50 komentárov

  1. Iveta
    23. januára 2020 @ 19:36

    Super rady !,kvaskujem už viac rokov,a čim viac pečiem, konkrétne chlebík,naozaj sa mi zdal akýsi blatovejši,milujeme chlebík ražný celozrnný, odpoveď som si tu našla.Ďakujem.,dokváskovania priatelia😄

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      27. januára 2020 @ 21:23

      Super, Ivetka, tešíme sa, že sme mohli takto pomôcť 🙂

      Reply

  2. Monika
    23. januára 2020 @ 19:46

    Je to ťažké, keď s tým chce človek začať, no na internete je toľko je toľko rôznych informácií, že nevie ktoré postupy si má osvojiť. Snažím sa kváskovať už od jesene, všetko je fajn, len si neviem kvások udržať, a vždy zakladám nový. Tentokrát to skúsim podľa vášho článku, ako sa starať o kvások. Príde mi to jasne a logicky vysvetlené. Rada by som bola, kebyže sa mi tentokrát už podarí kvások dlhšie udržať.
    Skladovanie chlebíka mi tiež veľmi nejde, hoci mám ľanové vrecúška, chlebík je na tretí deň tvrdý ako skala.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      27. januára 2020 @ 21:22

      Úplne rozumieme, Moni. Je veľa spôobov, ešte viac informácií a odporúčaní. Navzájom sa nepodporujú, niektoré si odporujú, a tak človek nevei, čo si o tom myslieť. Aj preto sme sa rozhodli spísať informácie do kníh, aby sme ucelili informácie a podali ich laickým spôsobom. Nech si každý môže doma upiecť svoj chutný a zdraviu propešný chlieb.

      Reply

  3. Ľubica Tkačíková
    26. januára 2020 @ 15:58

    Chcem sa spýtať na skúsenosti s kváskom a pečením chleba a pečiva z bezlepkových múk.
    Zatiaľ som skúšala vyrobiť kvások z ryžovej múky, ale sa mi nepáčil.
    Pečiem teda s droždím. Kvôli dcére, ktorá má celiakiu.
    Ďakujem za radu.

    Ľubica

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      27. januára 2020 @ 21:03

      Lubi, zdravime:) aj bezlepkove kvaskovanie moze byt zabavne a moze chutit. Treba kvalitny a silny kvasok. My vedieme kvaok kukuricnou hladkou mukou, upecene kvakove veci u nadychane a super. Odporucame pozriet navod na zalozenie bezlepkoveho kvasku: https://kvaskovanie.sk/zalozenie-bezlepkovy-kvasok/

      Reply

  4. Michaela
    11. februára 2020 @ 0:22

    Dobrý deň, začala som so založením kvásku. Založila som ho večer a aj preto som sa zmýlila, keďže môj štvrtý deň, kedy sa múka mení z celozrnnej dopadol tak, že som dala ražnú celozrnnú ako v tretí deň (večerné prikrmovanie). Je to problém? Zmení sa konzistencia kvásku ? Ďakujem za odpoveď

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      16. februára 2020 @ 10:54

      Miška, zdravím, je to v poriadku 🙂 pokračujte ďalej podľa návodu.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Andrea
        9. apríla 2020 @ 10:46

        Dobrý deň, pečiem asi šiesty chlebík ražno – pšeničný, po upečeníje výborný, nadýchaný,
        chrumkavý, ale druhý – tretí deň sa už zle krája, na štvrtý deň je ako skala. Skúšam meniť teplotu pečenia, dĺžku pečenia bez výraznejšej zmeny. Poprosím o radu. Ďakujem, s pozdravom Andrea.

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          9. apríla 2020 @ 10:54

          Zdravím, Andrejka. Skúste predĺžiť 1.dobu kvasenia, prekladajte cesto a chlebík baľte do kvalitného ľanového či voskového vrecka. Je dobré clebík skladovať v drevenom chlebníku, alebo v linke či vypnutej rúre. Ak vám chlebík tvrdne rýchlejšie, než ho stihnete spapať, dajte polovicu chlebíka do mrazničky.
          Nech sa darí 🙂

          Reply

  5. Ajuš
    24. februára 2020 @ 0:14

    Dobrý deň,

    začala som s kváskovaním, chováme si s detmi vlastného Janíčka podľa vášho návodu už 2 týždne.
    neviem však posúdiť či je už dosť vychovaný, zdá sa mi že za 24 hod rastie rovnomerne.
    Len ma pomýlil ten plávajúci test. Ten sa nerobí na materskom kvásku ale až keď robím štartéry na pečenie?
    Doteraz sme piekli len odobratím bábovku, pizzu a pagáče a zatiaľ všetko vyšlo. Pre istotu sme vždy dali viac kvásku, aj 3 PL. Tak neviem či je už kvások dosť mocný na pečenie chlebíka /ten plávajúci test mi nefunguje/ a môžem ho už prestať denne chovať a dať do chladničky.
    Ďakujem za radu.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      24. februára 2020 @ 14:23

      Zdravím, Ajuš:) tešíme sa vášmu kváskovaniu 🙂 plávajúci test sa robí pri štartéri. Keď vám kvások takto super napiekol, určite je vypestovaný. 🙂 Netreba ho dávať do cesta toľko veľa, môžeme tak zvyšovať kyslú chuť.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  6. Michaela
    11. marca 2020 @ 1:44

    Dobrý deň mam otazku ako dlho je o.k. cakat na zdvojnasobeny starter mam pocit ze ten moj mlady kvasok je slaby Ďakujeem za odpoved Miska

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      11. marca 2020 @ 14:41

      Miska, zdravím, 12 hodín. Ak tak nie je, posilňujte kvások- ozdravte ho, kŕmte ho. Nech naberie silu.
      Držím palce
      Naty

      Reply

  7. Emily
    19. marca 2020 @ 20:03

    Dobrý deň, založila som si kvások po prvýkrát. Použila som ražnú chlebovú múku, kedže som celozrnnú nezohnala, je to problém? Taktiež nerozumiem návodu na Vašej stránke, konkrétne keď sa odoberá kvások a použije sa na kŕmenie iná múka. Čo mám robiť s tým pôvodným kváskom kde bolo jabĺčko? Vyhodiť? A akú inú múku mám použiť na nový kvások, keď som už na začiatku použila chlebovú ražnú? Ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      20. marca 2020 @ 7:27

      Dobrý deň! Kvások sa dá vypestovať aj z ražnej chlebovej múky od začiatku, nie je to problém. Na štvrtý deň odoberáte 60g z kvásku bez jablka a ostatok môžete použiť. Ktoré recepty sú vhodné, nájdete u nás na webe: https://kvaskovanie.sk/tipy-mlady-kvasok/
      Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Gabika
        26. marca 2020 @ 0:10

        Dobrý večer, som začiatočník a ďakujem za všetky vaše rady…včera som urobila prvý chlebík a bol skvelý,je celý zjedení,takže zajtra idem znova na ďalší. No mám v Tom trošku chaos🤷,pre vás to bude asi veľmi trápna otázka 🤦,ale nerozumiem ,preco niekto na rozkvas použije len jednu lyžicu kvásku,niekto 120 g kvásku,niekto pouzije na rozkvas 80g múky a niekto 200g a ide o rovnakú veľkosť chleba a rovnaký typ chleba.neovplyvni to kyslosť chlebika,alebo to nemôže mať nejaký vplyv?Ďalšia vec,ak chcem robit chlebik z vacsej davky musím zväčšiť aj množstvo rozkvasu?v tomto sa trošku strácam a nikde som nenašla odpoveď… ďakujem
        Gabika

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          26. marca 2020 @ 8:36

          Zdravím, Gabika! Teším sa, že ste vyskúšali kváskovanie a chlebík vám chutil 🙂 Len tak ďalej!
          Čo sa týka vašich otázok- to je čaro kváskovania. Nikdy neurobíte ten istý chlieb, každý si ho pripravuje podľa svojej chuti. Áno, čím viac kvásku, tým sa dá predpokladať väčšia kyslosť. Ale niektorí ju majú radi.
          Áno, ako píšete- keď zväčšujete množstvo, úmerne zväčšujete všetko od začiatku.
          Nech sa darí 🙂

          Reply

          • Bara
            27. apríla 2020 @ 7:02

            Pozdravujem,
            Dostala som kvasok, no prvých sedem dni mi len ležal v chladničke, keďže som nebola doma, teraz som z neho skusala piecť, no cesto veľmi nevykyslo… môže byt problém, že kvasok nebol prikrmovany? Ďakujem krasne za odpoved 🙂

          • Naty Štefková Žúreková
            28. apríla 2020 @ 19:05

            Zdravím, je to možné. SKúste ho najprv nak’rmiť, aby mal silu a až potom použiť. Všetko dobré:)

  8. Julka
    28. marca 2020 @ 20:31

    Dobrý deň.
    Vaše rady sú úžasné a hlavne super vysvetlené pre začiatočníkov👍 Začínam s kvaskovanim a už sa neviem dočkať toho voňavého chlebíka.
    Kamarátka mi podarovala ražný celozrnný kvások….no ja by som z neho chcela robiť aj koláče a rožky? Dá sa z neho nejako urobiť ražný chlebovy kvások?
    Ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      29. marca 2020 @ 13:11

      Juli, veľmi sa tešíme 🙂 ďakujeme za pochvalu 🙂 stačí ho začať kŕmiť chlebovou múkou, následne sa postupne vyčistí 🙂

      Reply

      • Júlia
        30. marca 2020 @ 10:22

        A dá sa z razneho celozrnného kvásku urobiť aj LM? Či to radšej až potom z razneho chlebového?
        Ďakujem 😉

        Reply

        • Daniela Rau
          19. apríla 2020 @ 13:39

          Nakoľko sa z lievita zvyknú piecť biele nadýchané koláče a chleby, celozrnnosť nie je vcelku s súlade s požqdovaným výsledkom. Preto doporučujem: z ražného chlebového kvásku alebo LM založiť od začiatku (vo Facebook skupine “Kváskové pečenie” v časti oznámenia nájdete kompletný návod aj s fotkami a radami).

          Reply

  9. Monika
    1. apríla 2020 @ 10:53

    Dobrý deň. Mám otázku. Keďže žiaľ neviem nikde zohnať potrebné múky, založila som kvások z Bio múky celozrnnej ražnej. Moja otázka znie, v ten štvrtý deň, kedy sa mení múka, môžem dokrmovať kvások aj pšeničnou chlebovou múkou? žiaľ, ražnú clebovú naozaj nikde neviem nájsť…

    Ďakujem,

    Monika 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      2. apríla 2020 @ 6:09

      V tom prípade radšj kŕmte stále ražnou celozrnnou múkou a vypestujte ražný celozrnný kvások

      Reply

  10. Monika
    1. apríla 2020 @ 13:59

    Dobrý deň, skvelá stránka! Chcem sa opýtať, môžem pri zakladaní materského kvásku kombinovať rôzne druhy múky? Žiaľ, momentálne je to trošku zložitejšie s tovarom a nezohnala som potrebné múky… Kvások som založila z celozrnnej ražnej múky a pokračujem druhým dňom. Na piaty deň by som mala po správnosti pridať ražnú chlebovú múku, ale zohnala som iba pšeničnú chlebovú múku. Môžem pridať aj tú, alebo je lepšie kŕmiť kvások radšej naďalej celozrnou ražnou?

    Veľmi pekne ďakujem za radu.
    Už teraz sa na ten chlebík teším 🙂

    Monika

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      2. apríla 2020 @ 6:10

      Zdravím, Moni! V tomto prípade radšej ostaňte kŕmiť ražnou chlebovou múkou stále.
      Všetko dobré 🙂

      Reply

  11. Jarmila
    6. apríla 2020 @ 21:40

    Zdravím. Založila som si vlastný kvások už po druhýkrát. Asi tak na desiaty deň páchne za acetónom. Nerobila som kvások podľa Vášho návodu s jablkom. Robila som podľa iného návodu z internetu. Mám dojem, že mi chýba nejaká informácia. Ako mám ďalej pracovať?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      7. apríla 2020 @ 5:47

      Zdravím, Jarak, začnite ho kŕmitť 2x denne a kvások zahustite. Upraví sa to. Odporúčam pridať sa do fb skupina Kváskované pečenie, kde je každý deň prípravy kvásku nafotený a vysvetlený.
      Všetko dobré 🙂

      Reply

  12. Zuzana Očovsyová
    8. apríla 2020 @ 8:33

    Dobrý deň 🙂.
    Chcela by som sa Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Nezohnala som žiaľ ani v kamennom obchode, ani v e- shope Vašu múku na kváskovanie, krorú bežne používam( ražnú- celozrnnú a ani ražnú chlebovú).
    Zohnala som Perneku múku hladkú celozrnnú pšeničnú a tiež múku a Lidla Bio- organic pšeničnú celozrnnú.
    Môžem prosím s touto niektorou dokrmovať kvások.
    Ďakujem krásne, prajem pekný deň.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. apríla 2020 @ 16:50

      Zuzi, zdravím, je to možné, budete mať ale pšeničný kvások. treba ho častejšie používať.
      Všetko dobré.

      Reply

  13. Mária
    8. apríla 2020 @ 11:14

    Dobry den. V prvom rade dakujem za skvele rady a navody, uz som si napozerala vsetky vase videa 🙂 . Prosim vas o radu. S kvaskovanim som zacala pred mesiacom (idem podla krokov na vasom blogu, vsetko si poctivo vazim, pouzivam muky na kvaskovanie z mlynu Trencan:)). Vzdy pri peceni mam vsak rovnaky problem – starter nema na povrchu bublinky a plavaci test sa mi podari az po 15-16 hodinach, pricom starter nezdvojnasobi svoj objem. Takisto prve aj druhe kvasenie. Trva vzdy dlhsie a mozno podrastie o pol cm, ale viac nie. Vysledny chlebik bol 2x ubyty, velmi ťažký, na 3.krat uz bol vyborny, aj podrastol v rure trochu. Dnes skusam 4.chlebik, ale cakam uz 15 hodin a starter stale nie je pripraveny :/ Kde robim chybu? a este jedna vec. Kvasok som pouzila, ostal mi len spinavy pohar, dokrmila som, nechala na linke, preslo 15 hodin, ale ziadne bublinky :/ Mam ho este nechat na linke ci ho mam dat do chladnicky? Dakujem vopred za odpoved! 🙂

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      8. apríla 2020 @ 16:51

      Majka, zdravím!
      Prosím odfoťte nám váš kvások a pošlite nám foto na mail kvaskovanie@gmail.com
      Pozrieme sa na to.
      Naty

      Reply

  14. Jana
    11. apríla 2020 @ 21:06

    Dobrý deň, zakladám si kvások a kúpila som si vašu knižku – študujem postupy a recepty a už sa teším na svoj prvý kváskový chlieb 😍 Vŕta mi hlavou otázka, na ktorú som zatiaľ nenašla odpoveď: Píšete, že si treba odložiť 2 PL materského kvásku do chladničky a zvyšok usušiť alebo zamraziť. Ale sú recepty, do ktorých idú 2 alebo aj 3 PL kvásku a možno by som chcela trochu tejto vzácnosti niekomu darovať. To by mi potom nič na prikŕmenie neostalo 😳 Mám si predsa len odložiť väčšie množstvo? Alebo ho prikrmovať viac alebo častejšie – ale nezmení sa kvások potom, keď bude menej živej hmoty a priveľa novej múky a vody? Ďakujem vopred za vysvetlenie.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      12. apríla 2020 @ 5:58

      Dobrý deň, Janka, dobre sa pýtate.
      V poháriku máte 2 PL a pracujete spôsobom- koľko odoberiem, toľko mu vrátim. Teda keď mu odoberiete 2 PL a ostane vám len kvások po stenách pohára, vrátite mu späť 2 PL múky a 2 PL vody. Po napapaní kvásku budete mať opäť 2 PL kvásku.
      Keď chcete z kvásku darovať, len odoberiete 1 PL pre obdarovaného. On si už kvások nakŕmi presne tak, ako vy- pretože ste z kvásku odobrali.
      Keď budete potrebovať viac ako 2 PL na jedno pečenie, len si ho vopred jednorázovo viac prikŕmite na potrebné množstvo. 🙂
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  15. Martina
    13. apríla 2020 @ 14:04

    Nemám ražnú chlebovú múku, v podstate mám teraz 3.deň z mletej raže (krásne bublinky). Bude vadiť ak budem pokračovať v kŕmení mletou ražou až do 14 dňa ak sa mi nepodarí kúpiť chlebovú? A môžem skúsiť vyrobiť ražný chlieb už z toho 4.dňového zvyšku kvásku?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      15. apríla 2020 @ 12:11

      Zdravím, pokojne pokračujtre v kŕmení ražnou celozrnnou múkou 🙂

      Reply

  16. Jana
    16. apríla 2020 @ 6:51

    Dobrý deň, môj kvások pekne rástol a bublinkoval, ale včera, na 10. deň nijako nenarástol. Aj po ďalšom kŕmení je dnes, na 11. deň (zatiaľ po prvých cca. 12 hodinách) stále na rovnakom mieste. Mám ho začať prikrmovať častejšie? Bublinky ešte má a vonia stále dobre, ako varené víno 😀 Ďakujem za pomoc.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      16. apríla 2020 @ 14:15

      áno, asi je riedky. zahustite ho- dajte menej vody a kŕmte odteraz už 2x denne, pokým bude vypestovaný. Všetko dobré 🙂

      Reply

  17. Lucia Čechová
    20. apríla 2020 @ 16:48

    Dobrý deň, mám 6 dňový kvasok, krmim raz za 24hod. Kvasok je pekný, celkom pekne voni a bublinkuje. Myslím, že ide všetko ako má.Chcela by som sa opýtať aký je postup, ak mi kvasok vykypí z pohára. Mám ho cely dať do väčšieho? Alebo mám z neho len odobrať a pokračovať v kŕmení raz za 24hod. Ďakujem

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      21. apríla 2020 @ 5:22

      Zdravím, áno, presne. najlepšie je mať 1 L pohár, aby sa tam kvások vošiel. Ak by vykypel, len ho treba preložiť.
      Nech sa darí 🙂
      Naty

      Reply

  18. Kristián
    12. mája 2020 @ 20:05

    Zdravím 🙂 kvások mi posledné dni (11.-15ty deň) rástol už pekne pravidelne. Tak som teda vyskúšal piecť ražný chlebík a následne vianočku podľa vašich kníh, no po dopečení boli oba dosť nízke a vnútri hutné, vianočka akoby nedopečená. Štartér na chlebík pekne plával na hladine. Kvások po dokŕmení taktiež pekne po 8-10 hodinách objem zdvojnásobí. Kde sa prosím Vás stala chyba? 🙁 Vopred ďakujem za odpoveď.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      13. mája 2020 @ 6:46

      Zdravím, Kristián, ťažko povedať, čo sa stalo. Možno len to, že je kvások mladý a potrebuje “zabuhnúť” Určite je potrebné ho veľa používať. Skúste palacinky, lievance, do polievky, nátierku… verím, že postupne to vychytáte 🙂 Držím palce!

      Reply

  19. M. Vavrincová
    16. mája 2020 @ 13:41

    Zdravím, chcem sa opýtať,bode robím chybu. Štartér mi pekne vzide,ale po zamiesení chleba mi cesto nechce kysnúť, niekedy mi cesto v ošatke kysne aj celý deň.Po upečení nie je nadýchaný. A niekedy mi kvások v pohári kyslo vonia,hoci ho pravidelne kŕmim ražnou chlebíčky múkou. Ďakujem. Mimi

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      18. mája 2020 @ 11:07

      Zdravím, Mimi, ťažko takto z opisu povedať, príčin môže byť viacero. Kvások môže mať kyslú vôňu, to je v poriadku.
      Rady vám poradíme, napíšte nám mailom aj s fotografiami pri postupe, aby sme vedeli, čo sa s cestom deje.
      Všetko dobré

      Reply

  20. Ľubica
    18. mája 2020 @ 9:44

    Dobrý deň,

    zakladám si materský kvások, dnes večer začne 6. deň.
    V sobotu (4. deň) som si spomenula, že mám pokračovať chlebovou múkou, ale tú som
    už nestihla zohnať. Od soboty teda prikrmujem pšeničnou polohrubou múkou (kvások začal výraznejšie rásť a vonia po víne :).
    Dnes sa mi snáď podarí kúpiť správnu múku. Mám pokračovať tou pšeničnou múkou,
    alebo ju mám nahradiť chlebovou a dokončiť materský kvások s chlebovou múkou?
    Neviem, či je možné múky takto kombinovať…
    Vopred ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prajem pekný deň 🙂

    S pozdravom,
    Ľubi

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      18. mája 2020 @ 11:10

      zdravím, Lubi, už by som ho neplietla a vypestovala z múky, ktorou kŕmite. Po vypestované si potom odoberte z neho 1 PL a tú kŕmte ražnou- pretransformuje sa 🙂

      Reply

  21. Eva
    2. júna 2020 @ 11:10

    Dobry den,

    Kvasek mam doma vypestovany, zpocatku byl pekny silny. Prikrmuju podle Vaseho navodu, prikrmim spis mensi mnozstvi ( spinavou sklenici) a necham 9-12h venku. Krasne vybehne. Ale uz po nekolika hodinach v lednici pada a velmi brzo zacina nevonet po acetonu (7 dni by urcite nevydrzel). Mam ho nechat venku kratsi dobu nebo dat vic mouky? Nebo je to tak spravne? A prosim druhy dotaz. Do rozkvasu (starteru) treba dat kvasek ve fazi nejvyssiho nakynuti nebo kdyz uz pada a teda zacina hladovet (kdyz ho beru z lednice uz vzdy pada)? Chapu tak ze starter je vlastne dalsi prikrneni, tak mi neni jasne jaky by kvasek do nej mel jit..dekuju za odpoved!

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      2. júna 2020 @ 13:49

      Zdravím, v tpm prípade buď hustejší alebo ho skôr skrývať do chladničky. Nie je chyba, že nevydrží 7 dní. Treba ho len používať častejšie.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *