5 tipov ako využiť 4 dňový kvások
Keď zakladáme kvások podľa dobrého návodu, je v ňom napísané, že na štvrtý deň z kvásku nechávame len 60 gramov. Čo však s kváskom, ktorý nám zostane? Je ešte príliš „mladý“ a slabý, aby sme z neho mohli upiecť chlebík nadýchaný ako balón. Takýto mladý kvások sa správa jednoducho povedané ako puberťák: nevyspytateľne ?
Čo s ním máme urobiť? Vyhodiť ho? Oj, veru nie, to by bola rozhodne škoda. Môžete ho kľudne použiť. Avšak len v takých receptoch, v ktorých vás takýto mladý puberťák nezradí.
5 tipov ako využiť 4 dňový kvások
1. Kváskové lievance
Maškrta pre malých aj veľkých. Jednoduchá príprava, ktorá postráda miesenie. Suroviny stačí len lyžicou poriadne rozmiešať, aby sa dokonale prepojili. A to nám na začiatočníkov v kváskovaní vyhovuje, nie? ?Nemusíme byť v napätí tak ako pri pečení chleíka, či „to vyjde“, pretože recept na lievance je nenáročný. Niet v ňom čo pokaziť, dokonca i s mladým kváskom.
Ich chuť je plná, sýta, mierne kyslá po kvásku. Odporúčame s javorovým sirupom alebo domácim džemom. Mňam ?
2. Kvásková bábovka
Všetci milujeme bábovku.
Príjemne sladký druh koláča, ktorý zaženie mlsnú chvíľku a zasýti zároveň. V kváskovej forme je bábovka sýtejšia, no stále zostáva krásne vláčna. Chuť múky je zvýraznená, a tým je chutnejšia.
S variabilitou múk sa dá hrať donekonečna, a tak sa bábovky nikdy neobjeme ?
3. Focaccia
Po slovensky povedané: posúch.
Ako urobiť focacciu? Cez celý plech olejovými rukami roztiahnuť cesto a ozdobiť voňavými bylinkami, hrubozrnnou soľou, slaninkou, hríbmi, cibuľou, olivami. Skrátka tým, čo nám doma najviac chutí. Focaccia chutí dokonale ešte teplá, ale i za studena. Aj napriek tomu, že v prvotnom mladom kvásku sa nachádza jablko, vo focacci nie je cítiť.
Aj vám sa teraz zbehli slinky? ?
4. Kváskové koláče
Konečne koláč, ktorého sa môžeme nabažiť bez strachu o následné pálenie záhy. Mladý kvások nadýcha cesto do miernej vláčnosti, čo je v prípade ovocných koláčov vyhľadávané. A ak sa rozhodneme do receptúry použiť celozrnné podoby múk , chuť bude oveľa výraznejšia, kvalitnejšia a plnšia.
Kváskovanie na sladko je skvelý tip, ako prepašovať kváskové produkty do jedálnička celej rodiny ?
5. Kvásková pizza
Pizza je tutovka na všetky strany. Asi neexistuje človek, ktorý by pizzu aspoň občas nedal ?
Jej možnosti sú neobmedzené, a tak si každý člen rodiny môže urobiť pizzu tak, aby mu chutila. Či bude vegetariánska, alebo s prosciuttom, to je výber na nás. Ak k tomu pridáme základ cesta prekvasený kváskom, vychytali sme dve muchy jednou ranou. Nielenže si pochutíme, ale vďaka kvásku bude cesto ľahšie stráviteľnejšie bez následného nafukovania. Práve nafukovanie trápi veľa ľudí pri konzumácii produktov z kvasníc.
Aj z mladého kvásku je pizza nadýchaná.
Páčili sa vám tieto tipy? Tiekli vám z nich slinky? Aj nám ?
Skúšali ste z mladého kvásku urobiť aj niečo iné? Podarilo sa vám? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti, napíšte do komentáru, aká kvásková dobrota z mladého kvásku je obľúbená u vás doma.
Receptúry na jednotlivé vyššie spomenuté tipy nájdete aj spolu s ďalšími receptami v knihe Kváskovanie- Recepty z kvásku a niektoré zdarma aj tu na blogu.
Daniela Záskalanova
30. novembra 2017 @ 13:53
Dobry den.
Pozerala som si vase kurzy a Orava tam este nie je. Mate uz nejaku predstavu kedy. Ked sme si piseli naposledy tak t bol februar 2018. Som na tom stale tak isto to znamena vacsinov sa mi tonepodari tak ako to mate vy.
Tak zachrante moju cest az mozem aj ja kvaskovat dobre.
Vasa spolubojovnicka Zaskalanova
Naty Štefková Žúreková
30. novembra 2017 @ 23:23
Danielka, zdravím 🙂 akonáhle bude kurz dohodnutý, budeme o tom informovať na webe 🙂 verím, že sa skoro vidíme 🙂
Božena Záborská
14. februára 2018 @ 17:20
Dobrý deň!
Práve som si prehliadla Váš harmonogram kváskových kurzov. Je bohatý, ale myslíte, že sa Vám podarí prísť ešte tohto roku aj do Liptovského Mikuláša? Napriek tomu , že kváskujem podľa Vašej knihy, nie všetko sa celkom podarí. Preto by som veľmi rada takýto kurz s Vami absolvovala. Lepšie raz vidieť, ako dva , tri aj desať krát počuť, alebo v mojom prípade čítať.
Dakujem,
pozdravuje Záborská
Naty Štefková Žúreková
14. februára 2018 @ 22:56
Boženka, zdravím, v sobotu som v Poprade. Určite sa do týchto končín vrátim 🙂
Maja Chrapeková
15. februára 2018 @ 9:56
Dobrý deň.
Pozerala som si Vaše kurzy a chcem sa spýtať, či plánujete kurz „Upeč si svoj chlieb“ a „Rožkovanie“ v okolí Trnavy alebo Piešťan. Chlebík pečiem a kváskujem s Vašimi knihami, ale vidieť a skúsiť to spolu s Vami je niečo celkom iné.
Zdravím a teším sa
Maja
Naty Štefková Žúreková
15. februára 2018 @ 22:31
Maji, zdravím, rada by som prišla do Trnavy. Verím, že sa i to podarí čo najskôr 🙂
Zuzana
7. marca 2018 @ 7:30
Dobrý deň, ako mám urobiť cesto na posúch z mladého kvásku? Nechcem ho na štvrtý deň vyhodiť. Ďakujem. Zuzana
Lilia
2. februára 2019 @ 21:01
Presne som na štadii 4 deň a na nete neviem najst navod ako pouzit mlady kvasok
Naty Štefková Žúreková
6. februára 2019 @ 15:22
páči sa, Lilia: https://kvaskovanie.sk/tipy-mlady-kvasok/
Nech sa darí 🙂
darina
6. januára 2020 @ 12:53
…a v ktorej z knih najdem recepty na mlady kvasok? Ulahcilo by to hladanie, mam uz vsetky tri 🙂
Naty
6. januára 2020 @ 18:39
Vyššie spomenuté recepty nájdete najmä v prvej knihe Kváskovanie – Recepty z kvásku. Nech sa darí 🙂
Marta
14. apríla 2020 @ 14:30
Dobrý deň, ako dlho vydrží 4 dňový kvások??? Do koľkých dní je možné ho použiť a kedy už vyhodiť. Ďakujem za odpoved
Naty Štefková Žúreková
16. apríla 2020 @ 14:20
v chladničke vydrží pár dní, no najlepšie je do druhého dňa ho spotrebovať.
Zuzana
21. apríla 2020 @ 13:08
Dobrý deň,
Chcela by som sa spýtať, keďže som začiatočník v kvaksovani. Dnes máme 4 deň a rada by som teda podľa vašich tipov spotrebovala zvyšny kvások. Stačí ak si nájdem recept na pizzu z kvasku alebo lievance a riaidm sa tým? Hoci tam píšu ze použiť materský kvások. Ja ho mam teda spraviť zakvas z toho 4 daňového? Alebo pre ten 4 dňový platia iné zásady pri pečení.
Ďakujem veľmi pekne. Je to pre mňa dilema ??.
Pekny den
Naty Štefková Žúreková
24. apríla 2020 @ 5:13
Zdravím, Zuzi, riadite sa receptom, jediný rozdiel je v tom, že pri mladom kvásku použijete celé jedho množstvo. Nie len 1 PL. Nech sa darí 🙂