Konferencia Deň chleba s kváskovaním 1.ročník- Ako nám bolo a kto vyhral
Prvý ročník konferencie máme úspešne za sebou. Píšete nám, že bolo úžasne. Hreje nás to pri srdci, pretože s prípravou a realizáciou konferencie bolo naozaj veľa roboty. No podľa vašich reakcií naša námaha nebola márna a konferencia bola viac než vydarená.
No poďme pekne poporiadku. Aj pre tých, ktorí na konferencii Deň chleba s kváskovaním, ktorá sa konala v sobotu 12. októbra 2019 v Senci, neboli, povieme a ukážeme, čo všetko sme počas poobedia spoločne zažili. Nech viete, na čo sa budúci rok môžete tešiť.
Prečo práve tento dátum?
16. október je Svetový deň chleba. A tak sme zvolili sobotu 12. október ako najtrefnejší termín na živé stretnutie kváskovačov.
Kde sa konferencia konala
Do Senca, kde sa konferencia konala, ste prišli z blízkych i ďalekých kútov celého Slovenska. Ba čo viac: dokonca aj z Čiech. Čo si veľmi vážime. Mesto Senec a Hotel Senec **** sme vybrali z dôvodu, aby keď si urobíte výlet na konferenciu, aby ste so sebou mohli zobrať i rodinu. Oproti hotelu je super aquapark, a tak si vaša rodinka mohla zatiaľ oddýchnuť tam. Alebo vybehnúť do Bratislavy, ktorá je autom len cca 15 minút cesty. Zároveň, či už ste prišli zo Záhoria, Čiech, či Banskej Bystrice, Senec bol tak nejak uprostred. Budúce roky, čo poviete: máme urobiť konferenciu v inom meste? Dajte nám vedieť kde a aj kvôli čomu práve vo vami vybranom meste.
Súťaž „Najlepší kváskový chlieb roka 2019“
Všetci kváskovači, ktorí sa prihlásili do prvého ročníka súťaže o „Najlepší kváskový chlieb roka 2019“, prišli o trochu skôr a priniesli svoje napečené parádne kváskové chleby. Jeden chlebík išiel na stôl pre porotu a druhý peceň toho istého chlebíka putoval na ochutnávku pre všetkých prítomných.
A tak, keď všetci účastníci postupne prichádzali, mohli už na stoloch obdivovať nádherné súťažné kváskové chlebíky.
Porota sa zatiaľ, kým všetci ľudia z rôznych kútov Slovenska poprichádzali, tiež nenudila a hodnotila súťažné chlebíky v prvej časti. To, ako vyzerajú, ako sú ozdobené, ako vyzerá ich kôrka. Každý súťažný chlieb mal pridelené číslo, aby porota nevedela, ktorý chlebík patrí ku ktorému súťažiacemu a bolo to tak voči všetkým fér.
O tom, aké boli podmienky prihlásenia sa do súťaže, nájdete v tomto predchádzajúcom článku.
Darčeky na uvítanie
Každého, kto na konferenciu prišiel, čakali okrem milých úsmevov nášho organizačného tímu, aj milé prekvapenia v podobe 3 darčekov:
- Domáci perník s textom „Milujem kváskovanie“ (ďakujeme pánovi E. Ďurkovi)
- Taška s múkou na kváskovanie a milou knižkou s príbehom slovenského mlynu (ďakujeme Mlynu Trenčan)
- Náramok s pekným motivačným textom (ďakujeme www.visionbook.sk)
Okrem darčekov sa všetci prítomní mohli hneď po príchode na konferenciu občerstviť. Veď po častokrát dlhej ceste každému padla vhod dobrá kávička alebo čaj a k nim koláčik, slané či ovocie.
Sme radi, že ste na konferencii dali hneď spolu do reči a spoznali sa navzájom aj mimo online digitálny svet. Je fajn spoznať ľudí, ktorých baví to, čo aj vás a ktorých ste dovtedy poznali len cez online písmenká.
Kto súťažil v súťaži o „Najlepší kváskový chlieb roka 2019“
Súťažiacich bolo na 1.ročníku súťaže 14 a upiekli veru nádherné a chutné chlebíky. Domáce, kváskové, voňavé a dobré. Každý jeden z nich sa stal v podstate výhercom. Ako to? Lebo prekonal svoj strach z neznámeho. Z toho, či sa mu chlebík vydarí a či obstojí v „konkurencii“ s ostatnými .
Preto gratulujeme všetkým 14 súťažiacim 1. ročníka súťaže o Najlepší kváskový chlieb roka 2019.
Víťazi a ocenenia
Vyhodnotenie súťažiacich bolo naozaj veľmi tesné a rozhodovali úplne minimálne rozdiely v súčte hlasov. Na tom bolo vidieť, že súťažné chlebíky boli všetky super 🙂 a len ťažko sa v nich rozhodovalo.
No predsa len sa porota zhodla a vyhodnotila 3 víťazov:
1. miesto získala: Ildikó Béreš-Némethová
Za 1.miesto získala ceny:
nádherný ručne vyrábaný pekáč na pečenie chleba od Katky Tesař, debničku plnú farmárskych výrobkov od Farmy u Ďurkových, tričko Pečiem s láskou s kváskom od AdaBada Tshirts, 50 kg múk na kváskovanie od Mlynu Trenčan a diplom za 1.miesto
2.miesto: Alexandra Parmová
Za 2.miesto získala ceny:
mixér zn. Kenwood, debničku plnú farmárskych výrobkov od Farmy u Ďurkových, tričko Pečiem s láskou s kváskom od AdaBada Tshirts, 40 kg múk na kváskovanie od Mlynu Trenčan a diplom za 2.miesto
3.miesto: Ľubica Kubíčková
Za 3.miesto získala ceny:
kváskový balíček o Chuť od Naty, debničku plnú farmárskych výrobkov od Farmy u Ďurkových, tričko Pečiem s láskou s kváskom od AdaBada Tshirts, 30 kg múk na kváskovanie od Mlynu Trenčan a diplom za 3.miesto
Všetci ostatní účastníci súťaže tiež neodišli naprázdno
Ďakujeme i všetkým ďalším súťažiacim za to, že napiekli vynikajúce chlebíky.
Gratulujeme menovite: Ivana Lonckova, Mária Kostová, Martin Vovk, Anna Martiniková, Ingrid Böhmerová, Dagmara Fabriová, Viera Šišuláková, Jana Živcicová, Ľubica Jančeková, Pavol Kalivoda, Anna Vedelová.
Zúčastnení získali nasledujúce ceny ako poďakovanie za účasť v súťaži: darčekový kupón na 10 kg múky na kváskovanie + ošatku na chlebík + diplom o účasti v súťaži
Poďakovanie partnerom, ktorí venovali ceny do súťaže
Srdečne ďakujeme partnerom, ktorí venovali ceny do súťaže o Najlepší kváskový chlieb roka 2019: Mlyn Trenčan , farma u Ďurkových, značka Kenwood, unikátne pekáče od Katky Tesar, AdaBada T-shirts, eshop www.chutodnaty.sk, eshop www.extradarcek.sk
Odborníci nám vysvetlili a poradili
Veľmi ste si pochvaľovali aj to, že medzi nás na konferenciu zavítali aj odborníci z oblasti mlynárstva, pekárstva a zdravej výživy. Vypočuli sme si ich rady a tipy a popýtali to, čo nás zaujímalo. Veľmi pekne ďakujeme týmto 3 odborníkom:
- RNDr. Barbara Sviežená, PhD.– akreditovaná nutričná poradkyňa s medzinárodnými skúsenosťami, ktorá získala vrámci svojho projektu ocenenie Ig Nobel Prize. Je spoluzakladateľkou Inštitútu zdravého života a venuje sa ľuďom trpiacim poruchami príjmu potravy. Je odborným garantom mnohých projektov. Počas svojej prednášky na konferencii nám okrem iného poradila, aké potraviny máme vo svojich jedálničkoch uprednostiť, keď chcete zdravo jesť. https://vyzivapreteba.sk/
- Ing. Marián Tokár, PhD. – vedecko výskumný pracovník, ktorý pracoval na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Vrámci svojich projektov sa venoval spracovaniu obilia a výrobkom z múky. Je profesionálne uznávaným porotcom mnohých súťažných degustácií chlebov a pekárenských výrobkov. V rozhovore sme ho počas konferencie vyspovedali zvedavými otázkami, čo sa týka obilia.
- Ing. Ervín Ďurka – majiteľ Mlynu Trenčan. Stojí na čele tohto slovenského mlynu, ktorý založil a vybudoval jeho otec. I preto si Mlyn Trenčan zakladá na slovenskej kvalite a úcte k tradíciám. Počas rozhovoru zodpovedal na všetky otázky ohľadom múk a ich výroby.
Bolo nám cťou, že ste boli konferencie súčasťou. Takisto ďakujeme aj za účasť v odbornej porote súťaže o Najlepší kváskový chlieb roka 2019.
Knihu Kváskovanie 3 sme pokrstili
Krst knihy „Kváskovanie 3 – Čarujeme s kváskom“ prebehol úplne jedinečne. Nakoľko knihu sme napísali pre vás všetkých, krstnými rodičmi sa stali všetci milovníci kváskovania, ktorí boli prítomní na konferencii. Každý jeden z účastníkov mohol knihu pokrstiť a zaželať jej milé slová.
Krstilo sa slovenským kvalitným obilím, z ktorého sa vyrábajú múky na kváskovanie. Všetci krstní rodičia následne mohli do pokrstenej knihy napísať to, čo majú na srdci alebo dať aspoň svoj podpis.
Ďakujeme, že ste sa stali krstnými rodičmi.
Kronika Kváskovania
Počas tohto 1.ročníka konferencie sme zaviedli ešte jednu výnimočnú vec: Kroniku kváskovania.
Knihu, ktorú budeme nosiť vždy na spoločné živé stretnutia kváskovačov a do ktorej môžete zapísať čokoľvek chcete, aby sa uchovalo. Do kroniky budeme zapisovať aj výsledky súťaže o Najlepší kváskový chlieb roka. Je nádherné čítať odkazy, ktoré ste do nej vpísali a už teraz sa tešíme na tie budúcoročné.
Pomáhame tým, ktorí to potrebujú
Tak ako sme pri príprave konferencie hovorili: všetky peniažky, ktoré po odpočítaní nákladov spojených s realizáciou konferencie zostanú, budú venované chorým detičkám.
Počas konferencie ste si vyžiadali, že chcete venovať detičkám i niečo naviac: A tak ste vy počas konferencie venovali na tieto účely spolu: 80 €
Podľa výpočtov žiaľ výsledok konferencie vyšiel tak, že príjmy nepokryli náklady a tým pádom časť nákladov potrebných na realizáciu konferencie sme museli my dve zadotovať z vlastných vreciek (do príjmov sme nepočítali zbierku pre detičky).
No napriek tomu sme sa, Daniela a Naty so svojimi rodinami, rozhodli: to, čo ste venovali vy priamo na účely podporu chorých detí pôjde detičkám (nie na pokrytie nákladov konferencie). A naviac sme sa rozhodli, že k sume 80 €, ktorú ste venovali vy, doložíme ešte aj my dve a celkovú sumu 200 Eur v mene nás všetkých kváskovačov sme odovzdali na podporu tohto chlapčeka s menom Filipko. Prečo sme podporili v mene všetkých kváskovačov práve jeho? Určite sami uznáte, že mať zdravé ruky, vedieť sa najesť, obliecť, je pre človeka dôležité. Veríme, že v budúcnosti pomôžeme ďalším ľuďom v núdzi.
Veď aj o tom je kváskovanie: o vzájomnej pomoci, rodine a láske. Ďakujeme, že sme spolu mohli hoci i touto symbolickou sumou pomôcť.
Poďakovanie tímu, ktorý pomáhal počas konferencie
Ďakujeme našim rodinám a všetkým dobrovoľníkom, ktorí pomáhali s prípravou a realizáciou konferencie. Ďakujeme za vašu pomoc. Bez vás by sa táto konferencia nedala zrealizovať.
Poďakovanie partnerom tomboly
Žiaden z účastníkov konferencie neodišiel s prázdnymi rukami. Okrem darčekov, ktoré každý účastník dostal hneď na začiatku konferencie, vstupenka každého jedného účastníka bola zlosovateľná v tombole. A tak napríklad i tieto ceny potešili kváskujúcich zúčastnených: knihy Kváskovanie, múky na kváskovanie, ošatky, praktické pomôcky na kváskovanie, rôzne hodnotné knihy, domáce farmárske výrobky, dekoračné a darčekové predmety a veľa ďalších hodnotných cien.
Ďakujeme nasledujúcim partnerom, ktorí venovali ceny do tomboly:
www.kvaskovanie.sk, Mlyn Trenčan, AdaBada T-shirts, www.aromasperky.sk, Bora šperky, kniha od Michal Pataky, Fitshaker, Žena snov, Smoothie recepty, farma u Ďurkových, www.informovanaflasa.sk, sypané čaje www.sannytea.sk, Sobi.eco, Pink.onion, imani.sk, Nikoleta Vujisic, www.medovica.com, www.kronikazivota.sk, www.visionbook.sk, www.chutodnaty.sk, www.extradarcek.sk
Kvások pre každého
A okrem tohto všetkého, každý z účastníkov si mohol zDARma zobrať kvások. Kvások, ktorý doslova ukváskoval všetky tri knihy Kváskovanie 1, 2, 3.
Poctivý, kvalitný, ražný kvások.
Poďakovanie všetkým vám
Ďakujeme vám. Za to, že ste prišli. Za to, že ste si užili prvý ročník konferencie Deň chleba s kváskovaním. Za to, že sme sa mali príležitosť spoznať aj osobne. Potriasť si rukou, odfotiť sa, povedať si milé slová.
Slovo na záver:Konferencia predčil naše očakávania. Bolo úžasné vás stretnúť.
Dovidenia budúci rok, čo poviete?
S úctou k zdraviu a tradíciám,
Naty a Daniela