32 komentárov

  1. Daniela
    4. júna 2017 @ 20:58

    Dobrý deň,
    môj prvý pokus kváskového chleba bol zo sušeného kvásku – nepodarok.
    Vyrobiť si vlastný kvások ma neláka z 2 dvovodov: 1- zdá sa mi to dlho 14dní , 2- veľké množstvo.
    Je možné vyrobiť si kvások aj za 3dni ako som čítala v jednom časopise a menšie množstvo pre 1 osobu? Viete mi poradiť ako robiť zo sušeného kvásku chlieb?
    Pozdravujem a ďakujem.
    Daniela

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      7. júna 2017 @ 13:34

      Dobrý deň, kvások vypestovaný za tri dni neodporúčame pre jeho nedostatočné množstvo potrebných baktérií a silu. Venovali sme sa tejto téme aj v článku- viď Návod na založenie kvásku. Kváskovanie nie je o rýchlom pečení, je to spôsob života, kedy máte ku kvásku vypestovaný vzťah. Čo nič nestojí, za nič nestojí a na dobré sa oplatí si počkať. To platí u kvásku dvojnásobne. Jedine stabilný, vypestovaný materský kvások upečie nutrične vyvážený chlieb s dokonalou chuťou.
      Návod, ako pracovať so sušeným kváskom by mal byť na obale každého kúpeného kvásku v sušenej forme- sú rôzne. V tomto prípade radíme pred kúpou preštudovať, aby to je naozaj kvas, do ktorého netreba pridávať droždie, aby fungoval.
      V prípade, že sa vám nechce zakladať si svoj kvások, na našich facebookových stránkach je veľa kváskovačov, ktorí sa ochotne podelia 🙂
      Veľa zdaru, nech to kváskuje 🙂
      Naty

      Reply

    • Lenka
      13. januára 2019 @ 17:10

      Dobrý deň, v kváskovaní som nováčik, pred Vianocami som si založila vlastný kvások, postupovala som pekne podla návodu 14 dní ho kŕmila, samozrejme prvý chlebík nebol až tak krásny lebo som nemala ošatku ( ale už mám ) ale… potom som bola viac v práci tak som dala kvások do chladničky a na 4 den pozerám a on sa mi rozfázoval, hore bol asi 1cm vyatupenej vody. To je v poriadku alebo som niekde spravila chybu? Ďakujem za každú radu nakolko som tento “problem” nikde nenašla 🙂

      Reply

      • Naty Štefková Žúreková
        14. januára 2019 @ 10:38

        Leni. zdravím. v tomto prípade bolo v kvásku viac vody, než bola múka schopná prijať. Vodu treba opatrne zliať a kvások zahustiť. Všetko bude ok 🙂 Nech sa darí 🙂 Naty

        Reply

  2. milanio
    11. júna 2017 @ 19:40

    …kváskovému chlebu sa venujem asi 10 rokov, možno už aj viac…mám kvantum knih a bohaté skúsenosti, a samozrejme aj tie zlé, nespočetné množstvo chlebov išlo do koša – proste zúfalstvo…prečítaných asi “milión” rád a aj tak sa mi dlhú dobu nedarilo…ako sa hovorí všetko chce čas….v súčastnosti pečiem jedna radosť…ja osobne preferujem ražný nemecký chlieb ktorý je ťažký, v žiadnom prípade nie z formy, ale z ošatky, je rustikálne popraskaný atď atď atď….
    …ale to som nechcel písať…pýtaš sa či sa dá z 3 dňového kvásku piecť…min. doba je 4 dni – ak robíš klasický pšeničný chlieb – úplne bezproblémov ho upečieš…tiež som tomu neveril, ale vyskúšal som to a ide to…dokonca svetoznámy pekár, ktorý sa venuje kváskovému pečeniu Paul Hollywood – to predviedol aj v TV na paprike…4 dňový kvások a chleba jak z knihy o pečení…
    …”porekadlo” čím starší kvások tým lepší – nie je pravidlo, je vyvrátené mnohými pekármi…ja napríklad kŕmim kvások 1x do týždňa vždy keď pečiem a bohate to stačí…mám ho v ladnici v zadnej časti a tam “oddychuje a spí” celý týždeň….
    …ale koľko ľudí toľko názorov….
    veľa šťastia s pečením

    p.s. dáke práškové kvásky neodporúčam….na kváskovej mape je “milión” ľudí ktorí ponúkajú hotový kvások.

    Reply

    • Daniela Rau
      11. júna 2017 @ 21:24

      Súhlasíme s Tebou Milanio. Tak ako píšeš, práškové kvásky nie sú “ono”, rozhodne doporučujeme kvalitný živý kvások, najlepšie doma vypestovaný. Takisto ako ty, aj my doporučujeme uchovávanie kvásku v chladničke a dokrmovanie cca raz za týždeň. To v pohode stačí. AK z neho odoberieme do pečenia, tak ho len znovu prikŕmiť treba, aby nám zostalo v chladničke do budúceho pečenia.
      Je super, že aj chlapi sa venujú kváskovaniu a dokonca až 10 rokov, ako píšeš. Kváskovanie má na Slovensku silnú tradíciu. Ja si pamätám, ako tak pekávala moja babka 🙂 Hladných krkov mala doma habadej a piekla vždy len na víkend, raz za týždeň.
      Čo sa týk mladého kvásku, 4-dňového, vysvetľujeme ľuďom, že takýto kvások sa môže správať ako puberťák: nevyspytateľne. Raz vyjde z neho chlebík nádherne a inokedy proste nie. Preto mať kvalitný stabilný kvások je na nezaplatenie. Určite máš doma taký aj ty 🙂 Tešíme sa na tvoje fotky napečených a navarených kváskových výtvorov buď tu v komentároch alebo vo Facebook skupine Kváskové pečenie. Do kváskovania, Daniela.

      Reply

  3. Jana
    29. novembra 2017 @ 11:46

    Dobrý deň,
    Máme obe Vaše knižky, avšak nepíše sa tam, čo s tým, keď zakladám kvások (konkrétne teraz mám 11 . deň) ale smrdí acetonom. Denne ho mám podľa návodu prikŕmiť 30ml vody a 30g múky. Zjavne by chcel viac múky, možno aj viackrát denne. Čo s tým?Ako ho mám nepokazit a zároveň sa držať návodu? Toto je už tretí raz, čo ho zakladám… Zakaždým nevydarene. 🙁
    Vďaka za radu!

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      29. novembra 2017 @ 19:27

      Janka, ak vonia ako acetón, je hladný. Môže to spôsobiť vyššia telota alebo vlhkosť v blízkosti kvásku. Na 11.deň by sa mal kvások blížiť ku koncu pestovania. Preto odporúčam z neho odobrať a presne podľa návodu kvások ozdraviť. Následne si treba dávať pozor, aby nebol na slnečnom žiarení, v blízkosti varenia, či zdroja tepla. Držíme palce 🙂

      Reply

  4. Ivet
    12. januára 2018 @ 16:04

    Dobrý deň,
    prvýkrát sa mi stalo, že nad kváskom v pohári je niečo ako voda. Čo je príčinou? V knihe som nič nenašla. Dá sa takýto kvások ešte ozdraviť?
    Ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      12. januára 2018 @ 18:43

      Ivet, zdravím, je to menej savá múka, to nič. Vodu opatrne vylejte a kvások zahustite. Ak by sa Vám nezdal, určite ozdravte 🙂 Držím palce

      Reply

  5. Lara
    14. februára 2018 @ 17:41

    Vadí ak nekŕmim kvások pravidelne? Mám ho v chladničke a kŕmim niekedy aj po viac ako 7.dňoch a je v poriadku myslím. Vonia tak mliečne a chlebík je super.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      14. februára 2018 @ 22:57

      Lara, zdravím, ak by mu to nevyhovovalo, ihneď by vám to povedal svojou aktivitou 🙂

      Reply

      • Alena
        22. februára 2018 @ 15:32

        Ahojte, teda, ja som kvások prikrmovala zatiaľ len raz, kým som pomíňala čo som vyrobila za tých 14 dní. Knihu už mám na pošte, teda neviem, či je to v nej. Keď som toho môjho Ferka 1x prikŕmila, nechala som ho do rána na linke, podrástol a zase som ho šupla nazad do chladničky.
        Treba teda raz za týždeň prikŕmiť ? Postup, do rána v izbe, potom šup do chladu je správny ? Odvtedy som z neho ešte nepiekla, neviem, čo sa s ním stalo za týždeň….
        Ďakujem, Alena

        Reply

  6. Anna
    25. marca 2018 @ 18:54

    Dobrý deň prosím o radu čo s kvaskom keď kypi z pohára ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. marca 2018 @ 21:13

      Anka, to vám teraz veľa kváskovačov závidí 🙂 Ppokojne ho preložte do väčšieho pohára.

      Reply

  7. Zuzana
    16. decembra 2018 @ 19:10

    Dobry vecer,
    mam otazocku, ci je mozne upiect zo ‘zleho’ kvasku krasny, vonavy a chutny chlebik. Upodozrievam moj kvasok (neviem ci je slaby alebo pokazeny) ale ked peciem, chlebik je super. Nerada by som davala detom zly chlebik.
    Velmi dakujem za ospoved
    Zuzana

    Reply

    • Naty
      17. decembra 2018 @ 17:55

      Zuzi, zdravím. Nemusíte mať strach. Zlý kvások dobré neupečie. Ak by sa objavila pleseň, ihneď vyhodiť. Avšak pri správnej starostlivosti, kvalitnej múke a vode sa obávať nemusíte 🙂 nech to kváskuje 🙂
      Naty

      Reply

  8. Gabi
    18. decembra 2018 @ 8:21

    Dobry den, viete mi,prosim poradit,preco mi zatial nikdy nevybehol chlieb v rure? Chutovo je dobry,ma ak oka v striedke,len je z neho placka.Rozkvas ak cesto pekne vykyslo

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      18. decembra 2018 @ 14:30

      Gabi, zdravíme 🙂 a v ošatke narástol? rozlial sa na plechu? alebo ani v ošatke nerastie? Chýb môže byť viacero…

      Reply

  9. Dominika Novotná
    18. januára 2019 @ 17:47

    Dobrý deň,založila som si vlások,na tretí deň mi krasne vyrástol aj bublinky mal pekne ,prikrmila som ho ako vždy a odvtedy je stále rovnaký ani nerastie ani nebublinkuje.
    Viete mi poradiť?Dakujem

    Reply

  10. Vieruška
    4. marca 2019 @ 11:39

    Dobrý deň!
    Robila som kváskove babičkine buchty a nepodarili sa. Na rozkvas som použila špaldový kvások. Rozkvas bol krásny plný bubliniek. Vypracovala som pekné vláčne cesto, no to vôbec ani po troch hodinách pri izbovej teplote 22 stupňov nenakyslo a tak potom vyzerali aj buchty. Malé a nenakysnuté. Viete mi poradiť, kde som spravila chybu? Môže byť slabý kvások, zlá múka alebo by mala byť vyššia izbová teplota? Takto podobne dopadli aj šišky (tu som použila ražný kvások). Ďakujem pekne za odpoveď!

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      6. marca 2019 @ 8:32

      Vieruška, zdravím! Joj, to nás mrzí. Budeme držať palce, aby sa nabudúce vydarili. Chyba môže byť kdekoľvek a môže byť skrytá. Teplota stačí izbová. Múka- bola ok? V záruke? Kvások je aktívny s dobrým mikrobiómom? Skúsila by som ozdraviť kvások a iné značky múk.
      Držíme palce!

      Reply

  11. Vieruška
    6. marca 2019 @ 9:42

    Ďakujem veľmi pekne, Naty! No určite sa nevzdávam. Najskôr skúsim ozdraviť kvások a uvidíme. Musím pochváliť knihy. Niektoré dobroty sa stali pravidelnou súčasťou jedálnička našej rodinky. U mojich 4 chlapov jednoznačne vyhráva chačapuri. Želám veľa šťastia a lásky do ďalších dní!

    Reply

  12. Moňa
    1. apríla 2019 @ 21:11

    Dobrý večer! Kvások je pekný “bublinkatý”, chlebík v ošatke krásne narastie, rúra nahriata na 25 …a… a neupečiem z neho krásnu bublinu. Je trochu nadýchaný, chuťovo dobrý, ale nie dokonalý. Prečo?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      1. apríla 2019 @ 21:14

      Soni, zdravíme! Ťažko takto usúdil. Možno prekvasený, alebo nekvalitné múky, či časy kvasenia… Určite sa nevzdávajte a skúšajte piecť. Odporúčame popoteraž náš youtube kanál Televízia kváskovanie. Tak je veľa tútoriálov, ktoré vám pomôžu. Nech sa darí 🙂

      Reply

  13. Barbora
    3. mája 2019 @ 6:42

    Dobrý deň, prosím vás kvások mi v chladničke stráca bublinky a klesá, nevydrží 7 dní do dokrmenia, aj po ozdravení. Mám kvások slabý alebo zlú teplotu v chladničke 8°C. Ďakujem za radu

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      6. mája 2019 @ 17:57

      Barborka, zdravím 🙂 ak je hustý a nevydrží 7 dní, nevadí, treba ho kŕmiť častejšie. Ak by ste chceli, aby vám 7 dní vydržal (že chcete napríklad piecť len 1x do týždňa), odporúčam dať nižšiu teplotu. Skúste 5 – 6’C. Držím palce, nech sa darí 🙂

      Reply

  14. Mária Gajdošová
    17. augusta 2019 @ 13:50

    Dobrý deň. Založila som si kvások, práve mám 3. deň, avšak kvások nebublinkuje a akoby ani narástol. Dá sa s tým niečo urobiť??
    Ďakujem krásne za radu.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      18. augusta 2019 @ 20:38

      Dobrý deň, ak po troch dňoch neprejavuje aktivitu (žiadne bublinky), je potrebné začať odznova. Držíme palce

      Reply

  15. Mária
    8. septembra 2019 @ 13:14

    Prvýkrát som piekla kváskový narástol pekne, len vnútri je taký zliaty, tvrdý, zbitý, zlepený. Piekla som 20 minút na 250, potom som obrátila chlebík a znížila teplotu na 200 a piekla som 30minút a potom bez pekáča na mriežke ešte 15 min. Kde som spravila chybu?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      10. septembra 2019 @ 15:23

      Mária, zdravíme! Ťažko povedať, chyba mohla byť kdekoľvek. Potrebujeme podrobnejšie informácie o receptúre a vašej príprave. Ďakujeme

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *