Malé, sladké pokušenie, ktoré vôbec nie je zhrešením. To je dobrá myšlienka, že? Odteraz nemusíme sniť o povolenej mlske, pretože Helenka si pečie doma svoje piškóty so želé. Podelila sa s nami o recept, aby si celý svet mohol dopriať chuť a kvalitu. Tieto sú plné lásky z domácej a poctivej prípravy, navyše stráviteľnejšie vďaka kvásku. Prinášmae vám skvelý tip na vianočné pečenie 🙂
***KVÁSKOVÉ PIŠKÓTY SO ŽELÉ***
Z uvedenej dávku nám výjde cca 30 piškót s priemerom 5 – 6 cm.
Na cesto potrebujeme:
3 vajcia
100 g práškového cukru
100 g hladkej múky špeciál
50 g vody
1 PL materského kvásku
3 PL rastlinného oleja
Na želé potrebujeme:
1 ks Zlatý klas
400 g zaváraninovej šťavy
3 PL kryštálového cukru
Na dokončenie potrebujeme:
Džem alebo med
Polevová čokoláda
Postup:
Ráno si urobíme cestíčko z múky, vody a kvásku. Cestíčko je husté, treba ho ručne premiesiť. Pevne spojené, homogénne cesto necháme v prikrytej miske prekvasiť 8-10 hodín pri izbovej teplote. Cesto narastie do objemu a zmäkne.
Následne si rozdelíme vajcia na blieka a žĺtka.
3 bielka so štipkou soli vyšľaháme ručným šľahačom dotuha.
3 žĺtka a práškový cukor vyšľaháme dopenista, zašľaháme do zmesi olej a po častiach si pridávame cestíčko. Všetko dobre prešľaháme.
Nakoniec jemne primiešame po častiach tuhý sneh do cesta.
Plech si vystelieme papierom na pečenie. Nakreslíme si naň kolieska s priemerom 6 – 7 cm.
Dávkovačom na liate cestá dávkujeme cesto na plech.
Cesto dávkujeme do stredu tak, aby od čiary ostávalo 0,5 cm voľný priestor. Cesto sa rozleje.
V prípade, že nemáme dávkovač, použijeme polievkovú lyžicu. Tou kladieme kôpky cesta a mierne ich rozotrieme do kruhu. Taktiež dbáme, aby bol zachovaný voľný okraj.
Cesto dáme do vyhriatej rúry piecť s ventilátorom na 190°C a piškóty sledujeme. Ide to rýchlo, upečieme dozlatista, až dohneda.
Druhý plech dávkujeme až po upečení prvého. Cesto by sa nám inak roztieklo.
Upečené piškóty zložíme aj s papierom na mriežku z plechu vychladnúť.
Ešte počas kvasenia cesta si môžeme pripraviť želé kolieska.
Do hrnca dáme zlatý klas, cukor a premiešame. Pridáme šťavu z kompóta a prilejeme studenú vodu. Zmes v hrnci dáme na sporák a varíme za stáleho miešania až do zhustnutia.
Želé vylejeme na plech a dlhým nožom roztiahneme na hrúbku asi 3 – 5 mm. Necháme stuhnúť.
Po dôkladnom vychladnutí vykrajovačkou o priemere 5cm vykrojíme kolieska.
Vychladnuté piškóty natrieme tenkou vrstvičkou zo spodnej strany medom alebo lekvárom.
Na každú piškótu položíme koliesko želé. Med alebo lekvár nám spoja obe časti k sebe.
Pripravíme si čokoládovú polevu podľa návodu na obale.
Pomocou štetca natierame piškóty z jednej strany a piškóty so želé necháme dobre stuhnúť.
Dobrú chuť!
TIP: Želé si môžeme vyrobiť rôznych chutí, podľa príchute zaváraniny.