16 komentárov

  1. Iveta
    23. januára 2020 @ 19:36

    Super rady !,kvaskujem už viac rokov,a čim viac pečiem, konkrétne chlebík,naozaj sa mi zdal akýsi blatovejši,milujeme chlebík ražný celozrnný, odpoveď som si tu našla.Ďakujem.,dokváskovania priatelia😄

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      27. januára 2020 @ 21:23

      Super, Ivetka, tešíme sa, že sme mohli takto pomôcť 🙂

      Reply

  2. Monika
    23. januára 2020 @ 19:46

    Je to ťažké, keď s tým chce človek začať, no na internete je toľko je toľko rôznych informácií, že nevie ktoré postupy si má osvojiť. Snažím sa kváskovať už od jesene, všetko je fajn, len si neviem kvások udržať, a vždy zakladám nový. Tentokrát to skúsim podľa vášho článku, ako sa starať o kvások. Príde mi to jasne a logicky vysvetlené. Rada by som bola, kebyže sa mi tentokrát už podarí kvások dlhšie udržať.
    Skladovanie chlebíka mi tiež veľmi nejde, hoci mám ľanové vrecúška, chlebík je na tretí deň tvrdý ako skala.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      27. januára 2020 @ 21:22

      Úplne rozumieme, Moni. Je veľa spôobov, ešte viac informácií a odporúčaní. Navzájom sa nepodporujú, niektoré si odporujú, a tak človek nevei, čo si o tom myslieť. Aj preto sme sa rozhodli spísať informácie do kníh, aby sme ucelili informácie a podali ich laickým spôsobom. Nech si každý môže doma upiecť svoj chutný a zdraviu propešný chlieb.

      Reply

  3. Ľubica Tkačíková
    26. januára 2020 @ 15:58

    Chcem sa spýtať na skúsenosti s kváskom a pečením chleba a pečiva z bezlepkových múk.
    Zatiaľ som skúšala vyrobiť kvások z ryžovej múky, ale sa mi nepáčil.
    Pečiem teda s droždím. Kvôli dcére, ktorá má celiakiu.
    Ďakujem za radu.

    Ľubica

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      27. januára 2020 @ 21:03

      Lubi, zdravime:) aj bezlepkove kvaskovanie moze byt zabavne a moze chutit. Treba kvalitny a silny kvasok. My vedieme kvaok kukuricnou hladkou mukou, upecene kvakove veci u nadychane a super. Odporucame pozriet navod na zalozenie bezlepkoveho kvasku: https://kvaskovanie.sk/zalozenie-bezlepkovy-kvasok/

      Reply

  4. Michaela
    11. februára 2020 @ 0:22

    Dobrý deň, začala som so založením kvásku. Založila som ho večer a aj preto som sa zmýlila, keďže môj štvrtý deň, kedy sa múka mení z celozrnnej dopadol tak, že som dala ražnú celozrnnú ako v tretí deň (večerné prikrmovanie). Je to problém? Zmení sa konzistencia kvásku ? Ďakujem za odpoveď

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      16. februára 2020 @ 10:54

      Miška, zdravím, je to v poriadku 🙂 pokračujte ďalej podľa návodu.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  5. Ajuš
    24. februára 2020 @ 0:14

    Dobrý deň,

    začala som s kváskovaním, chováme si s detmi vlastného Janíčka podľa vášho návodu už 2 týždne.
    neviem však posúdiť či je už dosť vychovaný, zdá sa mi že za 24 hod rastie rovnomerne.
    Len ma pomýlil ten plávajúci test. Ten sa nerobí na materskom kvásku ale až keď robím štartéry na pečenie?
    Doteraz sme piekli len odobratím bábovku, pizzu a pagáče a zatiaľ všetko vyšlo. Pre istotu sme vždy dali viac kvásku, aj 3 PL. Tak neviem či je už kvások dosť mocný na pečenie chlebíka /ten plávajúci test mi nefunguje/ a môžem ho už prestať denne chovať a dať do chladničky.
    Ďakujem za radu.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      24. februára 2020 @ 14:23

      Zdravím, Ajuš:) tešíme sa vášmu kváskovaniu 🙂 plávajúci test sa robí pri štartéri. Keď vám kvások takto super napiekol, určite je vypestovaný. 🙂 Netreba ho dávať do cesta toľko veľa, môžeme tak zvyšovať kyslú chuť.
      Nech sa darí 🙂

      Reply

  6. Michaela
    11. marca 2020 @ 1:44

    Dobrý deň mam otazku ako dlho je o.k. cakat na zdvojnasobeny starter mam pocit ze ten moj mlady kvasok je slaby Ďakujeem za odpoved Miska

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      11. marca 2020 @ 14:41

      Miska, zdravím, 12 hodín. Ak tak nie je, posilňujte kvások- ozdravte ho, kŕmte ho. Nech naberie silu.
      Držím palce
      Naty

      Reply

  7. Emily
    19. marca 2020 @ 20:03

    Dobrý deň, založila som si kvások po prvýkrát. Použila som ražnú chlebovú múku, kedže som celozrnnú nezohnala, je to problém? Taktiež nerozumiem návodu na Vašej stránke, konkrétne keď sa odoberá kvások a použije sa na kŕmenie iná múka. Čo mám robiť s tým pôvodným kváskom kde bolo jabĺčko? Vyhodiť? A akú inú múku mám použiť na nový kvások, keď som už na začiatku použila chlebovú ražnú? Ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      20. marca 2020 @ 7:27

      Dobrý deň! Kvások sa dá vypestovať aj z ražnej chlebovej múky od začiatku, nie je to problém. Na štvrtý deň odoberáte 60g z kvásku bez jablka a ostatok môžete použiť. Ktoré recepty sú vhodné, nájdete u nás na webe: https://kvaskovanie.sk/tipy-mlady-kvasok/
      Nech sa darí 🙂

      Reply

      • Gabika
        26. marca 2020 @ 0:10

        Dobrý večer, som začiatočník a ďakujem za všetky vaše rady…včera som urobila prvý chlebík a bol skvelý,je celý zjedení,takže zajtra idem znova na ďalší. No mám v Tom trošku chaos🤷,pre vás to bude asi veľmi trápna otázka 🤦,ale nerozumiem ,preco niekto na rozkvas použije len jednu lyžicu kvásku,niekto 120 g kvásku,niekto pouzije na rozkvas 80g múky a niekto 200g a ide o rovnakú veľkosť chleba a rovnaký typ chleba.neovplyvni to kyslosť chlebika,alebo to nemôže mať nejaký vplyv?Ďalšia vec,ak chcem robit chlebik z vacsej davky musím zväčšiť aj množstvo rozkvasu?v tomto sa trošku strácam a nikde som nenašla odpoveď… ďakujem
        Gabika

        Reply

        • Naty Štefková Žúreková
          26. marca 2020 @ 8:36

          Zdravím, Gabika! Teším sa, že ste vyskúšali kváskovanie a chlebík vám chutil 🙂 Len tak ďalej!
          Čo sa týka vašich otázok- to je čaro kváskovania. Nikdy neurobíte ten istý chlieb, každý si ho pripravuje podľa svojej chuti. Áno, čím viac kvásku, tým sa dá predpokladať väčšia kyslosť. Ale niektorí ju majú radi.
          Áno, ako píšete- keď zväčšujete množstvo, úmerne zväčšujete všetko od začiatku.
          Nech sa darí 🙂

          Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *