Recept: Kváskové parené buchty
Cítila som sa vždy veľmi dôležito, keď ma opýtali, čo majú navariť. A ani si neviete predstaviť ten pocit, ako moje JA narástlo, keď ešte podľa toho aj navarili!
Žiadala som si len málo druhov jedla- paprikáš, makové piery alebo parené buchty.
Och, tie starenkine… Pamätám si tie posledné od nej… samá nostalgia 🙂
Ako správna kváskovačka sa snažím všetko pretransformovať na kvások. No parenky furt nie a nie.
Začarované tuším.
Nemám rada neúspech, a preto som k nim mala chvíľu averziu.
Zmena prišla úplne spontánne. Dostala som na okoštovanie džemy od Mišky- Miškine domáce džemy a prvá myšlienka, čo s nimi- parené!
Počas celej doby prípravy som si rozoberala doterajšie chyby a možnosti nápravy.
Až keď som ich tvarovala som si uvedomila, čo mi opäť hrozí, aj keď som mala nový plán útoku.
Vyšli!!!
Zistila som- dajte cestu čas pri prekvasovaní. Doprajte kvásku aspoň 3 hodiny múku prekvasiť. Je lepšie vyvaľkať cesto na hrubšie. Pri tvarovaní dbajte na to, aby ste čo najviac docielili, že bude cesto rovnako hrubé na spodu ako aj hore.
Koľko centimetrový priemer kolieska zvolíte, toľko minút ich parte. Ak to preženiete, zdrcnú sa.
Nečakajte brutálny nárast, ako pri tých kvasnicových. Sú menej nafúknuté, ale jemné, mäkké, chutné a aj výživné 🙂
Dostala som pochvalu. Moje JA, tento raz už to dospelácke, povyrástlo.
„Toto sú konečne buchty, kde je dosť plnky v pomere s cestom.“
***KVÁSKOVÉ PARENÉ BUCHTY***
Potrebujeme:
130g špaldovej celozrnnej múky
130g vody
1 PL kvásku
– Suroviny spolu zmiešame, prekryjeme, aby cesto neobschlo a necháme asi 9 hodím rozkvasiť.
Následne pridáme:
200g špaldovej hladkej múky
120g špaldovej polohrubej múky
50g pohánkovej múky
120g vlažného mlieka
1 vajce
2 PL cukru
1 ČL soli
1PL olivového oleja
– Suroviny spojíme s rozkvasenou múkou a vymiesime nelepivé cesto. Perfektne sa s ním pracuje, krásne sa od rúk odliepa.
Takéto cesto dáme do misky, prekryjeme fóliou, aby neobschlo a necháme 3 hodiny kvasiť.
Na pracovnej doske, bez pomúčenia, vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 1 cm.
Kolieskom s priemerom 8 cm vykrajujeme kolieska, ktoré plníme džemom (u nás šípkový a slivkovo-bazový). Na plnke nešetríme. Žiadne obchodové napodobeniny typu- hádaj, kde je plnka? 1 lyžička aj kúsok sa zmestí lážo-plážo:)
Po vyformovaní ihneď paríme.
Parák vždy najprv potrieme tukom, aby sa buchty neprilepili.
V prípade, že na pokrievke máme dieru na odvádzanie pary, zalepíme ju kúskom cesta.
Buchty kladieme dostatočne ďaleko od seba, aby mali miesto rásť.
Paríme 8 minút. Kontrolujeme vodu, či sa nám neodparila.
Po vytiahnutí ich rýchlo potrieme tukom, najlepšie je maslo, a posypeme makom alebo orechami.
Dobrú chuť!
Zdroj receptu: www.chutodnaty.eu
Marianna Cutrell
1. októbra 2017 @ 18:10
Prosím vás ako sa najlepšie vytvaruje/zavrie taká buchta? Skúšala som predtým nekvaskove a nevedela som ich pekne zavrieť. A dali by sa z tohto cesta spravit aj pirohy? Ďakujem.
Daniela Rau
15. októbra 2017 @ 23:15
Dobrý deň, všetky tie kraje treba len prstami zlepiť na jednom mieste. K druhej otázke: cesto na pirohy je iný druh cesta.
Dana
29. mája 2018 @ 14:55
Dobry den, ucim sa kvaskovat podla vasho blogu a uz som upiekla 3 bezlepkove kvaskove chlebiky ☺ /jeden sa sice nevydaril ale idem dalej/.
Prosim vas akou mukou nahradit spaldovu v recepte ak pouzivam muky cisto bezlepkove ?
Rada by som skusila tie vase parene buchticky, dcera ich uz nejedla roky /odkedy ma intoleracie a alergie/. Vopred dakujem . Dana
Naty Štefková Žúreková
29. mája 2018 @ 21:58
Danka, zdravím, čo sa týka bezlepkových receptov. Je náročné povedať pomer náhrady. Je to skrátka iný recept. Úplne najlešie je ísť podľa originál bezlepkových otestovaných receptov.
Parené buchy máme v prvom dieli knihy Kváskovanie. 🙂 odporúčame 🙂
Gabriela Hargašova
7. júna 2019 @ 21:25
Chcela by som vás poprosiť o recept na parené buchty s lievito madre
Jana
22. marca 2020 @ 6:18
Milá Naty,
ku pečenej kačke s kapustou chcem urobit knedlik. Môžem podľa tohto rereptu, pravda? Ďakujem za odpoveď.
Želám veľa zdravia Vašim rodinám.
Naty Štefková Žúreková
23. marca 2020 @ 15:48
ano, Janka, pôjde to 🙂
Mariana
2. apríla 2020 @ 16:13
Ahoj Naty,
dakujem za receptik, velmi ma potesilo, ze su tam zdrave muky, snazim sa ich vzdy zakomponovat kde sa da 🙂 chcela by som sa ta opytat, keby som nechala po vyformovani buchty este finalne kvasit, neboli by take dobre? (V podstate mi este tak 20 min kvasili pocas toho, kym som ich vsetky vyformovala a parila na 2 varky, ale vo vacsine kvaskovych receptov este vsetko finalne kvasi 1,5-2h). Dakujem predom za odpoved 🙂
Naty Štefková Žúreková
2. apríla 2020 @ 17:25
Ahoj, Marianka:) teším sa, že ťa táto zdravšia verzia oslovila. Samozrejme, môžeš nechať vykvasiť. Veľmi závisí od toho, ako ti cesto pracuje. Nech sa ti darí 🙂