reply

    • Daniela Rau
      19. apríla 2020 @ 13:37

      Dobrý deň, keď páchne ako acetón, je potrebné kvások prikŕmiť. Ak po prikrmení a ponechaní na 8-9 hodinové kvasenie bude mať bublinky, tak je OK.

      Reply

  43. Natália
    8. apríla 2020 @ 20:11

    Ahoj, chcela by som sa spýtať či môžem nejak negatívne ovplyvniť ozdravovanie môjho kvásku keďže na tretíkrát som dala inú značku celozrnnej ražnej múky a nie rovnakú, ktorú som použila tie dva razy predtým. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. apríla 2020 @ 20:14

      je to možné. každá múka má iné zloženie, inú kvalitu.

      Reply

  44. Jarka
    20. apríla 2020 @ 12:57

    Dobrý deň,
    pred siedmymi dňami som založila kvások. Prvé cca 2-3 dni vyzeral dobre, ale potom keď sa odohralo z neho a dokrmila som ho chlebovou múkou kvások sa zmenil. Nerastie, je riedky ale má bublinky vinoa kysko ako cmar. Neviem či je už pokazený alebo sa dá este zachranit.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      21. apríla 2020 @ 5:23

      Jarka, zdravím, len ho zahustite, dajte mu múku a vody len máličko. Upraví sa to 🙂
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  45. Lucia
    21. apríla 2020 @ 21:27

    Dobry den,

    som zaciatocnik. Zalozila som kvasok, dnes ma 5ty den – nakrmila som ho rano, pekne narastol, ale zacal aj klesat. Mam v takychto pripadoch cakat tych 24hodin a az tak ho nakrmit? Alebo ked zacne klesat skorej ako po 12tich hodinach tak radsej ho nakrmit 2xdo dna?

    Dakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      24. apríla 2020 @ 5:14

      Zdravím, Luci, ak kvások klesá, je lepšie ho kŕmiť 2x denne. Nech sa darí 🙂

      Reply

  46. Petra
    27. apríla 2020 @ 20:06

    Dobrý deň, chcem Vás veľmi pekne poprosiť o pomoc. Pred týždňom som dostala od kamošky kvások, už ho mala ‘dospely’ . Dala som ho do chladničky ale na druhy deň, po otvorení, smrdel acetonom. Tyzden ho krmim, cez víkend som sa snažila ho ozdraviť, ale aceton cítiť stále. Rastie, aj ma krásne bublinky ale zápachu sa zbaviť neviem. 🙁 vopred ďakujem za pomoc ❤️

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      28. apríla 2020 @ 19:12

      Zdravím, treba zobrať len 1 ČL z kvásku a dokŕmiť ho najprv len 30 g múky a 30 g vody. Keď zdvojnásobí objem, odoberte 1 PL. a tú nakŕte 50g múky a 50 g vody v novom pohári. Ak bude aj potom cítiť acetón, treba zopakovať 1 PL a 50/50. musí sa len očistiť, vymeniť sa mu mikrobiota 🙂 a bude ok:) Všetko dobré:)

      Reply

  47. Zuzana
    7. mája 2020 @ 8:24

    Dobry den, chcela by som sa opytat. Aj ja som si zalozila kavsok, dnes ma 9 dni. Husty je dost a aj bublinky ma, ale vobec nerastie. Kazdy den lyzicu odoberem a dokrmim, vyzera pekne pavucinkovo, len ma trapi to, ze vobec nerastie…
    Dakujem za pomoc…

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. mája 2020 @ 10:21

      Zuzi, zdravíme, najlepšie by bolo poslať nám fotogfrafie na mail: kvaskovanie@gmail.com
      Pozrieme sa na to:)

      Reply

  48. Lucia
    8. mája 2020 @ 17:22

    ahojky naty.mam otazocku kupila som si tebou odporucane muky hnedu ruzovu a zltu,cerenu a modr nemali.stale narazam na to ze precotam recept kde je nazov muky ktoru mam pouzit napriklad psenicna muka.ja pozeram na ten svoj obal a tam psenicna hladka a polohruba na kvaskovanie ale v receptoch to nieje specifikovane nikdy uz som sa dopatrala ze ruzova je na sladke veci atd.ale aj ked citam dalsie recepty stale mam pocit ze nemam tu spravnu doma.chcela som ako prvotinu skusit ten celorazny a zase som nemala muku a popravde som nenasla muky ani v obchodoch.nedas typ vsetkych moznych muk ktore mam kupit aby som mohla robit hlavne tie zdrave semienkove chlebiky robit?velmi by som chcela upiect nejaky orechovy chlebik.zatial som jeden chlieb vyhodila moravske kolace sa mi podarili ale do 8cm kolieska sa mi zmestilo iba malinko plnky a zdali sa mi suche inak to bola fantazia .casovo sa stale musim zorentovavat a dpekala som ich vcera o jednej v noci a nasledne sme s muzom po 3 kusy musel zjest hehehe.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      11. mája 2020 @ 10:21

      Luci, ahoj! Pri recepte by mal byť vypísaný typ múky, či hladkú alebo polohrubú, chlebovú či celozrnnú… Keď otočíš obal múk na kváskovanie, je na nich vypísané, na čo sú vhodné. Choď podľa toho, ak si nebudeš istá.
      Ak máš prvú knihu Kváskovanie, tak skús babičkin chlieb, ten môžeš zo žltej múky urobiť. Neboj, teraz je toho nad hlavu, pochopiť toľko vecí naraz, ale pôjde to, uvidíš. Hlavné je si to užiť. Zje sa to a neskôr to bude aj super vyzerať 🙂
      Drž sa 🙂

      Reply

  49. teri
    12. mája 2020 @ 11:15

    Naty, ahooj 🙂
    Ak tomu správne rozumiem, neodporúčaš počas ozdravovania kvásku zmeniť múku?
    Doteraz som kŕmila len ražnou celozrnnou. Kvások by som však chcela prerobiť na ražný chlebový.
    Budem teraz ozdravovať, mám použiť výhradne ražnú celozrnnú múku a začať ho prerábať až po ozdravení?
    Srdečná vďaka za odpoveď.

    Reply

  50. Ladislav
    29. mája 2020 @ 17:00

    Dobry den, pravidelne som krmil kvasok , po poslednom krmeni ale prestal vonat ako aceton, vonia uz len tak sladovo, a teraz som ho dal opat krmit, len sa uz nerobia bublinky a vonia opat sladom. Je to divne, ale zda sa, ako keby sa aktivita zastavila. Vedeli by ste poradit?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      2. júna 2020 @ 13:45

      Zdravíme, Ladislav. Prosím, pošlite nám fotky kvásku na mail kvaskovanie@gmail.com
      Skúsime sa na to pozrieť.
      Ďakujeme

      Reply

  51. Naty Štefková Žúreková
    10. júna 2020 @ 10:24

    Evi, zdravíme, možno to nevadí, závisí od toho, ako slabý kvások bol.
    Držíme palce

    Reply

  52. Stanka
    1. júla 2020 @ 4:51

    Prajem dobry den,chcela by som sa opytat ci je jeste pouzitelny kvasok ked som ho vecer nakrmila a rano som ho zabudla dat do chladnicky a bol cely den na kuchynskej linke.
    Dakujem pekne

    S pozdravom Stanka

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      7. júla 2020 @ 17:46

      Zdravím, Stani, ak sa vám toto stane, stačí ho len opäť nakŕmiť. Nech sa darí 🙂

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *