Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
KVÁSKOVANIE.sk - Recepty z kvásku
  • Stránka Stránka
  • Skupina Skupina
  • Televízia Televízia
  • Instagram Instagram
  • Telegram Telegram
  • Úvod
  • Obchod – výber kníh
  • Blog
    • Rady majstra pekára
  • Klub
  • Múky
  • Ošatky
  • Kurzy
  • Televízia kváskovanie
HLASUJTE A VYHRAJTE

Hlasuj za Kváskovanie ako Kniha roka 2017

Kníhkupectvo Panta Rhei každoročne hľadá výnimočných autorov a výnimočné tituly, aby ich ocenilo vo svojej súťaži Panta Rhei Awards. Tento rok zaviedlo novú kategóriu- zdravý životný štýl. A čo nás veľmi teší: medzi nominovanými ako Kniha roka 2017  nominovali aj našu = vašu knihu „Kváskovanie 2- Poklady z vašich kuchýň“ PANTA RHEI AWARDS Panta Rhei Awards je ocenenie […]

čítať ďalej
DSC01889

Recept: Jablkové pité od babičky

Jemný, na jazyku rozplývajúci sa koláč kyselkavej chuti. Ideálny ku kávičke, či k čajíku. Jemný, ľahký, chutný. Plný šťavnatosti jabĺk. To je jablkové pité. Recept, ktorý mám ešte od babičky. Len som ho pozmenila na kváskovú verziu. Kvások múku pekne prekyprí a urobí ju stráviteľnejšou a prijateľnejšiu pre naše trávenie. Tento koláč MILUJEM. A budem […]

čítať ďalej
HIT histaminova intolerancia a kvaskovanie

Histamínová intolerancia a kváskový chlieb

Svrbenie pokožky, vyrážky, bolesti hlavy, opuchy, stavy úzkosti až depresie. Aj takto sa môže prejavovať histamínová intolerancia. Po jej diagnostikovaní má človek zmenený jedálniček. Do života prídu nové pravidlá stravovania. Niektorých potravín či stravovacích návykov je potrebné sa vzdať. Jedným z odporúčaní je aj vylúčiť chlieb a pečivo z droždia. Ale čo kváskový chlieb a pečivo?  Je vhodné kváskovanie pri histamínovej intolerancii? Rozprávali […]

čítať ďalej
špaldový trdelník9

Oznam k receptu Božské trdelníky

Je prejavom profesionality a ľudskosti, že keď sa urobí chyba, vedieť ju priznať a dať o nej vedieť ostatným, ktorých sa týka. A tak vám dávame vedieť: Ak máte doma knihu „Kváskovanie 2- Poklady z vašich kuchýň„, doplňte si prosím v recepte Božské trdelníky na str. 218 v surovinách „Ďalej na cesto potrebujeme“ ešte aj tieto suroviny, ktoré nám pri […]

čítať ďalej
kurz rožkovania

Kurzy kváskovania- časť 3: Rožkovanie

Miluje vaša rodina nadýchané rožky, no v kváskovej verzii ich neviete urobiť nádherné, jemné a nadýchané?  Príďte sa to naučiť na kváskový kurz „Rožkovanie“. Naty vám ukáže tipy a triky, ako upiecť dokonalé, nadýchané a vláčne kváskové rožky <3 Kurz „Rožkovanie“ Pre koho je kurz vhodný Tento kurz je vhodný pre už kváskujúcich, ktorí prešli základným kurzom „Kváskovanie […]

čítať ďalej
upec si svoj chlieb

Kurzy kváskovania- časť 2: „Upeč si svoj chlieb“

Kváskujete, aktívne si doma pečiete chlieb, no potrebujete „vychytať muchy“? Aké sú triky na upečenie krásne nadýchaného bochníka? Prihláste na kurz kváskovania u Naty Štefkovej Žúrekovej s názvom „Upeč si svoj chlieb“ a upiecť chlieb bude pre vás „malina“. Kurz kváskovania „Upeč si svoj chlieb“ Pre koho je kurz vhodný Kurz kváskovania „Upeč si svoj […]

čítať ďalej
kvasok

Kurzy kváskovania- časť 1: „Kváskovanie od A po Z“

Láka vás kváskovanie, no neviete sa odhodlať? Alebo ste začali ako samouk a nedarí sa vám? Prihláste sa na kurz kváskovania od A po Z s Naty a zistíte, že kváskovanie je radosť a zábava. Naty má rôzne druhy kurzov kváskovania. Pre začiatočníkov, i pre pokročilých kváskovačov, na pečenie kváskových chlebíkov i kurz na pečenie […]

čítať ďalej
emetoda pecenia 123

Metóda 123 na pečenie chleba

Potrebujete doma upiecť chlieb, no nemáte po ruke knižky Kváskovanie či nejaký odskúšaný recept? Stačí si pamätať metódu 123 a môžete upiecť chlieb hocikde: na chalupe, na dovolenke, či kdekoľvek. Táto metóda 1-2-3 na pečenie chleba koluje na internete a na Facebooku a často sa naňu pýtate. I preto ju spisujeme do tohto článku, aby ste […]

čítať ďalej
IMG_7190

Vianočný špeciál: Feniklová veka

Všetko upratané, darčeky „najstajlované“, stromček svieti, no pohostenie máte? Ak áno, tak návšteva môže prísť 🙂 Aby sme ponúkli návštevu chutným, ľahko stráviteľným a pre naše zdravie prínosným pohostením, chce to nejaký výnimočný tip. Máme? Jasné 🙂 Na takéto výnimočné chvíle máme v zálohe feniklovú veku. Základ chlebíčkov, ktorého receptúra urobí zážitok z jedenia výnimočným. […]

čítať ďalej
telerano

Kváskové recepty opäť v Teleráne

Tešíme sa vášmu záujmu o kváskovanie. Aj vďaka vám sme boli opäť oslovené kváskovať pred kamerami v TV Markíza v rannej relácii Teleráno. Naty a jej kváskové recepty ovládli celý štáb i hostí. Ako to celé počas vysielania 14.12.2017 vyzeralo a čo dobrého sa pieklo? Čítajte ďalej 🙂 Teleráno 14.12. a 3 kváskové recepty Celá […]

čítať ďalej
maslove susienky1 – kópia

Vianočný špeciál: Maslové sušienky s kváskom

Vianočný čas je o momentoch, kedy si uvedomíme, aké šťastie máme, že máme jeden druhého. Máme na seba viac času, sme k sebe pozornejší, aj našim chuťovým pohárikom doprajeme až nad mieru 🙂 Dopriať si niečo malého a nevinného pod zub ku káve či čaju pri vianočnej rozprávke je len čerešnička na torte. Pod malým […]

čítať ďalej
stedrak titul – kópia

Vianočný špeciál: Štedrák z kvasu

Štedrák sa zvykne robiť na Štedrý večer, pretože jeho zloženie je štedré 🙂 Aj keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že tak rôzne chute plniek nebudú spolu „pasovať“, úplne sa dopĺňajú. A nielen skvelá chuť, ale i zloženie, kvalita a stráviteľnosť.  Mňam 🙂 To sa ukrýva v tomto čisto špaldovom recepte na štedrák […]

čítať ďalej
vanilkove rozky s kvaskom

Vianočný špeciál: Vanilkové rožky s kváskom

Vanilkové rožky sa podávajú na vianočnom maškrtiacom tanieri hádam v každej domácnosti. Sú také príjemne akurát na dvakrát do úst (alebo naraz?), krehké, sladké a voňavéééé 🙂 Tento rok  vám prinášame tip na ich kváskovú podobu. Sú rovnako výborné, upravené na stráviteľnejšiu a výživnejšiu formu a najviac dokonalé sú, ak zavoláme k príprave deti. Pretože […]

čítať ďalej
medovniky z kvasu

Vianočný špeciál: Kváskové medovníky

Určite sa zhodneme na tom, že medovníky jednoznačne patria k tej pravej vianočnej atmosfére. Rozvoňajú celý dom, pri ich príprave sa ozýva smiech, radosť a mlaskanie s ochutnávaním „natajňáča“ 🙂 A čo tak si ich tentokrát dopriať so všetkou noblesou, výživnosťou, chuťou a ešte zo špaldy? Tak my máme pre vás unikátny, niekoľko generácií zdeľaný […]

čítať ďalej
vianocna stola z kvasu

Vianočný špeciál: Štóla z kvasu

Každá rodina má svoje tradičné recepty, ktoré pripravuje na Vianoce. Sú špeciálne, jedinečné, častokrát ich dedímepo generácie. Čo tak pridať na náš zoznam niečo chutné, stráviteľné, výživnejšie a zdravšie? Máme pre vás skvelý tip na mňamku s dlhou históriou. A Vianočné pečenie nech započne- u nás sa pečie vianočná štóla z kvasu 🙂 ***VIANOČNÁ ŠTÓLA […]

čítať ďalej
Loga.indd

Kváskovanie na Exprese

Zakúsiť čaro kváskovania je čaraz lákavejšie. A niet divu- všetci si chceme dopriať chuť, kvalitu a výživu. Obava z toho, že je to náročné by nás mohla odstrašiť. Ešteže nás kváskovanie láka viac, akoby mal prevládať strach 🙂 Na otázku, či bolo skôr vajce alebo sliepka by sme mohli viesť dlhé debaty. No padla na […]

čítať ďalej
zele piskoty

Helenkin recept: Piškóty so želé

Malé, sladké pokušenie, ktoré vôbec nie je zhrešením. To je dobrá myšlienka, že? Odteraz nemusíme sniť o povolenej mlske, pretože Helenka si pečie doma svoje piškóty so želé. Podelila sa s nami o recept, aby si celý svet mohol dopriať chuť a kvalitu. Tieto sú plné lásky z domácej a poctivej prípravy, navyše stráviteľnejšie vďaka […]

čítať ďalej
foto z dubnice – kópia

Kváskovanie v knižnici : prednášky kváskovania

Kváskovanie bolo pozvané do Dubnice nad Váhom, aby ľuďom prstredníctvom prednášky priblížilo, čo je to kvások a kváskovanie a prečo sa v tejto dobe oplatí investovať do doma pečeného chleba a pečiva. A tak autom cestovala do Dubnice nielen Naty sama, ale i s kváskom, cestom na chlieb a aj upečeným chlebíkom. Aby Dubnici ukázala […]

čítať ďalej
narezavanie-chleba-3

Narezávanie chleba

Miesenie, kvasenie, stáčanie do ošatky, pečenie. Pri domácom pečení chlebíkov vkladáme do každého svojho diela energiu, lásku i čas, ktorý tomu venujeme. Preto nás teší, keď náš výsledný chlebík nielen dobre chutí, ale i dobre vyzerá. Chlebík môžeme buď pekne na povrchu ozdobiť alebo ozdobne narezať. Alebo oboje 🙂 Narezanie chleba alebo nastrihnutie chleba pred pečením […]

čítať ďalej
Krst knihy Kvaskovanie 2_218

Krst knihy Kváskovanie 2 – Poklady z vašich kuchýň

Viac ako polročnú prácu plnú pečenia, vyberania  dobrých receptov, dolaďovania surovín, foodstylingu, fotenia, spisovania a nekonečného kontrolovania sme úspešne zvládli. Očakávaná kniha Kváskovanie 2 – Poklady z vašich kuchýň uzrela pred nedávnom svetlo sveta a bolo nám cťou uviesť ju do čitateľského života ako sa patrí: krstom, ktorý sme spojili so zážitkovou tlačovkou pre novinárov a […]

čítať ďalej
telerano markiza

Kváskovanie v TV Markíza

Kváskovanie je spôsob, ako priniesť na stôl pre seba a pre našich najbližších chuť a zdravie. Čaru kváskovania podľahlo vďaka osvete kváskovania veľa domácností nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Najnovšie sme „nakazili“ Tv Markíza a to hneď niekoľkrát. Najprv reláciou Reflex, krátko na to v Teleráne a kváskovanie spomínal aj internetový portál TV Noviny […]

čítať ďalej
IMG_5674ggggggghh

Prečo používame do receptov kvások?

Kváskovanie sa stáva čoraz viac obľúbené. Veľa ľudí vďaka úžasnej chuti kváskových produktov a najmä zdravotným benefitom kvásku podľahne domácemu pečeniu a pridáva kvások pridať do čo najviac receptov. Aj my 🙂 „Nepcháme“ ho do receptov však len tak. Má to svoje dôvody. Prečo je dobré použiť kvások v receptoch? 1. Kvások je druh kypridla […]

čítať ďalej
linecke kolaciky od lenky gondorovej 4

Recept: Lenkine linecké koláčiky z kvásku

Naša čitateľka Lenka Göndörová a jej rodinka milujú linecké koláčiky. Ale ako správna milovníčka pečenia s kváskom upravila svoj domáci recept na kváskový. A tak vznikla obdoba Lineckých: Lenkine linecké koláčiky. Niekto by mohol namietať, že originálne linecké koláčiky majú presné zloženie cesta (len múka, práškový cukor, maslo, žĺtka a citrónová šťava) a s kváskom to […]

čítať ďalej
marki

Kváskovanie uvidíte na Markíze

Kváskovanie a jeho čaro a benefity, ktoré ponúka, si získava čoraz viac ľudí. Čaro prišlo už aj do televízie Markíza. Redaktori relácie Reflex sa chceli o kváskovaní dozvedieť viac, a tak nás vyhľadali. Veľmi rýchlo skonštatovali, že z kvásku upečené jedlo má tú správnu vôňu a chuť. Čo sme spolu so štábom televízie Markíza pre […]

čítať ďalej
glykemicky index a kvaskovy chlieb

Glykemický index a kváskový chlieb

Je vedecky dokázané a všeobecne známe, že konzumácia potravín s vyšším glykemickým indexom je spojená so zvýšenou mierou obezity, cukrovky, rakoviny a rôznych druhov chorôb. Preto jedenie potravín s nižším glykemickým indexom je oveľa zdravšie, než jedenie potravín s vysokým glykemickým indexom. Pozrime sa na to, čo je to glykemický index a na to, aký glykemický […]

čítať ďalej
pekaren

Ako v zahraničí zistiť, či v pekárni majú chlieb z kvásku?

Kváskovanie v zahraničí je viac udomácnené a viac samozrejmé, ako v našich krajoch. Častokrát je bežne ponúkané v regáloch s kvalitou, ktorú vyhľadávame. V čase dovolenky si preto môžeme dopriať kváskové produkty od skúsených pekárov. Ako sa spýtať, či v pekárni ponúkajú chlieb z kvásku? U Slovákov žijúcich v rôznych krajoch sveta sme zisťovali preklad: […]

čítať ďalej
kniha

Ďakujeme za podporu

Priatelia kvásku a vyznávači kvality, ďakujeme, že ste s nami, že ste sa nechali „nakaziť“ láskou pre kvások. Knihu Kváskovanie- Recepty z kvásku sme pre vás tvorili deň – noc s láskou a plným nasadením. Snažili sme sa, aby ste v knihe našli všetko potrebné na to, aby ste mohli úspešne kváskovať a priniesť tak […]

čítať ďalej
kvaskovanie na agrokomplexe

Kváskovanie na Agrokomplexe

Agrokomplex výstavníctvo Nitra každoročne prináša novinky z celej oblasti poľnohospodárstva. Traktory, kombajny, sejačky, zvieratá, kŕmivo, rastliny a, samozrejme i veľké trhy. No tento rok 2017 bol špeciálny: usporiadatelia zakomponovali do kontextu výstavy aj kváskovanie. Ako to tam vyzeralo? Samozrejme, všetko malo svoje čaro a bolo zaujímavé. My sme vyhľadali však hneď prvú budovu pri vstupe […]

čítať ďalej
Bag and beach accessories kept on sand

4 tipy čo s kváskom počas dovolenky

Kvások je pestrý živý organizmus obsahujúci viaceré druhy baktérií. Pre zachovanie vitality, teda jeho sily a kvality, je potrebné sa oň starať- pravidelne ho kŕmiť vodou a múkou. Intervaly sú rozdielne v závislosti od druhu a hustoty kvásku. Zo skúseností vieme, že kvások vydrží maximálne 7 dní v chladničke bez kŕmenia, pri zachovaní jeho sily […]

čítať ďalej
plnene-langose

Recept: Plnené langoše z kvásku

Aj vám sa spájajú langoše s detstvom? Doma sme ich často nemávali, no na každom trhu a jarmoku bol stánok, odkiaľ sa rinula omamná vôňa smaženého cesta s cesnakom a syrom. Skákala som ako opica a prosila o jeden. Pamätám si na slávny deň, keď som sa odhodlala si kúpiť langoš sama- stánok bol pred kultúrnym domom, hneď pri schodoch. Rad […]

čítať ďalej
beeswrap balenie chleba

Do čoho baliť chlieb? Testovali sme Bees wrap

Chceli by ste, aby váš doma upečený kváskový chlebík vydržal ešte dlhšie než zvyčajne? Máme pre vás skvelú „vychytávku“, ktorá sa objavila už aj na slovenskom trhu: Bee’s Wrap . Poznáte Bee´s wrap? Bee’s Wrap je obal na uskladnenie potravín. Je výborný na balenie chleba, pečiva, no i syra, či zeleniny . Je vyrobený z organickej […]

čítať ďalej
IMG_0369

Kváskovanie v rádiu Lumen

Kváskovať sa dá aj ušami. Pre poslucháčov rádia Lumen sme v rubrike Na skok do kuchyne prezradili, že kvások je tradičným spôsobom pečenia a nie novodobý výmysel. Čo ste sa mohli od nás  v dvoch dieloch vysielania ešte dozvedieť? Okrem prínosov kváskovania pre zdravie sme sa naučili, ako vypestovať ten najkvalitnejší, najuniverzálnejší a najmenej náročný […]

čítať ďalej
IMG_6083

5 tipov ako využiť 4 dňový kvások

Keď zakladáme kvások podľa dobrého návodu, je v ňom napísané, že na štvrtý deň  z kvásku nechávame len 60 gramov. Čo však s kváskom, ktorý nám zostane? Je ešte príliš „mladý“ a slabý, aby sme z neho mohli upiecť chlebík nadýchaný ako balón. Takýto mladý kvások sa správa jednoducho povedané ako puberťák: nevyspytateľne ? Čo s ním […]

čítať ďalej
sladenka

Čo je to sladenka?

Častokrát si vyberieme recept podľa fotografie, kde nás výsledný produkt zaujme. Keď si však študujeme suroviny, natrafíme na pojem „sladenka“. Čo to je a prečo to tam je? Prinášame vám pár informácií o sladenke ako dôkaz, že sa ju oplatí mať doma a používať ju do receptov ako druh sladidla. Čo je to sladenka?Sladenka alebo […]

čítať ďalej
18386910_1661590090521747_1218423297_n

Testovane múk- časť 1. Nie je múka ako múka

Stále vám tu na blogu a vo Facebook skupinách Kváskovanie a Kváskové pečenie hovoríme, že nie je múka ako múka. Podľa názvu taká istá múka od jedného výrobcu sa správa v recepte odlišne, ako taká istá múka od iného výrobcu. Dve „rovnaké“ múky a iný výsledok. Nie horší alebo lepší, jednoducho len iný. Aj preto sme sa rozhodli […]

čítať ďalej
party

Recept: Párty tyčinky

Patríte k ľuďom, ktorí radi chrumkajú niečo dobré pri telke? Alebo vás honí mlsná, no na sladké práve nemáte čas? Máme pre vás dokonalý recept na párty tyčinky. Vďaka nemu už nepôjdete do obchodu  tyčinky kúpiť. Len domáci, nedokonalý tvar prezrádza, že nie sú z obchodu. Tyčinky sú z kvásku,  sú plné chuti, úžasne praskavé, […]

čítať ďalej
kurz ke

Kváskovanie na východe Slovenska

Kváskovanie zažíva svoj comeback. Ľudia sa tešia, keď pociťujú na svojom zdraví, ako veľmi im kvások pomáha a najmä si užívajú skvelú chuť kváskových jedál. Po dlhšom zvažovaní som sa rozhodla zorganizovať kurz kváskovania aj na východe Slovenska, kde je po kváskovaní veľký hlad. Nechcela som len tak bezhlavo „súkať“ kurzy hocikde. Na tak veľkú […]

čítať ďalej
mapa

Mapa Kváskovania

Nájdite si vo svojom okolí človeka, ktorý kváskuje a označte na mape seba, aby o vás vedeli aj ostatní. Označte na mape vaše mesto a vpíšte k nemu svoje meno a kontakt na seba a aj to, či máte kvások ražný, špaldový, pšeničný alebo bezlepkový. Do kváskovania priatelia. Veríme, že táto mapa kváskovania bude fungovať […]

čítať ďalej
DSC_0621

3 tipy ako správne skladovať chlieb

Krásny, nadýchaný bochník plný chuti a zdravia dokážeme upiecť aj my sami bez problémov. Vďačíme za to kvásku, ktorý svojou prácou „vytiahne “ chuť a kvalitu zo zrna, a to negatívne v ňom zneguje. Čo však potom, keď je chlieb už upečený? Ako kváskový chlieb či pečivo správne skladovať? Prinášame vám 3 tipy ako správne skladovať chlieb. […]

čítať ďalej
IMG_6560

Recept: Bezlepkový brownie z kvásku

Kváskovať neznamená piecť len chleby. Kvások má umiestnenie všade tam, kde potrebujeme prebublať cesto bublinkami a urobiť ho nadýchaným. A to platí aj pri sladkom pečení. Zároveň nie je pravdou, že kváskovať sa dá len s lepkovými múkami. Lepok nie je to, na čom kvások funguje. Kváskovať sa dá nielen chutne a zdravo, ale aj bezlepkovo. […]

čítať ďalej
chlad

Chladničkové kvasenie

Pečenie kváskového chlebíka a pečiva, ktoré podporuje naše zdravie, je pre mnohých lákavé a príťažlivé. Vidina zlepšenie alergií, kožných problémov, problémov s nafukovaním či trávením, sú dosť veľkou motiváciou, prečo začať premýšľať nad tým, že budeme doma kváskovať. Čo nás ale častokrát odrádza je časovo náročnejší proces, ktorý kváskovanie sprevádza. Skrátka: kváskovanie trvá. Kvások musí múku […]

čítať ďalej
20170408_081637

Kváskovanie na Umenie byť ženou

V sobotu 8.4. sa stretlo 600 žien v Bratislave na podujatí Umenie byť ženou. A Kváskovanie nesmelo chýbať. Od skorého rána sa schádzali ženy, aby si vypočuli rôzne zaujímavé prednášky o zdravom životnom štýle, sebavedomí, prijatí seba samej, či problematike v rodine. Kváskovanie sa popritom snažilo nainfikovať ženy zápalom pre kvások 🙂 Pre ženy pripravené […]

čítať ďalej
mlyn

Rozdiel medzi hladkou, celozrnnou a chlebovou múkou

Či už sme príležitostní pekári, ktorí si sem- tam niečo upečú, alebo sme úplne oslobodení od pekární a všetko múčne si pečieme sami doma, môže sa stať, že máme niektorej múky málo. Vtedy nám ako prvé napadne doplniť chýbajúcu múku iným druhom múky (pšeničnú vymeniť za špaldovú a podobne), alebo len iným typom múky (hladkú vymeniť za celozrnnú, či […]

čítať ďalej
kvaskovanie 04 04 2017 1

Kváskovanie v telke v relácii Dámsky klub

Kváskovali sme znovu v telke, videli ste? Tento týždeň 4.4.2017 sme znovu boli v RTVS v relácii Dámsky klub. Počas relácie sme pre vás pripravovali 3 nové vynikajúce recepty: Detský kváskový chlieb Pagáčiky z kvásku Sladké pampúšiky (šišky) z kvásku Okrem toho sme priniesli ukázať, čo všeličo sa dá z kvásku pripraviť: sladké lupačky, chlebíky, […]

čítať ďalej
hniezda

Recept na osie hniezda z kvásku

V momente, keď vás začne chytať „mlsný jazýček“ a vy začínate premýšľať nad tým, čo upečiete, určite vyskúšajte tieto osie hniezda. Sú prekvasené vôľou života kvásku, vo vnútri vláčne, úžasne voňavé a chutia všetkým. S použitím špaldovej múky, kokosového oleja a medu vás pozývame na zdravé mlsanie.   Recept od Naty na chutné >>> osie hniezda z kvásku […]

čítať ďalej
IMG_3135

Kváskovanie v Grand Hoteli Riverpark s Jarom Židekom

Aj mastri kuchári sa od nás učia kváskovať. Na zasvätenie do tajomstva kváskovania si zavolal Naty Žúrekovú Štefkovú majster kuchár Peter Duranský, ktorý je head chef v Medusa restaurant & club vo Viedni. Keď sa o tom dozvedel Jaroslav Žídek, známy český šéfkuchár pôsobiaci na Slovensku, na kurze chcel bezpodmienečne takisto byť. A tak sa zrazu […]

čítať ďalej
IMG_3122

Návod- Ako vysušiť kvások

Každého domáceho pekára, ktorý používa na prekyprenie cesta kvások napadne otázka, čo s kváskom, keď odchádzame na dlhšie preč a nemôžeme sa o kvások starať. Prinášame vám zopár tipov, ako môžeme odísť preč z domu na viac dní a kvások pritom prežije: Prvou možnosťou je zobrať kvások so sebou. Tento prípad je vhodný, ak necestujeme ďaleko […]

čítať ďalej
osatka a misa 2

4 tipy čím prikryť cesto počas kvasenia

Často sa nás zvyknete pýtať, čím máte prikryť cesto počas kvasenia, aby mohlo prekvasiť a neobschlo. Prinášame vám  4 tipy čím prikryť ošatku alebo misu s cestom počas kvasenia: potravinová fólia tenká igelitka čiapka na sprchovanie väčšia miska 1.Potravinová fólia Ošatku alebo misu s cestom prikryjeme potravinovou fóliou. Fólia sa vďaka svojej priľnavosti pekne na […]

čítať ďalej
osatky cela kopa

Ako si vybrať ošatku na chlieb? Najčastejšie otázky a odpovede

Čo sú to ošatky? Ošatky sú nádoby, v ktorých nechávame cesto na chlieb prekvasiť (zväčšiť svoj objem). Pozor: v ošatke sa chlieb nepečie, ale pred pečením sa z ošatky vyklopí na horúci plech alebo kameň na pečenie. Ošatka najviac pomáha TVARU bochníka, pretože pomáha sformovať cesto. Keď sú na nej rôzne vrúbky, či obrázky, otlačia sa do cesta a vytvárajú na […]

čítať ďalej
kvaskovy-chlieb-hviezdy 1

Tajomstvo zdobenia chleba

Máte svoj obľúbený recept na kváskový chlebík a chceli by ste ho urobiť niečím výnimočným? Nejak pekne ho ozdobiť? Vyskúšajte tento náš TIP a ozdobte ho pomocou kakaa, šablóny a žiletky. Čo potrebujete? Tajomstvo zdobenia chleba vám odhalíme: Okrem chlebíka v ošatke potrebujete ešte: kakao (alebo nejaké sypké korenie: sladká paprika, kurkuma,..) šablónu so vzorom žiletku […]

čítať ďalej
bezlepkovy kvasok 1

Návod na založenie bezlepkového kvásku

Mať doma živý a silný bezlepkový kvások je základom úspechu dobrého bezlepkového kváskovania. Takýto kvások vie prebublať cesto a prekypriť ho. V bezlepkových múkach sa nevyskytuje lepok. Lepok (glutén) vytvára v ceste „sieť“. V nej sa zachytávajú bublinky, ktoré kvások produkuje, čo spôsobuje nadýchanosť chleba a pečiva. Keďže v bezlepkových chleboch a pečive táto gluténová sieť absentuje, bublinky […]

čítať ďalej
«‹ 2 3 4 5›»

Najnovšie články

  • Peč s láskou a vyhraj 20 kg prémiovej múky!
  • Vianočná súťaž s Kváskovaním
  • Kváskovanie s Teleráne
  • Prednáška Návrat k tradíciám v Prievidzi
  • Pšenica z Ukrajiny?
  • Kváskovanie v Tajomstvo mojej kuchyne
  • Beseda Zdravé deti a vianočné kváskovanie
  • Maslové sušienky s kváskom-RECEPT
  • Ako nahradiť múku v recepte
  • Stretávka kváskovačov naživo
  • Ako zmeniť recept z LM na RK a naopak z RK na LM
  • Oslaď život svojej mame
  • Kváskovanie pomáha
  • Ako piecť ekonomicky
  • Urob radosť ženám hodnotným darčekom
  • Vyhraj 3x luxusnú kyticu
  • Detská PIZZA VÝZVA
  • Ako upiecť okatý chlieb
  • Ako umyť riad po miesení cesta
  • Prečo pečiem ploský chlieb?

Vyhľadať

Kategórie

  • Blog Kváskovanie – všetky články (185)
  • Kurzy Kváskovania (6)
  • Kváskovanie v médiách (33)
  • Múky (15)
  • Rady majstra pekára (5)
  • Recepty (34)
  • Súťaž a vyhraj (82)
  • Tipy a triky (60)

Značky

ako kváskovať ako na to autogramiáda bezlepkovy kvasok chlieb domáce pečenie domáci chlieb home made knihy kvaskovanie kurz kurz kváskovania kvaskove recepty kváskovanie kváskové pečenie kváskové rožky kváskový chlieb kváskový recept kvások lievito madre markíza mlyn Trenčan muky kvaskovanie muky na kvaskovanie múka Naty panta rhei pizza prednáška prečo kváskovať pšeničná múka recept recepty z kvásku rozdávanie kvásku rožky spaldova muka súťaž teleráno tipy ako kváskovať tradícia TV Markíza vianoce zdravie zdravý životný štýl čokoláda špalda

Referencie od vás

Silvia v.: Mám 40 rokov. Už dva roky si sama pečiem špaldový chlieb ale z droždia.   Vždy som sa nesmierne tešila, keď prišili susedia alebo sme išli na opekačku a vopred si objednali chlieb „ale prines ten tvoj“.
Potom som prišla na kvások. Prvé nezdary ma odradili. Tak som sa vrátila k svojmu chlebíku. Asi pred mesiacom som prišla na vašu knihu a začal sa mi otvárať tajomný svet domáceho chleba, vône kvásku.
Musím sa priznať, že sa mi podaril až tretí chlebík z ošatky. Výnimočné boli aj moravské koláče „v živote sa ti také koláče nepodarili“- to bola obrovská pochvala od manžela.
Včera som zase strávila deň v kuchyni a vyskúšala som dukátové buchtičky a celozrnné rožky. Rožky sa mi veľmi nevydarili, ale už to neberiem tak hrozne a kváskovania sa už nevzdám.
Musím za seba vyjadriť ľútosť, že som sa nikdy svojej babky nespýtala, ako pripravovali kvások a piekli chlieb.
Chcem vám preto vyjadriť veľké poďakovanie za knihu s receptami, radami a obrázkami.
A aby život nebol nudný, hučím už  týždeň do manžela, aby mi na záhrade postavil hlinenú domácu pec na chlieb.
Prajem vám aj sebe, aby sme s kváskom prežili krásny život, niekedy búrlivý, ako bublinky v štartéri, niekedy tichý, keď je vytiahnutý z chladničky, avšak plný života a očakávania z ďalšieho výsledku vytiahnutého z rúry.
Silvia
Poznámka od Naty a Daniely: ĎAKUJEME Silvia.
  • Obchodné a reklamačné podmienky
  • GDPR – Ochrana osobných údajov
  • Zásady používania súborov cookie (EÚ)
  • Žiadosti
  • Kontakt

Pridajte sa k nám

  • Stránka Stránka
  • Skupina Skupina
  • Televízia Televízia
  • Instagram Instagram
  • Telegram Telegram
Všetky práva vyhradené ©Kvaskovanie.sk 2016-2025
Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
FunkčnéVždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnostiSpráva služiebSpravovať {vendor_count} dodávateľovPrečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title}{title}{title}