63 komentárov

  1. Anna
    21. septembra 2017 @ 15:40

    Ahojky mám otázku, ak mám kvások v chladničke už od júla, prikrmila som ho len keď acetonovo vonial (cca raz za 2 t.), je v poriadku? Môžem ho mať aj nadalej v chladničke? Minuke som z neho robila rozkvas na chlieb no dvihol sa len ked som ho dala do rúry na najnizsiu teplotu… Dakujem pekne

    Reply

    • Daniela Rau
      23. septembra 2017 @ 19:42

      Anička potrebujeme viac informácií alebo zašli fotku do správy. Má kvások bublinky? Ako vonia? Podľa toho, ako ho opisuješ, tak už asi nie je ok. Alebo ho skús oživiť. Zober 1 PL z tohto tvojho “starého” a pridaj mu múku a vodu… návod na oživenie/ ozdravenie kvásku nájdeš tu: https://kvaskovanie.sk/ako-ozdravit-kvasok/

      Reply

    • Lucia
      10. apríla 2018 @ 7:10

      Dobrý deň prajem,zalozila som si kvasok,vcera som prešla do štvrtého dňa,no kvasok mi po dvanastich hodinach nenarastol,vonia pekne kyslo aj bublinky na vrchu má,no nerastie,neviem čo s tým dalej,ci je dobrý alebo ci nie a začať znova.

      Reply

      • Daniela Rau
        11. apríla 2018 @ 10:14

        Dobrý deň Lucia, je v poriadku. Okolo 4.dňa sa kvások mení a môže vyzerať “ako by bolo po ňom”. Pokračujte v jeho prikrmovaní podľa návodu.

        Reply

  2. anna
    15. októbra 2017 @ 22:11

    Dobrý deň, a čo sa prosím deje,keď kvások smrdí ako ocot? Už sa mi to stalo 2x 🙁 prvý krát som ho vyhodila a založila druhy, a druhy krát ozdravovala, ale stále mam pocit, že nevonia tak ako predtým. Ďakujem 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      15. októbra 2017 @ 23:13

      Anka, keď vonia kvások ako ocot, je to v poriadku 🙂

      Reply

  3. Maria
    3. novembra 2017 @ 14:08

    Dobry den, moj kvasok ma dnes 14 dni, tesila som sa zajtra na prvy chlebik. Ale uz 4 dni velmi nerastie a aj niekolko hodin po dokrmeni smrdi acetonovo. Bublinky su. Odporucali by ste urobit radsej novy kvasok?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      3. novembra 2017 @ 17:50

      Maji, dobrý deň, scetónový zápach značí hlad. Odporúčame ho ozdraviť- postup aj tu na blogu- a až následne piecť. Držíme palce 🙂

      Reply

  4. Martin
    22. novembra 2017 @ 15:01

    Dobrý deň. Už po druhý raz sa mi okolo kvásku vytvorila pleseň. Viete mi prosím Vás poradiť čo môže byť príčinou?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      23. novembra 2017 @ 23:02

      DObrý deň, skúste zmeniť značku múky. Je možné, že zárodky sú už v nej. Držíme palce 🙂

      Reply

  5. Gabriela
    18. decembra 2017 @ 15:26

    Dobry den, prosim poradte mi. Zalozila som uz treti kvasok a stale sa mi nedari dojst do finalneho konca. V prvom kvasku sa mi oddelila voda od muky, druhy kvasok som zalozila z inej znacky muky, krasne rastol, ale ked som oddelila 60 g kvasku (na 5. den) a dokrmila obycajnou raznou mukou zacal vonat acetonovo, tak som ho vyhodila. Treti kvasok som robila do bodky presne podla navodu a opat po oddeleni kvasku vonia acetonovo. Bublinky ma a rastie paradne. Oplati sa ho ozdravit alebo mam skusit zas inu muku, alebo nejaky iny postup? Dakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      18. decembra 2017 @ 15:35

      Gabika, zdravím, vonia ako odlakovač na nechty? chemikália? Jeho normána vôňa je kyslá ako ocot. Určite by som skúsila ozdraviť a držať ho na chladnejšom mieste. Držím palce

      Reply

      • Gabriela
        18. decembra 2017 @ 19:11

        Ano, vonia ako odlakovac, resp. ako nejaky ovocny destilat. Kvasok mam ulozeny v rure, tak ho teda premiestnim na linku. Snad sa mi podari ho ozdravit. Dakujem za radu. 🙂

        Reply

  6. Majka
    17. januára 2018 @ 12:03

    Dobrý den. Mam asi mesačný kvasok. Uz uložený v chladnicke. Ked mam kvasok po použití na kuchynskej linke po nakŕmení. Ma krasne bublinky. Avšak v chladnicke nema žiadne. Kde moze byt problem? Mam ho oživiť? Alebo Preco sa mu nepáči? Dnes som robila rozkvas a narástol mi po 12h max o 70% miesto 200%. Rozkvas som robila z kvasku hned po vybratí z chladnicky.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      17. januára 2018 @ 21:56

      Majka, ak pečie dobre je to ok. Býva to často, keď je kvások redší. Voda tlačí na bublinky.

      Reply

  7. Zdeno
    18. marca 2018 @ 23:12

    Dobrý deň,
    Chcem sa opýtať či mám problém v kvásku, ak rozkvas po 12hodinách síce má bublinky, ale nezväčší výrazne svoj objem. Ak z neho uhnetiem cesto, tak je vláčne a nelepivé, ale ak to cesto nechám napr. na vianočku kvasiť 4 hodiny podľa receptu nezväčší svoj objem ani na dvojnásobok. Stáva sa mi pri pečení (rohlíky, chlieb, vianočka),že pečené veci pri dodržaní dlžky kvasenia podľa receptov napr. 5hodín v recepte mi pečivo v rúre nezväčšuje objem, ak tak len minimálne a po upečení je hutné, mokré, ťažké. Mám skúsiť ozdraviť kvások? Ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      19. marca 2018 @ 10:19

      Zdeno, zdravím, určite ozdraviť a zmeniť značku múky. Je jedno akú značku, možno je problém prve v danej múke. Držíme palce 🙂

      Reply

      • Zdeno
        19. marca 2018 @ 22:18

        Ďakujem, akú značku múky používate?

        Reply

  8. Naty
    22. marca 2018 @ 14:57

    Mám ich doma veľa. Niektoré značky obchádzam, môj kvások s nimi nepracuje. Avšak sestra si danú značku nevie vynachváliť. Treba poskúať, ktorá je naj pre ten konrétny kvások 🙂

    Reply

  9. Gabriela Ferencová
    22. marca 2018 @ 20:25

    Zdravím, Naty, pečiem asi 2 mesiace chlieb z kvásku a spočiatku sa mi darilo, no teraz sa nemôžem dopracovať k chutnému chlebu. Chlebík je kyslý a jeme ho “za pokutu”. Poskúšala som aj iné múky a nepomohlo to. Kvások som si vyrobila sama a je vońavý a bublinkatý, na dokrmovanie od začiatku používam tú istú raźnú múku. Rozkvas aj cesto nechávam kysnúť v kúte na kuchynskej linke. Rozkvas nechávam kysnúť 12 hodín, za ten čas zdvojnásobí svoj objem, cesto v košíku je vykysnuté za cca 2 hodiny. Chlieb je na pohľad pekne vypečený a mäkký. Poraďte mi, kde robím chybu. Vrelá vďaka za odpoveď.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. marca 2018 @ 21:00

      Gabi, zdravím, kyslosť ám môže spôsobiť prekvasený štartér- skúste 10 hodín, alebo vyššia teplota v domácnosti. Každopádne držíme palce, nech sa darí 🙂

      Reply

  10. Lucia Gavalova
    2. mája 2018 @ 11:13

    Dakujem velmi pekne za instrukcie – fungovalo to. Cesto na chlebik prave kysne 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. mája 2018 @ 10:00

      Jej, Luci, to sa veľmi tešííííme 🙂

      Reply

  11. Zuzana
    19. mája 2018 @ 21:40

    Ahojte
    potrebovala by som radu. Kvasok som nakrmila, narastol raz tak vela ako ho bolo, ale nema moc bubliniek. Co s nim?
    Dakujem!
    Zuzana

    Reply

  12. Zuzana
    19. mája 2018 @ 21:41

    Ahojte
    potrebovala by som radu. Kvasok som nakrmila, narastol raz tak vela ako ho bolo, ale nema moc bubliniek. Co s nim?
    Dakujem!
    Zuzana

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      21. mája 2018 @ 9:13

      Zuzi, zdravím, skúste ho urobiť trochu hustejší. Malo by to pomôcť. Každopádne, keď vie zdvojnásobiť objem, je to ok 🙂

      Reply

  13. Katka
    6. októbra 2018 @ 20:34

    Ahojte, prosím o radu- zdá sa mi, že kvások na začiatku voňal inak(menej octovo) ako po mesiaci čo s ním pečiem, navyše keď je v chladničke do ďalšieho pečenia po otvorení pohár akoby fúkne (ako keď otvorite zaváraninu) čo predtým nerobil- je to v poriadku? alebo treba nový kvások? Vopred ďakujem za radu 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      7. októbra 2018 @ 21:22

      Kati, zdravíme 🙂 netreba nový kvások, pokiaľ tento bublinkuje. Pri papaní na linke je dôležité mať viečko voľne položené. Kvások musí byť aj dobre najedený. Až do chladničky sa uťahuje viečko. Skúste ho nechať o niečo dlhšie na linke. Vôňa kvásku je kyslá, octová. Tak to dobre 🙂 Držíme palce, nech to kváskuje 🙂

      Reply

  14. Katka
    6. októbra 2018 @ 20:37

    Ahojte, prosím o radu- zdá sa mi, že kvások na začiatku voňal inak(menej octovo) ako po mesiaci čo s ním pečiem, navyše keď je v chladničke do ďalšieho pečenia po otvorení pohár akoby fúkne (ako keď otvorite zaváraninu) čo predtým nerobil- je to v poriadku? alebo treba nový kvások? A po upečení z neho mi teraz kôrka vždy zmäkne, aj keď von ju vytiahnem chrumkavú. Vopred ďakujem za radu 🙂

    Reply

    • Daniela Rau
      13. októbra 2018 @ 22:18

      Katka aké množstvo kvásku si uchovávate v chladničke? A akým množstvom múky ho prikrmujete a ako často?

      Reply

  15. Eva
    13. októbra 2018 @ 15:13

    Dobrý deň, kvások som ozdravila podľa návodu vyššie a teraz neviem či mám odložiť do uzatvárateľného pohára do chladničky celé množsvo, alebo z neho odobrať a zbytok vyhodiť?

    Reply

    • Daniela Rau
      13. októbra 2018 @ 22:17

      Dobrý deň Evka, do chladničky si stačí odložiť 2 – 3 PL. Ostatné použiť do receptov (nakoľko ide o vitálny kvások).

      Reply

  16. Simona Kyselicová
    17. októbra 2018 @ 13:16

    Dobrý deň, keď odoberiem z rozkvasu 1 PL na ďalšie pečenie, čo mám robiť: dokŕmiť, nechať na linke a po nejakom čase dať do chladničky, alebo hneď bez prikŕmenia odložiť. Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. októbra 2018 @ 8:50

      Simi, zdravíme 🙂 Keď z kvásku odoberierme, treba mu vrátiť to, čo sme mu vzali. Inak by sme si kvások rýchlo minuli. Na túto tému sme spracovali informácie tu https://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/
      Nech sa darí 🙂
      Naty

      Reply

  17. Marcela
    5. novembra 2018 @ 19:33

    Dobrý deň mala som kvások, ktorý som dokŕmila, no nechala som ho kvasiť nie 12 hodín, ale cca 20. Dá sa ešte zachrániť, alebo už je taký prekysnutý (znehodnotený), že je lepšie založiť nový? Ďakujem

    Reply

    • Daniela Rau
      26. novembra 2018 @ 22:02

      Marcelka ešte by mal byť v pohode. Dokŕm a uvidíš.

      Reply

  18. Sabína
    22. novembra 2018 @ 22:03

    Dobrý deň, kvások mám už pol roka no asi pred 3 týždňami mi došla múka a prikŕmila som inou značkou a odvtedy jak keby skapal 😀 doslova nedvíha sa bublinky len 1-2 odvtedy som kúpila tú istú značku no nejako sa mu aj tak nechce skúšam ozdravovať.. myslíte, že mu mohla nesadnúť tá múka a ho zabila? Či je tu ešte šanca že sa vzchopí no a pri ozdravovaní po prvom odbere mi nenabublinkoval. Smrdel ako aceton teraz to je neindentifikovateľná vôňa. Ďakujem za odpoveď. 🙂

    Reply

    • Daniela Rau
      26. novembra 2018 @ 21:56

      Sabínka, áno. Určite doporučujeme vyskúšať inú múku/ od iného výrobcu. Nemusela mu “sadnúť”. S novou múkou doporučujeme kvások ozdraviť. Držíme palce.

      Reply

  19. Janka
    7. januára 2019 @ 18:32

    Dobrý deň
    Kvaskujem už asi rok, musím povedať, že som sa čudovala ako sa môže nepodarí chlebík ale už rozumiem, pretože posledných asi 7 chlebikov sa mi nepodarilo a to som skúšala aj kefirovy z k1 a te mi vždy vyšiel na jednotku posledné chlebíčky sú vo vnútri hutné a akoby mokré. V chladničke mám 2kvasky ktoré pravidelne prikrmujem raznou stále rovnakou múkou na jednom sa mi niekedy urobí taká hrubsia korka ale skúšala som piecť z oboch a stále rovnako v čom môže byť problém prosím vás o radu ďakujem Jana

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      9. januára 2019 @ 17:14

      Jani, zdravím, v tomto prípade je na mieste ozdravenie kvásku. To by malo pomôcť vrátiť kvásku jeho stratenú silu. Držíme palce 🙂

      Reply

  20. Marta
    29. januára 2019 @ 13:08

    prosim o radu. Už som zufala. Neviem kde robim chybu. Kvasok dobre pracuje ale chlebiky su nakysle v com môže byť problem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      30. januára 2019 @ 17:53

      Marti, zdravime. Myslite na chut? MOze to byt sposobene starostlivostou o kvasok, teplotou kvasenia i frekvenciou pecenia. Ktory recept robite?

      Reply

  21. Katarina
    21. februára 2019 @ 11:46

    Dobry den. Chcem sa opytat, ako priviest ususeny kvasok znova k zivotu.
    Dakujem!

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. februára 2019 @ 13:57

      Katka, zdravím, zalejte vodou, nechajte cca hodinu odstáť a potom nakŕmte. Následne potrebuje 9 – 12 hodín na linke a mal by byť prebudený 🙂 nech sa darí 🙂

      Reply

  22. Veronika
    28. februára 2019 @ 0:09

    Dobrý večer,mám v chladničke založených viac pohárov s kvaskom.Ked som naposledy z jedného odoberala po odobratí prvej lyžice zvrchu bol pod ním kvások akoby ružovej farby,čo to prosím znamená? Môžem z takého kvásku normalne piecť?Vďaka za odpoveď.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      29. marca 2019 @ 17:36

      Veri, zdraíme 🙂 ružová farba je veľmi nebezpečná. Celý kvások treba vyhodiť.

      Reply

  23. Katka
    3. apríla 2019 @ 20:02

    Ahojte, v poslednom čase mi zmäkne korka pri chladnuti, hoci ho vytiahnem chrumkavy. Pred pečením ho potriem vodou, ale to som robila aj predtým a ostal chrumkavý. Ďakujem 😊

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      4. apríla 2019 @ 14:39

      Kati, ahoj, skús piecť po upečení ešte na 180´C 10 minút. Alebo zmeniť povrdch pečenia. Určite chlieb pri chladnutí neprerkrývaj utierkou. Držíme palce, nech niečo z toho zaberie 🙂

      Reply

  24. Drahoslava
    5. apríla 2019 @ 10:16

    Dobry den,

    chcela by som sa poradit.Myslite,ze psenicna chlebova muka pracuje inak ako zitna chlebova? Skusala som starter na gazdovsky chlebik i na rohliky z psenicnej muky a po 12 hodinach nic.Len par bubliniek.Myslite,ze je to kvaskom alebo spravanim muky?Lebo pri zitnej sa pekne vytiahne.
    Dakujem velmi pekne za radu.

    Reply

    • Daniela Rau
      16. mája 2019 @ 14:11

      Dobrý de Drahuška, áno, ražná múka a pšeničná múka sa správajú v cesto inak, resp. cesto z nich je úplne iné. Okrem iného sú rozdielne aj tým, že pšeničné múky obsahujú veľa lepku = cesto ja “naťahovaci”, no pri ražných múkach, ktoré obsahujú máličko lepku, je cesto typu “blato”. Preto ak zmeníte niektorú múku v recepte za iný typ múky, je to ok, len dostanete iný výsledok a niekedy je potrebné daný recept tým pádom ešte si doupraviť.

      Reply

  25. gabriela rourke
    5. mája 2019 @ 12:54

    Ahojte. Poprosila by som o radu. Zalozila som si kvasok, dari sa mu zatial velmi dobre. Na 4 den som si z celkoveho kvasku odobrala iba 60g a dokrmujem psenicno-raznou chlebovou mukou. Kvasok na 6ty den po dokrmeni 30g muky a 30g vody krasne zdvojnasobil objem, potom pomaly v priebehu niekolkych hodin splasol o cca 3 cm. Nechala som ho tak, lebo podla receptu sa ma nakrmit iba 1x za den. Na druhy den, teda na 7my den som ho opat prikrmila a krasne rastie. Nic mu nie je, pekne vonia, bublinky su nadherne. Moja 1. otazka je…. Je tento kvasok uz dozrety na pecenie, alebo mam pokracovat podla receptu a tento kvasok dokrmovat 1x za den az do 14teho dna??? Ako zistim, alebo podla coho viem, ze mam stabilny kvasok?
    otazka c.2. kedze dokrmujem psenicno-raznou chlebovou mukou, musim z tohto kvasku piect iba psenicno razny chlebik, alebo mozem aj vianocky a rozky, ktore budem piect z bielej muky?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      6. mája 2019 @ 18:02

      Gabi, zdravím! Podľa čiarok nakŕmeného a najedeného kvásku najlepšie spoznáte, kedy je kvások stabilný. Dôležité je, aby rástol rovnako (teda nie jeden deň o 0,5 násobok a ďalší deň o 2-násobok.) Ak nevydrží kvások 24 hodín, treba skrátiť túto dobu (asi je mu teplo) na 12 hodín, teda kŕmiť 2x denne.
      Tento kvások bude vhodný aj na vianočky a rožky.dôležité je, aby nebol celozrnný. nech sa darí 🙂

      Reply

  26. Martina
    11. mája 2019 @ 8:07

    Ahojte, chcela by som poprosit o radu. Prave ozdravujem kvasok podla vasho navodu, o chvilu ho idem treti krat, resp posledny krat rozkvasit. No nezvacsil sa o dvojnasobok po 12h, tak by som to prirovnala asi k 180%. Je to v poriadku? Kvasok ozdravujem preto, ze po nakrmeni krasne bublinkuje, ale po cca 2 dnoch v chladnicke rapidne straca bublinky a celkovo nema tu pravu vonu. S mukou som spokojna, vytvara take bubliny ako nikdy predtym, kvasok mam husty, nie riedky.
    Dakujem za rady ☺️

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      13. mája 2019 @ 15:10

      Martinka, ahoj! Ďakujeme za otázku. Odporúčam ozdraviť ešte 4.krát. Ak bude strácať bublinky aj napriek tomu, že je hustý, môže to byť chladničkou. Ak robí pekné striedky, vôbec nerieš, skrátka nevydrží 7 dní. Nie je o nič horší, je skrátka individuál, ako sme vlastne aj my ľudia 🙂 držím moc palce- daj vedieť, ako sa má kvások 🙂

      Reply

  27. Katka
    15. mája 2019 @ 21:36

    Pekný deň, dnes som piekla svoj prvý kvaskovy chlieb. Po upečení bol kyslý a taky hutný. Kde som urobila chybu?

    Reply

    • Daniela Rau
      16. mája 2019 @ 14:03

      Dobrý deň Katka, aký kvások ste použila do receptu? Mladý, alebo už vyzretý? Otázkou tie je, aký dlhý čas ste nechala kvasiť štartér (či neprekvasil až príliš) a aj cesto v ošatke. Pošlite nám kľudne do správy na Facebooku Kváskovanie fotky štartéra a cesta pred vyklopením z ošatky = podľa toho sa dá posúdiť. Držíme palce v kváskovaní.

      Reply

      • Katka
        16. mája 2019 @ 20:05

        Pekný deň, kvások som krmila v pondelok na obed a rozkvas som robila v utorok večer okolo 6. Chlieb som miesila ráno o 5,30. Zajtra pokus 2. Tiež som už urobila koka keksy s kvaskom a tie mali veľký úspech.

        Reply

  28. Edit
    16. mája 2019 @ 12:36

    Dobrý deň, som úplný nováčik v kváskovaní. Založila som si nový kvások presne podľa vášho návodu, držala som ho na linke, ale kŕmila iba 13 dní, pretože už 14.deň by už nemal kde kysnúť, nakoľko z litrovej fľaše už vytekalo na linku. Tak som z neho odobrala 2 pol. lyžice a dala do chladničky. Lenže predtým ako som ho odoberala do malej fľaštičky, tak bublinky sa úplne stratili. Vôňa bola ok. Teraz je v chladničke zatvorený vo fľaši už druhý deň a je vždy bez bubliniek. Neviem si poradiť ako ďalej postupovať. Chcem ešte podoknúť, že môj kvások je redší ako váš, ktorý máte vo videu na vašej stránke. Ďakujem

    Reply

    • Daniela Rau
      16. mája 2019 @ 14:01

      Dobrý deň Edit, v tom prípade urobte kvások trochu hustejší (pri prikrmovaní dajte viac múky než vody). Následne nechajte prikrytý kvások pri izbovej teplote napr. z večera do rána a ak bude mať bublinky, je to znakom jeho vitality. Držíme palce v kváskovaní.

      Reply

  29. Lucia
    27. mája 2019 @ 23:01

    Ahojte. Dnes som si zacala ozdravovat kvasok, nakolko sa mi zdalo, ze ma male bublinky. Odobrala som z povodneho kvasku do noveho sklicka a pridala vodu a muku podla navodu. Ale po pomaly 4 hodinach tam nie je skoro ziadna bublinka. Je nejaka sanca, ze si ho este zachranim?

    Reply

    • Daniela Rau
      30. mája 2019 @ 20:00

      Pri ozdravovaní treba dodržať postup a opakovať ho viac dní po sebe. Ak v kvásku budú bublinky = chytí sa, tak je dobre. Ak v ňom ani po ozdravení nebudú bublinky, tak žiaľ je po ňom.

      Reply

  30. Monika
    19. júna 2019 @ 14:46

    Dobry den chcela by som sa spytat kedy je mozne piect z darovaneho kvasku.mal 2 dni bol dokrmeny 2xale nenakysol a v rure sa skoro vobec nedvihol.takze bolo este skoro.dakujem pekne za radu

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      20. júna 2019 @ 11:10

      Moni, zdravíme! Závisí od toho, v akej kondícií bol darovaný kvások. Ak bol vypestovaný a kvalitný, možno poecť hneď. Ak si kvások pestujete, je potrebné počkať, kým bude stabilný.
      V prípade, že vám kvások nepracuje správne a je vypestovaný, treba ho ozdraviť- dodať mu silu. ávod ako na to, nájdete v našich knihách alebo aj tu na webe. Nech sa darí 🙂

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *