39 komentárov

  1. LuMa
    28. júla 2017 @ 13:45

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať ako je to pri bezlepkovom chlebe.
    Ako zistím, že je tak akurát a prichystaný na pečenie.
    Ako zistím, že je prekvasený. A čo robiť, ak je prekvasený.

    Ďakujem za odpoveď.

    Ľuba

    Reply

  2. veronika
    20. apríla 2018 @ 18:35

    Môžem sa spýtať prečo sa my chlebik roztiekol v osatke pekne narastol až po vrch a ked som ho otocila na papier tak sa začal rozlievat

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. apríla 2018 @ 22:59

      Veri, stáva sa to najmä vtedy, keď je prkvasený. Teda v ošatke bol dlho. Skúste nabudúce nechať kratšie kvasiť.

      Reply

  3. veronika
    25. apríla 2018 @ 9:18

    Ešte sa chcem spýtať pri chladnickovom kvaseni môžem nechať kvasit cesto v chladnicke a to finálne kvasenie v osatke už pri izbovéj teplote alebo musí zase kvasit v chladnicke?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      25. apríla 2018 @ 19:19

      Veri, jasné, môže pri izbovej teplote 🙂

      Reply

      • Evka Č.
        24. apríla 2019 @ 12:42

        Ako dlho kvasi chlieb v chladničke? Ja som čítala že aj 6-8 hodín. Naposledy som ho nechala z večera do rána a pravdepodobne mi prekysol

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          26. apríla 2019 @ 16:15

          Evi, zdravím, závisí to od kvásku a od teploty v chladničke. Ideálne je, aby cez noc v chladničke vydržal a kvasenie bolo naozaj pomalé. Zvýrazní to chuť, zlepší stráviteľnosť…je to skrátka lepšie 🙂
          Ak chlieb kvasí rýchlo v chlaničke, skúste stiahnuť teplotu, aby sa kvasenie predĺžilo. Nech sa darí 🙂

          Reply

  4. Darina
    19. septembra 2018 @ 16:23

    Pečiem kváskový chclieb asi tak cez rok aj vďaka Vám Naty, keď ste mi poradili, ako zachrániť kvások. Keď si tak listujem v blogu, pozerám výsledky ostatných kváskovateliek, zisťujem, že môj chlebík nie je taký balón, ako ho krásne pomenovali dievčatá 🙁 . Aj keď mi pekne nakvasí štartér aj cesto, a v mojej kuchyni je to pri tohoročných horúčavách výhoda, po upečení má chlebík vlhkú striedku. Kôrka je síce chrumkavá, ale na druhý deň je už chlieb skôr hutný a ťažký. Mám ten pocit, že niečo nie je v poriadku. Prosím teda o radu, čo mám robiť inak, aby som aj ja docielila balóooon, ktorý dlho vydrží… Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      23. septembra 2018 @ 8:26

      Darinka, teším sa Vášmu kváskovaniu 🙂 VLhká striedka je možno aj práve tým horúčavám. Uvidíte teraz na jeseň, malo by sa to upraviť. Tzv “balón” vzniká miesením a najmä receptom. Vyskúšajt náš prvý recept na chlieb v knižnom bestselleri Kváskovanie – Recepty z kvásku. S ním sa to najľahšie dosiahne. 🙂 Držím palce. Dokváskovania

      Reply

  5. darina
    23. septembra 2018 @ 19:18

    Dnes som ho piekla 🙂 , podaril sa a zdá sa že striedka nebola až taká vlhká ako inokedy. Dúfam, že je to ozaj len kvôli horúčavám, hoci ako som bola písala, v mojej kuchyni, kedže bývame v rodinnom dome postavenom starými technológiami a materiálmi, teplo veru nebolo a nie je. Mám pri kváskovaní skôr opačný problém, že je v nej chladno. Tak budem ďalej vylepšovať a keď sa stretneme na kurze v októbri, budem veľmi pozorná frekventantka 🙂 🙂 ďakujem za Vašu odpoveď a prajem krásne dni, dokváskovania

    Reply

  6. Maria Stajgarova
    10. januára 2019 @ 10:16

    Ahojte dievcata,
    Moja otázka je možno menej casta, lebo všetko bolo Ok takmer dokonca. Cesto som nechala rast v poslednej fáze a tu som ho opustila… jednoducho som sa mu (krásne nadvihnutemu) nemohla venovať a odložila som ho do chladničky na viac dni… čo sa samo prejavilo. Teraz je vyfucane, polovičné (obsahovo) a navrchu bola vyhrážania voda. Mám dilemu: dá sa s tým niečo robiť, alebo ho vyhodiť? Vďaka za radu!

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      14. januára 2019 @ 10:40

      Majka, zdravíme, je to už diskutabilné… odporúčam radšej nové cesto, keď toto už štrajkuje. Nech sa darí 🙂

      Reply

  7. Daša
    22. januára 2019 @ 9:23

    Ahoj dievčatá, kváskujem väčšinou v zime, keď je viac času, celkom sa mi darí, aj keď som nikdy neochutnala iný kváskový výrobok, než ten môj, predsa sa mi stáva napríklad aj včera, kvások krásne vykvasil, cesto trošku menej, aj napriek tomu som ho šupla do rúry /základný chlieb/, vyzeral, že nerastie a až neskôr podrástol a praskol zboku riadne….. po rozkrojení boli v ňom obrovské diery a miestami takú hustejší….chuťovo ok, len neviem, kde som spravila chybu. Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. januára 2019 @ 17:28

      Daška, zdravíme. Najlepšie bude, ak nám pošlete na náš mail fotku, aby sme striedku videli. Ďakujeme. Každopádne, kvások treba ozdraviť.

      Reply

  8. Iveta
    22. januára 2019 @ 13:52

    Dobry deň.Prosiiiim radu.Prečo mam v chlebiku veľké diery a v rure sa nezdvihne rovnako.Myslim že mam aj väčšiu ošatku ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      22. januára 2019 @ 17:29

      Ivetka, zdravím, pošlite nám, prosím, na náš mail fotografiu striedky. Možno to bude receptom alebo kváskom. Ďakujem

      Reply

  9. Lenka
    23. januára 2019 @ 10:20

    Zdravim dievčatá, neviete mi poradiť prečo mám každý bochník ktorý upečieme deravý pod kôrou?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      24. januára 2019 @ 17:05

      Leni, môže to byť napr. neopatrným zachádzaním s cestom. Skúste ho vyklápať z ošatky opatrne. Držíme moc palce!

      Reply

  10. Lenka
    23. januára 2019 @ 21:48

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať, mne sa zdá, že štarér je v poriadku, cesto nakysne v ošatke, ale keď ho dám na plech, “roztečie sa”. Po upečení je fajn, chuťovo aj striedka je podľa mňa ok, … len nie je ako balón.
    Niekedy sa mi zdá, že už po prvom kysnutí s prekladaním mám cesto, ktoré sa rozteká.
    treba pridať ešte múku ? a v ktorej fáze ?
    ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      24. januára 2019 @ 17:03

      Leni, zdravíme. prosím, napíšte nám mail. ROzoberieme to dopodrobna. Ďakujeme

      Reply

  11. Lenka
    11. februára 2019 @ 11:37

    Dobrý den.
    Chcela by som Vás poprosiť o radu. Kváskujem cca pol roka.. nie je to zatiaľ žiadna výhra, ale bola som celkom spokojná. Robím len špaldový chlieb. Nikdy som ho nemala nejako extra pekne nafúknutý, ale nebolo to až také zlé ako posledných 5 chlebov.
    Kvások pekný, živý, rozkvas tiež. Cesto prekladám pri izbovej a potom ide na chladničky na 12 h. V ošatke narastie, ale v trúbe už nie…
    Jediný rozdiel je v tom, že predtým, keď mi to ako tak išlo, som 1. fázu kysnutia dávala do chladničky a v ošatke už bol pri izbovej teplote. Odkedy som to vymenila, nejde to.
    Može mať toto taký vplyv na výsledok?
    Vyhovuje mi to viac, nakoľko rozkvas sa mi už urobí za cca 5 hodín a je mi lepšie ho dať na noc do chladničky.
    Keď som nechávala pri izbovej ošatku, nikdy mi v nej úplne nenarástol, ale aspoň v trúbe trochu vyskočil..
    Rozkvas robím zo 150 ražnej, a potom pridávam 500 šp. hl. múky.(150 cz+ 350 obyč.) a 320 vody. Zlý pomer?
    Je 12 hodín v chladničke veľa?
    Fú.. som sa rozpísala 🙂 ak si nájdete čas na odpoveď, budem rada.
    Ďakujem.
    Pekný deň.
    L.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      11. februára 2019 @ 21:40

      Zdravím 🙂 môže to byť múkou a kváskom. skúste možno pre porovnanie náš základný chlieb z knihy Kváskovanie 2. je celošpaldový. robí aj ten problém? Dajte vedieť, držím palce 🙂

      Reply

      • Lenka
        22. februára 2019 @ 14:23

        Ďakujem za spätnú väzbu. Zatiaľ som iné robila len 2 razy a tie vyšli.. Len boli malé pre nás 🙂 tak som skúsila ten môj nepodarok ešte upraviť trochu. Ražnú som zamenila za polohrubu sp., dala som menej vody a znížila som teplotu v chladničke na 5 stupňov a vydržal tých 12 hodín. ale to je asi maximum. Neviem si predstaviť ako môže vydržať cesto v chladničke v ošatke aj 24 hodín ako niektorí píšu…
        Ešte raz ďakujem a želám veľa dobrých nápadov na chutné recepty 🙂
        L.

        Reply

  12. Magdalena Pandošova
    17. februára 2019 @ 11:14

    Dobry deň! Ja pečiem už dlhšie z kvasku,pečivo,sendviče ,rožky aj chlebiky rôzne recepty.Ale v poslednej dobe sa mi zda ,že chlebik a rožky su tuhšie a trochu lepkave,mož no je to tym ,len ja si myslim ,asi dlhšie hnetiem cesto.Bude to tym,alebo iny problem.PROSIM poradte mi,mam veĺmi rada kvaskovanie,ja si už ani nekupujem chlieb a pečivo.Ďakujem s pozdravom Magdalena.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      17. februára 2019 @ 21:34

      Magdi, ak máte kvások v dobrej kondícií a máte dobré múky, tak to bude tým miesením. Prílišné miesenie nie je vhodné. Vyskúšajte o trochu kratšie miesiť. NEch sa darí 🙂

      Reply

  13. Martinka
    4. marca 2019 @ 17:59

    Dobry den,
    mna by zaujimalo ci robim nieco zle. Ked upeciem kvaskovy chlieb tak v ten den je vinikajuci makky vatickovy, ale na druhy den je podla mna hutny nie ako cerstvo upeceny. Ja viem ze nebude ako cerstvy ale nechcem aby bol hutny. Co mam urobit aby taky nebol?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      6. marca 2019 @ 8:35

      Martinka, zdravíme! Závisí od receptúry, kvality kvásku a hĺbky fermentácie múk. Nedá sa paušálne povedať takto. Každopádne držím palce, aby sa darilo. 🙂

      Reply

  14. Martina
    5. marca 2019 @ 13:03

    Dobry den, som zaciatocnicka v kvaskovani, a po precitani viacerych diskusii chcem sa vas spytat. Kvasok som krmila raznou chlebovou mukou, je mozne ze viacere odporucaju krmit raznou celozrnou ze je lepsi potom kvasok a aj vyrobky z neho. Maju pravdu, vy by ste odporucili? Viem ze raz.celozr.sa krmi prve 3dni. Dakujem za odpoved.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      6. marca 2019 @ 8:37

      Zdravíme! Kvások kŕmený ražnou celozrnnou múkou je vhodný na pečenie chleba, nie je však univerzálny- pečivo a koláče sú hutné, s chlebovou chuťou, len s minimálnym zafarbením na povrchu. Preto odporúčame kvások kŕmiť ražnou chlebovou múkou. Vtedy je kvások univerzálny a vhodný do každého receptu.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  15. Monika
    8. apríla 2019 @ 13:10

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať čo znamená ak sa spodok chlebíka roztrhal…? Piekla som druhý krát, a zároveň prvý krát gazdovský chlebík.
    Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. apríla 2019 @ 20:47

      Moni, zdravím, možno vychladol plech, alebo je tenší. Každopádne je to len kozmetika, chuť určite ostala 🙂

      Reply

  16. Zdenka
    23. apríla 2019 @ 18:52

    Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať, prečo mi praská chlieb?
    Kvasok aj cesto sú úplne super, cesto dám na plech (horúci) a pekne sa zdvíha, až zrazu praskne buď po celom spodku alebo na jednej strane.
    Chuťovo je skvelý, mäkký, nafuknuty, s krásnymi dierkami, akurát tie praskliny nás trápia. Robíme polovicu hladká múka a polovica ražná, vždy 400g.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. apríla 2019 @ 16:16

      Zdeni, zdravím! Upodozrievam plech. Asi je tenký alebo už starší. Skúste piecť na dvoch plechoch spolu, abo zmeňte úplne povrch pečenia- napríklad kameň.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  17. jana
    5. mája 2019 @ 8:10

    Dobrý deň, prosím Vás poraďte mi čo robím zle 🙁 cesto mi krásne nakysne, preklopím ho na plech, dám do rúry a klesne 🙁 po chvíľke sa trošku zdvihne, ale nie toľko ako keď bolo v ošatke. Chuťovo je ok, nepraská… ale nie je taký nadýchaný ako by som chcela.
    Ďakujem za odpoveď! jana

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      6. mája 2019 @ 17:59

      Janka, zdravím, v tomto prípade odporúčam finálne kvasenie skrátiť. Teda skúste najprv o 30 min. piecť skôr. Ak by sa stále rozlieval, skráťte o ďalších 30 min. Verím, že sa bude už len a len dariť 🙂

      Reply

  18. Tamara
    18. mája 2019 @ 11:40

    Dobry den Naty, prosim, chcem sa opytat… Ako dosiahnut aby sa mohol chlebik v trube nafuknut/narast? Okrem poriadne rozohriatej truby a zapary co na to este vplyva? Moj chlebik ostane vo velkosti takej akej ho vyklopim z osatky. Nerozleje sa ale ani nenarastie aj ked v recepte sa uvadza, ze ano. Ma na to vplyv aj finalne kysnutie? Niekde som citala, ze ak dam menej vykysnuty tak vtedy sa v rure dokysne a tym narastie. Je to pravda? Je mozne, ze ho tam uz davam tak vykysnuty ze uz neporastie? Chutovo mam chlebiky dobre len ma hneva ze nie su pekne nafuknute. Dakujem za odpoved 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      20. mája 2019 @ 20:28

      Zdravím, Tami! Môže to byť samotnou receptúrou- taký má skrátka byť,alebo svoje zohráva aj múka, spôsob a kvalita miesenia a v neposlednom rade aj tvar a veľkosť ošatky. Skúste možno iný recept- aby ste si vedeli porovnať, Každopádne moc moc držím palce, aby sa vydaril krásny nadýchaný 🙂 Naty

      Reply

  19. Lubica
    7. júla 2019 @ 16:47

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať kde môže byt chyba keď mi chlebík zaplní pekne opätku, dám na plech nerozlišovať sa a po pár minútach mi vytečie..peciem bez zápory, robilo mi to keď som dala viac muky príď tancami do ostatky ale teraz zase..dakujem za pomoc

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      11. júla 2019 @ 17:11

      Lubi, zdravíme. autocorrect asi úradoval:) ale podľa popisu sme pochopili, že sa vám chlebík rozleje, je dlhšie v ošatke, než mal byť. skúste skrátiť čas, ktorý cesto finálne kvasí. Malo by sa to upraviť 🙂 nech sa darí 🙂

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *