Zamrazenie kvásku
Niekedy je fajn, keď máme v zásobe kvások aj v mrazničke. Či už z dôvodu, že ideme preč z domu na dlhší čas, alebo preto, že sa nám kvások jednoducho pokazil. Vtedy nás zamrazený kvások v mrazničke zachráni.
Ako zmraziť kvások a ako kvások rozmraziť?
ZAMRAZENIE KVÁSKU
Kvalitný kvások si nadávkujeme čajovou lyžičkou na tanierik alebo na inú mrazuvzdornú podložku a vložíme do mrazničky na cca 2 hodiny. Malé kôpky na povrchu spevnejú a zostanú pekne od seba oddelené. Zamrznuté
kôpky následne premiestnime do uzatvárateľnej nádoby a dáme naspäť do mrazničky.
AKTIVÁCIA ZMRAZENÉHO KVÁSKU
Z nádobky v mrazničke vyberieme jednu kôpku kvásku, vložíme do pohára s viečkom a v zalejeme 50g mierne vlažnej vody. Pri izbovej teplote necháme rozmraziť. Rozmrznutý kvások následne dokŕmime múkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote 9-12 hodín (pohár jemne prikryjeme viečkom, aby sa nám do kvásku nedostali nečistoty). Následne je kvások pripravený na použitie do receptu.
NÁŠ TIP: Napíšte si na nádobku aj deň, kedy ste dali daný kvások zamraziť. V prípade, že si dáte zamraziť kvások viackrát, budete vedieť, ktorý je ktorý 🙂
Ak si práve hovoríte „ten môj kvások je aktuálne vo veľmi dobrej kondícii“, šup si z neho zamraziť. Nikdy neviete, kedy sa vám môže hodiť 🙂
Jarka
22. apríla 2018 @ 21:13
Dobrý deň, kvások sa dá do mrazničky kedy?
Po nakrmeni alebo v akej fáze procesu?
Ďakujem
Daniela Rau
5. augusta 2018 @ 9:15
Dobrý deň Jarka, kvások dávame do mrazničky vo fáze jeho najväčšej vitality. Aby sme si uchovali to najkvalitnejšie.
emilia
7. marca 2019 @ 10:33
Dobrý deň, prosím poraďte, po roku som sa znova rozhodla začať s kváskom. Lenže znova je založený 5 deň, podľa vášho návodu a ja musím na 2 dni odcestovať. Dá sa takto rozpracovaný kvások nejako uchovať, aby som mohla po návrate pokračovať. Ďakujem
Daniela Rau
16. mája 2019 @ 14:15
Dobrý deň Milka, pri zakladaní kvásku je potrebné zachovať pravidelnosť prikrmovania. Doporučujeme dať napr susedke alebo kamarátke a dať im inštrukcie 🙂
Lucia
2. marca 2020 @ 13:16
Dobry den.prosim vas ucim sa kvaskovat uz zhruba mesiac, vsetko robim podla receptov v knihe kvaskovanie 1. Prvy chlebik bol perfektny no idvtedy kazdy jeden je makky len prve 2 hodiny a potom vyzera a chuti ako 3 dnovy. Uz som skusala vsetko mozne, peciem na zapare potom vyvetram, dopekam normalne, kvasok je super tak neviem kde je chyba. Muky pouzivam len na kvaskovanie.
Jana
22. apríla 2020 @ 18:37
Dobrý deň, chcem sa spýtať,akým množstvom múky treba dokŕmiť kvások po rozmrazení? Ďakujem Jana
Daniela Rau
25. apríla 2020 @ 9:43
Záleží podľa toho, aké veľké množstvo kvásku rozmrazujete a koľko kvásku následne potrebujete. Doporučujem skôr po menších množstvách a radšej viackrát za sebou. Aby sa kvások prebudil.
Iva
28. apríla 2020 @ 15:14
Dobry den, zacinam kvaskovat, uz mam aj odlozeny v malom pohariku a zbytok sa chystam zamrazit po malych kopkach, kedze zatial nemam cas piect. Ked ho budem rozmrazovat, tak ked je kopka 1 cajova lyzicka, davam 1 cajovu lyzicku muky? Alebo postupujem, ako ked po tyzdni dokrmujem nespotrebovany kvasok z maleho poharika z chladnicky?
Dakujem. Iva
Naty Štefková Žúreková
28. apríla 2020 @ 19:09
zdravím, keď roznrazíte, nakrmte klasicky 1 PL múky a 1 PL vody, resp. vody toľko, aby mal kvások želanú konzistenciu. Všetko dobré:)
Michaela
29. marca 2021 @ 12:29
Dobrý deň,mohla by som sa spýtať koľko asi vydrží kvások v mrazničke života schopný ďakujem.
Michaela
Daniela Rau
6. apríla 2021 @ 16:23
Dobrý deň, veľmi záleží od kvality kvásku, ktorý dávame zamraziť. Doporučujeme nechať cca 1 rok, potom dať do mrazničky nový.