Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
KVÁSKOVANIE.sk - Recepty z kvásku
  • Stránka Stránka
  • Skupina Skupina
  • Televízia Televízia
  • Instagram Instagram
  • Telegram Telegram
  • Úvod
  • Obchod – výber kníh
  • Blog
    • Rady majstra pekára
  • Klub
  • Múky
  • Ošatky
  • Kurzy
  • Televízia kváskovanie
ako-na-to

Kváskovanie – ako na to

Kváskovanie je téma, ktorá láka čoraz viac ľudí. Kvások totiž svojím zložením pomáha nášmu zdraviu, ba častokrát nám pomôže oslobodiť sa od liekov, ktoré sme dlhodobo užívali. Ale ako na to? Naše odhodlanie býva veľké, no tréma a strach z neúspechu ešte väčšia.  S ideou „spolu je to lépe táhne“ sa na to pozrime spoločne […]

čítať ďalej
sila kvasku

Ovplyvňuje múka silu kvásku?

V obchodných reťazcoch nájdeme múky od rôznych výrobcov. V bio obchodoch kúpime múku bez toľkej záťaže postrekov, čiže v bio kvalite. V poslednej dobe rozmachu domáceho pečenia chleba ponúkajú už aj samotné mlyny odber priamo od nich, a tak vidina kvality v múke je nám bližšia. Ako si vybrať? Ako na to reaguje kvások? Pozrime sa na to […]

čítať ďalej
jemny-kvaskovy-chlieb

VIDEO: Jemný a nadýchaný pšenično-ražný chlieb

Medzi ľuďmi, ktorí ešte neskúsili piecť z kvásku, občas počuť názor, že kváskový chlieb zvykne byť hustý a tvrdý. V tomto videu sa presvedčíte, že kváskový chlebík je chutný, jemný, nadýchaný a s chrumkavou kôrkou 🙂

čítať ďalej
chrumkavy makucky kvaskovy chlebik

VIDEO: Čerstvý mäkučký kváskový chlebík

Mnohí ľudia hovoria, že chlebík upečený z kvásku zvykne byť tvrdší, hustejší a málo nadýchaný.  Táto naša video ukážka vás presvedčí, že kváskový chlebík vie byť mäkučký, s jemnou striedkou a chrumkavou kôrkou.

čítať ďalej
tipy a triky foto

Tipy a triky kváskovania pre začiatočníkov

Konečne ste sa rozhodli vyskúšať kváskovanie, naštudovali ste si všetky dostupné informácie, no aj tak máte obavu, či to vyjde? Tu je niekoľko základných rád, na čo si dávať pri kváskovaní pozor: Dodržiavanie receptúry- Receptúra, podľa ktorej postupujeme, je overená. Nie je vhodné zo začiatku zamieňať múky za iné druhy. Každá múka má inú savosť, preto […]

čítať ďalej
KIF_3149

Najobľúbenejšie mená pre kvások

Janíček, Pepíček, Quasimodo, či Dorotka? Aké meno dať svojmu kvásku? Mnohí ľudia hovoria, že je hlúposť dať meno „obyčajnej múke s vodou“. Ale prevažná časť ľudí im oponuje a rado dá svojmu kvásku meno. Kvások je v podstate živý organizmus, pretože obsahuje mikroorganizmy, vďaka ktorým vie rásť, ale i umrieť. Má svoj životný príbeh. Kedysi sa […]

čítať ďalej
hustota-kvasku

Video: Hustota kvásku

Kvások. Len voda a múka. A predsa živý organizmus niekoľkých stoviek až miliónov baktérií. Často sa pýtate: Akým pomerom ho dokrmovať? Ako má byť hustý? Najlepší pomer múka:voda je 1:1. Treba však brať ohľad na špecifickosť múk. Presnú hustotu pomeru 1:1 môžeme pekne vidieť vo videu.

čítať ďalej
kvasky

10 najčastejších dôvodov, prečo ľudia začali kváskovať

Urobili sme malý prieskum medzi ľuďmi, ktorí už nejaký ten mesiac kváskujú. Zisťovali sme, čo bol ten pravý dôvod toho, že začali pri varení a pečení používať namiesto kvasníc kvások. Tu je 10 najčastejších dôvodov, prečo ľudia začali kváskovať: Chcem vedieť, čo jem. Veľa ľudí v súčasnosti dbá na zloženie potravín, ktoré dáva ako potravu svojmu telu. Zaleží […]

čítať ďalej
IMG_6044 - kópia

Kváskový alebo kvasnicový?

Keď ukážem na kurze kváskovania chlieb „Aha, toto je kváskový chlebík“, zväčša ľudia reagujú, že vyzerá úplne ako ten zo supermarketu. Áno, majú pravdu. Vyzerá tak vďaka ošatke, ktorá mu dala tvar a krásny dizajn. Kde je teda rozdiel? Vo vnútri chleba. A to úplne doslova. Pozrime sa na to zblízka. Kvasnicový chlieb a výrobky z kvasníc Vlažná voda […]

čítať ďalej
IMG_6137

Chyby kvásku

Stalo sa Vám, že ste všetko v postupe dodržali a aj napriek tomu sa chlieb nevydaril? Chyba môže byť aj v kondícii kvásku. Ako spoznáme, že s kváskom je niečo v neporiadku? v kvásku vidíme málo bubliniek bublinky sú malé kvások má inú vôňu chlieb kvasí až príliš dlho upečený bochník  je hutný, mokrý, prípadne ťažký […]

čítať ďalej
prekysnuty chliebc1

Chyby chleba pri pečení

Konečne máme vypestovaný zdravý a silný kvások a naša motivácia upiecť vlastný chlieb je naozaj veľká. Aj očakávania sú veľké. Nie vždy sa však krásny chlebík na prvýkrát podarí. Cesto je až príliš lepivé, techniku miesenia a prekladania  nemáme dobre automatizovanú, do ošatky sa nám zle premiestňuje, chlieb nekvasí podľa pokynov, či nakoniec, po zatvorení rúry […]

čítať ďalej
kozzi clouds_and_sun 2387x1591

História pečenia chleba

Prvý chlieb upiekol človek v Egypte v dobe neolitickej, keď homo sapiens sapiens zmenil svoj spôsob života zo zberača a lovca na poľnohospodára. V jedálničku to znamenalo prvé kaše, placky a nekvasené chleby. Vzniklo pečenie a varenie z kvásku. Myslím si, že maminky, ktoré sa starali deti a jedlo, nachystali cesto a museli odbehnúť k deťom. Vtedy sa naštartovali enzymatické […]

čítať ďalej
«‹ 3 4 5 6

Najnovšie články

  • Peč s láskou a vyhraj 20 kg prémiovej múky!
  • Vianočná súťaž s Kváskovaním
  • Kváskovanie s Teleráne
  • Prednáška Návrat k tradíciám v Prievidzi
  • Pšenica z Ukrajiny?
  • Kváskovanie v Tajomstvo mojej kuchyne
  • Beseda Zdravé deti a vianočné kváskovanie
  • Maslové sušienky s kváskom-RECEPT
  • Ako nahradiť múku v recepte
  • Stretávka kváskovačov naživo
  • Ako zmeniť recept z LM na RK a naopak z RK na LM
  • Oslaď život svojej mame
  • Kváskovanie pomáha
  • Ako piecť ekonomicky
  • Urob radosť ženám hodnotným darčekom
  • Vyhraj 3x luxusnú kyticu
  • Detská PIZZA VÝZVA
  • Ako upiecť okatý chlieb
  • Ako umyť riad po miesení cesta
  • Prečo pečiem ploský chlieb?

Vyhľadať

Kategórie

  • Blog Kváskovanie – všetky články (185)
  • Kurzy Kváskovania (6)
  • Kváskovanie v médiách (33)
  • Múky (15)
  • Rady majstra pekára (5)
  • Recepty (34)
  • Súťaž a vyhraj (82)
  • Tipy a triky (60)

Značky

ako kváskovať ako na to autogramiáda bezlepkovy kvasok chlieb domáce pečenie domáci chlieb home made knihy kvaskovanie kurz kurz kváskovania kvaskove recepty kváskovanie kváskové pečenie kváskové rožky kváskový chlieb kváskový recept kvások lievito madre markíza mlyn Trenčan muky kvaskovanie muky na kvaskovanie múka Naty panta rhei pizza prednáška prečo kváskovať pšeničná múka recept recepty z kvásku rozdávanie kvásku rožky spaldova muka súťaž teleráno tipy ako kváskovať tradícia TV Markíza vianoce zdravie zdravý životný štýl čokoláda špalda

Referencie od vás

Silvia v.: Mám 40 rokov. Už dva roky si sama pečiem špaldový chlieb ale z droždia.   Vždy som sa nesmierne tešila, keď prišili susedia alebo sme išli na opekačku a vopred si objednali chlieb „ale prines ten tvoj“.
Potom som prišla na kvások. Prvé nezdary ma odradili. Tak som sa vrátila k svojmu chlebíku. Asi pred mesiacom som prišla na vašu knihu a začal sa mi otvárať tajomný svet domáceho chleba, vône kvásku.
Musím sa priznať, že sa mi podaril až tretí chlebík z ošatky. Výnimočné boli aj moravské koláče „v živote sa ti také koláče nepodarili“- to bola obrovská pochvala od manžela.
Včera som zase strávila deň v kuchyni a vyskúšala som dukátové buchtičky a celozrnné rožky. Rožky sa mi veľmi nevydarili, ale už to neberiem tak hrozne a kváskovania sa už nevzdám.
Musím za seba vyjadriť ľútosť, že som sa nikdy svojej babky nespýtala, ako pripravovali kvások a piekli chlieb.
Chcem vám preto vyjadriť veľké poďakovanie za knihu s receptami, radami a obrázkami.
A aby život nebol nudný, hučím už  týždeň do manžela, aby mi na záhrade postavil hlinenú domácu pec na chlieb.
Prajem vám aj sebe, aby sme s kváskom prežili krásny život, niekedy búrlivý, ako bublinky v štartéri, niekedy tichý, keď je vytiahnutý z chladničky, avšak plný života a očakávania z ďalšieho výsledku vytiahnutého z rúry.
Silvia
Poznámka od Naty a Daniely: ĎAKUJEME Silvia.
  • Obchodné a reklamačné podmienky
  • GDPR – Ochrana osobných údajov
  • Zásady používania súborov cookie (EÚ)
  • Žiadosti
  • Kontakt

Pridajte sa k nám

  • Stránka Stránka
  • Skupina Skupina
  • Televízia Televízia
  • Instagram Instagram
  • Telegram Telegram
Všetky práva vyhradené ©Kvaskovanie.sk 2016-2025
Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
FunkčnéVždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnostiSpráva služiebSpravovať {vendor_count} dodávateľovPrečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title}{title}{title}