Ľubica Bohovicová, Bratislava
Kváskovanie sa pre mňa stalo zdravou závislosťou ❤
Kváskovanie sa pre mňa stalo zdravou závislosťou ❤
žitno-pšenično-jáhlový chléb
kváskový banana bread
Obyčejný kváskový chléb v květinovém pozadí
Dýňový s ořechy podle Maškrnice. Rozloučení se sluníčkem. Se žitný rozkvasem.
Chalupácká inprovizace. Dubínek a lupínek.
Na grilovačku s kamarády,pečený s láskou.
Jeden experimentální, svatební, pšenično-žitný, kváskový….
V záři zapadajícího sluníčka vyzařuje kváskový chlebík opravdu zvláštní kouzlo!…
Renatkin prvý kváskový chlieb so zmesi ražnej, špaldovej a pšeničnej hladkej múky. „Troška hutnejší, než sme zvyknutý, ale chuťovo dobrý:)“
Kváskovanie je zdravá závislosť. Ak jej raz podľahneš, už sa z nej nevymaníš!
Kváskové hrebene podľa hnihy Kváskovanie- Recepty z kvásku
Špaldový kvaskový krásavec na zjedenie 🙂
Špaldová vianočka – kváskovanie je moja srdcovka 🙂
Láska ku kvásku ❤
Slivkový kváskový posúch: kombinácia škorice a sliviek je neodolateľná pre chuťové poháriky, aj takou rýchlosťou zmizol celý plech 🙂 Kváskovanie je úžasná alchýmia
Kváskové celozrnné špaldové moravské koláče – chutia ešte lepšie, ako vyzerajú 🙂
Kváskovanie je radosť, jednoducho som tomu podľahla ? Recept: Osvedčený chlebík
Kváskovaniu sa venujem necelý rok. Milujem tu chuť domáceho chlebíka. Mojou veľkou výzvou však bolo pečenie kváskového bezlepkového pečiva pre moju dcéru. A tu je výsledok: Kvásková vianočka.
Moje prvé kváskové koláče plnené makom a orechami, robené s láskou.
Bezlepkové pečivo sa pečie veľmi ťažko. A ak sa aj výzorovo podarí, vo vnútri môže byť nechutne drobivé. No mne sa podarili bagetky, ktoré sú krásne a chutné zároveň.
Babičkovské buchty na slano s cibuľkou a slaninou 🙂
Špaldový kváskový chlebík z novej ošatky…
Môj prvý kváskový chlieb. Som nadšená jeho chuťou, vôňou a kôrkou. Úplne niečo niečo iné ako chlieb s droždím.
Kváskovaniu som prepadla už pred pár rokmi a odvtedy iný chlebík, ako ten domáci nejem. Milujem ten pocit, keď sa každý bochník tvorí pod mojimi rukami ako jedinečný kúsok. Keď každý ozdobím a vdýchnem mu tak jeho nezameniteľnú podobu.
Hruškovo škoricové osie hniezda – kváskové …mäkučké a sladké, pripomínajúce chuť detstva 🙂
Moja prvotina z „Oskara“ 🙂
Kvásková pšeničná zemiaková pletenica.
Keď vám pred očami chlebíky naberajú na kráse, tak si poviete, že to stojí za to <3
„čo sa za mlada naučíš…“
Kváskovanie je vášeň 🙂 Mám obrovskú radosť z každého bochníčka 🙂
Kváskovanie je téma, ktorá láka čoraz viac ľudí. Kvások totiž svojím zložením pomáha nášmu zdraviu, ba častokrát nám pomôže oslobodiť sa od liekov, ktoré sme dlhodobo užívali. Ale ako na to? Naše odhodlanie býva veľké, no tréma a strach z neúspechu ešte väčšia. S ideou „spolu je to lépe táhne“ sa na to pozrime spoločne […]
V obchodných reťazcoch nájdeme múky od rôznych výrobcov. V bio obchodoch kúpime múku bez toľkej záťaže postrekov, čiže v bio kvalite. V poslednej dobe rozmachu domáceho pečenia chleba ponúkajú už aj samotné mlyny odber priamo od nich, a tak vidina kvality v múke je nám bližšia. Ako si vybrať? Ako na to reaguje kvások? Pozrime sa na to […]
Medzi ľuďmi, ktorí ešte neskúsili piecť z kvásku, občas počuť názor, že kváskový chlieb zvykne byť hustý a tvrdý. V tomto videu sa presvedčíte, že kváskový chlebík je chutný, jemný, nadýchaný a s chrumkavou kôrkou 🙂
Mnohí ľudia hovoria, že chlebík upečený z kvásku zvykne byť tvrdší, hustejší a málo nadýchaný. Táto naša video ukážka vás presvedčí, že kváskový chlebík vie byť mäkučký, s jemnou striedkou a chrumkavou kôrkou.
Konečne ste sa rozhodli vyskúšať kváskovanie, naštudovali ste si všetky dostupné informácie, no aj tak máte obavu, či to vyjde? Tu je niekoľko základných rád, na čo si dávať pri kváskovaní pozor: Dodržiavanie receptúry- Receptúra, podľa ktorej postupujeme, je overená. Nie je vhodné zo začiatku zamieňať múky za iné druhy. Každá múka má inú savosť, preto […]
Janíček, Pepíček, Quasimodo, či Dorotka? Aké meno dať svojmu kvásku? Mnohí ľudia hovoria, že je hlúposť dať meno „obyčajnej múke s vodou“. Ale prevažná časť ľudí im oponuje a rado dá svojmu kvásku meno. Kvások je v podstate živý organizmus, pretože obsahuje mikroorganizmy, vďaka ktorým vie rásť, ale i umrieť. Má svoj životný príbeh. Kedysi sa […]
Kvások. Len voda a múka. A predsa živý organizmus niekoľkých stoviek až miliónov baktérií. Často sa pýtate: Akým pomerom ho dokrmovať? Ako má byť hustý? Najlepší pomer múka:voda je 1:1. Treba však brať ohľad na špecifickosť múk. Presnú hustotu pomeru 1:1 môžeme pekne vidieť vo videu.
Urobili sme malý prieskum medzi ľuďmi, ktorí už nejaký ten mesiac kváskujú. Zisťovali sme, čo bol ten pravý dôvod toho, že začali pri varení a pečení používať namiesto kvasníc kvások. Tu je 10 najčastejších dôvodov, prečo ľudia začali kváskovať: Chcem vedieť, čo jem. Veľa ľudí v súčasnosti dbá na zloženie potravín, ktoré dáva ako potravu svojmu telu. Zaleží […]
Keď ukážem na kurze kváskovania chlieb „Aha, toto je kváskový chlebík“, zväčša ľudia reagujú, že vyzerá úplne ako ten zo supermarketu. Áno, majú pravdu. Vyzerá tak vďaka ošatke, ktorá mu dala tvar a krásny dizajn. Kde je teda rozdiel? Vo vnútri chleba. A to úplne doslova. Pozrime sa na to zblízka. Kvasnicový chlieb a výrobky z kvasníc Vlažná voda […]
Stalo sa Vám, že ste všetko v postupe dodržali a aj napriek tomu sa chlieb nevydaril? Chyba môže byť aj v kondícii kvásku. Ako spoznáme, že s kváskom je niečo v neporiadku? v kvásku vidíme málo bubliniek bublinky sú malé kvások má inú vôňu chlieb kvasí až príliš dlho upečený bochník je hutný, mokrý, prípadne ťažký […]
Konečne máme vypestovaný zdravý a silný kvások a naša motivácia upiecť vlastný chlieb je naozaj veľká. Aj očakávania sú veľké. Nie vždy sa však krásny chlebík na prvýkrát podarí. Cesto je až príliš lepivé, techniku miesenia a prekladania nemáme dobre automatizovanú, do ošatky sa nám zle premiestňuje, chlieb nekvasí podľa pokynov, či nakoniec, po zatvorení rúry […]
Prvý chlieb upiekol človek v Egypte v dobe neolitickej, keď homo sapiens sapiens zmenil svoj spôsob života zo zberača a lovca na poľnohospodára. V jedálničku to znamenalo prvé kaše, placky a nekvasené chleby. Vzniklo pečenie a varenie z kvásku. Myslím si, že maminky, ktoré sa starali deti a jedlo, nachystali cesto a museli odbehnúť k deťom. Vtedy sa naštartovali enzymatické […]