20 komentárov

  1. Mýty a fakty o kvásku a kváskovaní - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    3. septembra 2018 @ 11:22

    […] TIP: Ako na kváskovanie? Máme pre vás podrobný zoznam vecí, ktoré budete potrebovať. […]

    Reply

  2. Andrea
    22. novembra 2018 @ 23:09

    Dobry den ked kvasok prikrmujem viac dni ma byt stale vonku na kuchynskej doske v pohariku alebo ho mam dat do ladnicky? Dakujem

    Reply

    • Daniela Rau
      26. novembra 2018 @ 21:54

      Dobrý deň, kvások po prikŕmení nechajte 9-12 hodín pri izbovej teplote. Následne nádobku s kváskom uzatvoríme a vložíme do chladničky. Tam bude čakať na ďalšie pečenie alebo ďalšie prikŕmenie.

      Reply

  3. Natália
    8. januára 2019 @ 21:14

    dobrý deň, prosím neviete mi poradiť, máme doma kvások, prikrmujem ho vždy ražnou múkou, posledne pravidelne tou modrou na kváskovanie. ale kvások rovnako teraz aj predtým je veľmi cítiť po acetóne. na vašej stránke som sa dočítala že je to vtedy keď je hladný, no náš je acetónový vždy, večer ho dokŕmim, nechám 12h na linke a napriek tomu je acetónový, po 1-2 dňoch v chladničke cítiť acetón ešte intenzívnejšie. skúšali sme ho ozdraviť už asi 2x podľa vášho postupu napriek tomu je to stále rovnako. chlebík z neho je dobrý, vybehne pekne aj chuťovo je dobrý. tak neviem či si to len nevšímať, alebo kde ešte môže byť chyba. ďakujem pekne.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      9. januára 2019 @ 17:12

      Naty, zdravíme. A je to acetón- odlakovač na nechty? Nie octová vôňa? V prípade, že je to zápach identický ako odlakovač na nechty(chemikália), 12 hodín na linke je pre ňho veľa. Skúste ho dať ho chladničky skôr. Držíme palce 🙂

      Reply

  4. Katarína
    17. januára 2019 @ 22:03

    Dobrý deň.
    Mňa zaujíma či po pridaní múku a vody- dokrmeni sa to všetko mieša alebo len sa pridá a necha tak.
    Ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      18. januára 2019 @ 9:34

      Katka, zdravíme, áno, treba aj premiešať- tak, aby každé zrnko múky prišlo do kontaktu s vodou. Nech sa darí 🙂

      Reply

  5. Zuzana
    24. februára 2019 @ 20:14

    Zaujímal by ma postup ako presne kvaskovat

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      26. februára 2019 @ 14:03

      Zuzi, najlepšie je ísť podľa podrobného postupu. V našich knihách a celkovo receptoch na to dbáme a uvádzame krok za krokom. Držíme palce, nech sa darí 🙂

      Reply

  6. Ivana
    8. marca 2019 @ 22:22

    Ahojte
    Ako dam vykvasit chlebik do misky s utierkou? Len tak, ze sucha utierka vlozena do misky a potom vlozim chlebik? Ci treba nejaky skrob, vodu,olej…
    Je jedno z coho je ta utierka?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      20. marca 2019 @ 18:04

      Zdravím, Ivi! Do misky stačí vložiť bavlnenú utierku, tú vysypať múkou alebo škrobom a chlebík môžete doň vložiť. Tak sa cesto neprilepí na utierku. Nech sa darí 🙂

      Reply

  7. Monika
    21. marca 2019 @ 20:58

    Dobrý deň.Prosím vás, kde kúpim ten kvások v prášku?

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      21. marca 2019 @ 21:53

      zdravím, zväčša mávajú v bio obchodoch 🙂

      Reply

  8. Monika
    26. júla 2019 @ 8:20

    dobry den, zacala som kvaskovat n apodnet mojej kmaosky,stale cosi vylepsujema celkom sa mi dari aj vdaka Vasim radam,
    chcem sa teraz pordait, dnes /piatok ráno/ som zarobila na chlieb z väcsieho mnozstva muky, lebo sa chodi na mini vyletiky s detmi a priatelmi, mozem nechat cast cesta v chladnicke na upecenie cerstveho chleba napr. do nedele? ak ano, v akej faze cesto rozdelit
    dakujem mond

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      9. augusta 2019 @ 18:15

      Monika, zdravíme 🙂 určite sa to dá a chladnička je veľmi dobrá na prispôsobenie si kváskovania tak, aby sme neboli “otrokom” času. Najlepšie je sa zorientovať podľa vašich potrieb na základe tohoto článku. nech sa darí :). https://kvaskovanie.sk/chladnickove-kvasenie/

      Reply

  9. Karin
    18. septembra 2019 @ 19:10

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa spýtať, ako postupovať, keď som kvások dostala od kamarátky, čo snim teraz? Zatiaľ ho mám v chladničke a neviem ako často ho treba teraz prikrmovanit. Je potrebné ho prikrmovat každý deň, alebo len raz za týždeň a mam ho skladovať v chladničke? Alebo keď ho prikrmim, treba ho nechať pri izbovej teplote a môžem z neho potom skúsiť upiecť chlieb?

    Ďakujem.

    Reply

    • Naty Štefková Žúreková
      19. septembra 2019 @ 8:49

      Zdravím, Karin, tento článok je tomu venovaný. Verím, že pomôže. Keby niečo, napíšte.
      https://kvaskovanie.sk/ako-sa-starat-o-kvasok/

      Reply

    • Renata
      12. februára 2020 @ 20:09

      Zdravim Naty. Zalozila som si kvasok. Rastie a zapacha dobre. Problem je Ze som niekde medzi riadkami nepochopila Ze asi z kvasku treba pocas tych 14 dni odoberat Len 2 lyzice a do toho pridavat dalsiu muku a vodu. Ja som pridavala do celeho objemu (Len som zvysila objemu Lebo SA mi zdalo Ze umieral). Teraz neviem co s tym. Kolko mam z Toho odoberat aby som mohla upiect chlieb povedzme z 200 g muky? Ten zvysok predpokladam mozem nechat v chladnicke tyzden a potom Zasa z neho odoberat na dalsi chlebik? Dakujem. Renata

      Reply

      • Naty Štefková Žúreková
        16. februára 2020 @ 10:50

        Reni, zdravím! Keď sa kvások pestuje, neodoberá sa z neho, ale sa len pridáva. Preto je potrebný veľký pohár. Ide o namnoženie baktérií. Piecť z kvásku chlieb je vhodné až po vypestovaní. Teraz sú super napr.lievance alebo bábovka 🙂
        Držím palce, nech sa darí 🙂

        Reply

  10. Niečo sladké z kvásku? Upeč si nadýchané buchtičky - krasaastyl.sk
    28. apríla 2020 @ 20:19

    […] Kváskovanie je na Slovensku stále obľúbenejšie. Hlavne v týchto časoch. Takže mnoho rodín si pravidelne pochutnáva na vlastnom kváskovom chlebíku. Keď sa nám chlebík podarí, chceme vyskúšať aj niečo nové. My sme vám už ponúkli kváskovú focacciu a kváskový podpecník s bryndzou. Je čas na niečo sladké. […]

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *