Recept: Jablkové pité od babičky
Jemný, na jazyku rozplývajúci sa koláč kyselkavej chuti. Ideálny ku kávičke, či k čajíku. Jemný, ľahký, chutný. Plný šťavnatosti jabĺk. To je jablkové pité.
Recept, ktorý mám ešte od babičky. Len som ho pozmenila na kváskovú verziu. Kvások múku pekne prekyprí a urobí ju stráviteľnejšou a prijateľnejšiu pre naše trávenie.
Tento koláč MILUJEM. A budem mať radosť, keď si ho zamilujete aj vy.
Vyskúšajte Recept: Jablkové pité od babičky
Suroviny na cesto:
450 g hladkej pšeničnej múky
250 g klasického masla (polomäkkého)
150 g práškového trstinového cukru (môžete aj „klasický“ práškový cukor)
2 žĺtky
1 – 2 PL bieleho vína alebo citrónovej vody
na jemno nastrúhaná citrónová kôra z 1 ks biocitróna
2 PL kvásku
Plnka: cca 0,7 L – 1 L dusených strúhaných jabĺk dochutených trstinovým cukrom a škoricou. Môžeme/nemusíme pridať aj za hrsť sušených hrozienok. Jabĺčka majú byť nastrúhané na hrubšom strúhadle a len mierne udusené (nie na kašu). Necháme vychladnúť.
Na potretie: 1 ks vajce, voda
Postup:
Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame (bez jabĺk). Misu prikryjeme a necháme odstáť v chladničke 6- 9 hodín, aby sa chute prepojili a kvások múku spracoval. Vznikne tam tuhé cesto, ktoré sa pekne odliepa od rúk i stien misy.
Následne vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote cca 30 minút, aby cesto trošku zmäklo. Cesto rozdelíme na 2 polovice. Zoberieme jednu polovicu cesta a rozvaľkáme ho cca na veľkosť plechu (ideálne na silikónovej podložke, bude sa z nej dať ľahšie preniesť na plech). Pri valkaní cesta si môžeme pomôcť aj papierom na pečenie. S cestom sa veľmi dobre pracuje aj bez pomúčenia, no vďaka papieru na pečenie, ktorý dáme medzi cesto a valček, sa cesto nebude zachytávať na valček.
Pomocou valčeka preložíme rozvaľkanú polovicu cesta na vymastený plech a prípadne cesto ešte prstami rozprestrieme až po okraje plechu.
Následne na cesto rovnomerne rozprestrieme vychladené dusené strúhané jablká. V prípade, že obsahujú až príliš veľa šťavy, trošku ju zlejeme, až potom dáme na plech.
Na jablká položíme rozvaľkanú druhú polovicu cesta.
Plech s koláčom necháme postáť pri izbovej teplote cca 1-2 hodiny. Na konci tohto času necháme rozohriať rúru na 180C.
Vrchnú vrstvu cesta potrieme teplou vodou a roztrepaným vajíčkom. Následne cesto popicháme vidličkou.
Dáme piecť pri 180C cca 18 – 25 minút, až kým vrchná vrstva cesta bude zlatistohnedá.
Necháme vychladnúť, nakrájame na štvorce a podávame. Môžeme/nemusíme posypať práškovým cukrom (záleží od kyslosti/sladkosti použitých jabĺk).
Na jeseň, keď je veľa jabĺk zo záhradky, zvykneme ich nastrúhať a zavárať. A potom, hoci uprostred zimy, sú ideálne na tento rýchly a chutný koláčik.
Dobrú, zdravú, šťavnatú a voňavú chuť prajem.
Alena
6. marca 2018 @ 13:41
Dobrý deň, tento recept sa mi veľmi páči a chcela by som ho vyskúšať čo najskôr. Mám niekoľko otázok. 1. Jablká sa musia podusiť? Nestačí len ich postrúhať a navrstviť na cesto? Veď pri pečení sa zase podusia…2. Je nutné, aby cesto po spracovaní odpočívalo v chladničke? Nemôže byť na linke pri izbovej teplote? ( kvôli skráteniu celkového času) a ako dlho by trvalo kysnutie pri izbovej teplote? 3. “ citrónová voda“ – myslíte obyčajnú vodu, do ktorej vytlačím šťavu z citróna? Ďakujem.